header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ελληνική Επενδυτική Παρουσία στη Ρουμανία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 27/07/2004
Συναπτόμενο αρχείο: romania_files_29.doc
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του μητρώου Εμπορικών Εταιρειών, την περίοδο 1991 – Δεκέμβριο του 2003, η χώρα μας κατέχει την 11η θέση με 2.555 επιχειρήσεις μεταξύ των ξένων επενδυτών, με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο 318,0 εκ. δολ. Εκτιμούμε ότι από τις 2.555 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις μόνο 500 περίπου είναι ενεργές.


Τα εν λόγω στοιχεία δεν απεικονίζουν την πλήρη εικόνα αφού περιλαμβάνουν μόνο το αρχικό κατατεθημένο κεφάλαιο κατά την ίδρυση της εταιρείας και όχι το πραγματικό επενδεδυμένο κεφάλαιο το οποίο αποτυπώνεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας, όπου όμως δεν γίνεται διάκριση ανά χώρα προέλευσης κεφαλαίων.


Σημειώνουμε ότι στις 30.11.2000 η χώρα μας κατείχε την 6η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών με 500,1 εκ. δολ. (παλαιός τρόπος υπολογισμού ξένων επενδύσεων).

Τέλος στα επίσημα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι μεταβιβάσεις κεφαλαίων ελληνικών επενδύσεων μέσω Κύπρου, Λουξεμβούργου, Ιρλανδίας, Ολλανδίας κλπ.


Σύμφωνα με το επενδεδυμένο κεφάλαιο και τις έγγραφες δηλώσεις των εταιρειών ελληνικών συμφερόντων προς το Γραφείο μας, το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο ανέρχεται σε 2,4 δισ. Ευρώ. περίπου, κατατάσσοντας τη χώρα μας μεταξύ των τριών πρώτων ξένων επενδυτών στη Ρουμανία.


Στο συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο ύψους 2,4 δις. δολ. περιλαμβάνονται και οι δύο τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίων και εξαγοράς μετοχών της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδος με την εξαγορά του 81,6% των μετοχών της Banca Romaneasca και την εξαγορά επιπλέον πακέτου 17% των μετοχών της Banc Post από την Eurobank EFG Ergasias.


Ειδικότερα, στον τραπεζικό τομέα έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα με την δυναμική παρουσία στην Ρουμανία μεγάλων Ελληνικών τραπεζών όπως η ALPHA BANK με 19 υποκαταστήματα σε όλη την χώρα, της Εμπορικής Τράπεζας, της Εγνατίας,της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μέσω του καταστήματός της υλοποίησε μεγάλου ύψους επενδυτικά σχέδια. Το 1999 η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε την Ρουμανική PATER BANK, θυγατρική της ουγγρικής Budapest Bank, με κύριο στόχο την μελλοντική δραστηριοποίησή της στο retail και το investment banking. Η τράπεζα αυτή διαθέτει σήμερα πέντε υποκαταστήματα και ετοιμάζεται να ανοίξει έκτο κατάστημα σε μερικούς μήνες. Παράλληλα η EUROBANK εξαγόρασε το 53,2% της BANC POST (128 καταστήματα) και εισήλθε δυναμικά στον τραπεζικό χώρο.


Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Μετά την εξαγορά του 81,6% της ρουμανικής τράπεζας “Banca Romaneasca” από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ο ελληνικός τραπεζικός τομέας κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στον τραπεζικό τομεά με 10,4% έναντι 13,7% της Γαλλίας.


Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με το δημοσίευμα αντιπροσωπεύτεται από τις κάτωθι ελληνικές τράπεζες :


1. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (National Bank of Greece) H μεγάλη ελληνική τράπεζα άνοιξε αντιπροσωπευτικό γραφείο στη Ρουμανία το 1995. Αργότερα το 1999, όταν η αμερικανική τράπεζα Chase Manhattan σταμάτησε τις δραστηριότητές της στη Ρουμανία η ΕΤΕ απορρόφησε τις δραστηριότητές της και το προσωπικό της. Η ΕΤΕ μετά την περίοδο αυτή έκανε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά άλλων ρουμανικών τραπεζών όπως της Banca Tiriac ή της BCR κατά το 2001.


Στις 30 Ιουνίου 2003 το μερίδιο αγοράς του ενός υποκαταστήματος της ΕΤΕ στη Ρουμανία ήταν 0,5%. Μετά την εξαγορά της Banca Romaneasca το μερίδιο αγορά της ΕΤΕ στο ρουμανικό τραπεζικό τομέα θα ανέλθει σε 1,5%.


2. ALPHA BANK ROMANIA. Αρχισε τις δραστηριότητές της στη Ρουμανία το 1994 όταν εξαγόρασε την ρουμανική τράπεζα Banca Bucuresti με το όνομα της οποίας ξεκίνησε τις δραστηριότητές της. Το έτος 2000 μετά το πρόγραμμα επεκτάσεως της Alpha Bank στη Ρουμανία η Banca Bucuresti κατέστη Alpha Bank. Στο τέλος Ιουνίου 2003 η Alpha Bank κατείχε ένα μερίδιο αγοράς της τραπεζικής αγοράς ύψους 3,5%.

Η Alpha Bank Romania κατέχει σήμερα 19 υποκαταστήματα.


3. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ “PIRAΕUS BANK ROMANIA. Η τράπεζα Πειραιώς, ένας άλλος τραπεζικός όμιλος απεφάσισε τον Απρίλιο του 2000 να δοκιμάσει το δυναμικό της ρουμανικής αγοράς παραλαμβάνοντας από την ουγγρική τράπεζα “Pater Bank” το σύνολο του κύκλου εργασιών της στο Βουκουρέστι. Το μερίδιο αγοράς στο τέλος του Α’ εξαμήνου 2003 ήταν 1% περίπου.Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει σήμεα ένα δίκτυο 6 υποκαταστημάτων.


4. ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ “EGNATIA BANK ROMANIA”. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ το 2001 παρέλαβε στη Ρουμανία τις εργασίες της BNP Dressler Bank. Η διερεύνηση της αγοράς της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ διήρκεσε μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, εως ότου άρχισε να εμφανίζει τις πρώτες σοβαρές κινήσεις στην αγορά όσον αφορά το λανσάρισμα των διαφόρων τραπεζικών προϊόντων της και τη μετακίνησή της σε ένα καινούργιο κεντρικό κτίριο.Στο τέλος του Α εξαμήνου του 2003 το μερίδιο της αγοράς ήταν της τάξης του 0,2%.


5. ΕΜΠΡΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ο όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε το 1999 να ανοίξει ένα υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στη Ρουμανία, η στρατηγική της οποίας, μέχρι αυτήν τη στιγμή υπήρξε η οργανική ανάπτυξη στη ρουμανική αγορά.. Στο τέλος του Α εξαμήνου του 2003 το μερίδιο αγορά της ήταν 0,3%.Η Εμπορική Τράπεζα στη Ρουμανία διαθέτει σήμερα 4 υποκαταστήματα.


6. EFG EUROBANK – ERGASIAS. Μια άλλη ελληνική παρουσία στη ρουμανική τραπεζική αγορά είναι της Eurobank-Ergasias η οποία εξαγόρασε το 2001 το 19,25% της ρουμανικής BANC POST. Αργότερα εξαγόρασαν ακόμη ένα πακέτο μετοχών 17% το οποίο κατείχε η ρουμανική αρχή Ιδιωτικοποιήσεων APAPS (Νοέμβριο 2002) όπως επίσης και το 17% των μετοχών που κατείχε η πορτογαλλική BANCO PORTUGUESE DE INVESTIMENTO (Μάϊος 2003). Αυτή τη στιγμή η EFG EUROBANK-ERGASIAS ελέγχει πάνω από το 60% στην BANC POST. Παρατηρούμε ότι το συνολικό τραπεζικό ενεργητικό στη Ρουμανία ανέρχεται (την 30.06.2003) σε 13,296 δις. ευρώ.


Αναφορικά με το μερίδιο αγορά στον τραπεζικό χώρο στη Ρουμανία η BCR, η οποία πρόσφατα εξαγοράσθηκε κατά 25% από την EBRD και το IFC, κατέχει το 33% του συνόλου και ακολουθεί η BRD με το 13,7%, η RAIFEISEN ΜΕ 6%, Η CHEQUE BANK με το 6%, η BANC POST με το 4,5%, η ALPHA BANK με το 3,5% κλπ.


Εξετάζοντας τον τραπεζικό τομέα ανά χώρα, η Γαλλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 13,7% (BRD Banque France Roumanie) η Ελλάδα με 6 τράπεζες το 10,4%, η Ολλανδία με την ABN Amro Bank ING to 9,9%, η Αυστρία με το 9,5% (Raiffeisen Bank, Volskbank, HVB Bank) η Ιταλία με 3,8% (Unicredito, Banca Daewoo, West Bank, Banco ItaloRomana, Banco de Roma) oι ΗΠΑ με 2,7% (με Citibank, Libra Banc κλπ).


Αναφορικά με την εξαγορά της Banca Romaneasca από την ΕΤΕ παρατηρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποτίμηση της τράπεζας καταλήγουν σε 2 φορές πάνω από την καθαρή θέση της τράπεζας που είναι 20 εκ. δολ. περίπου, ήτοι η εξαγορά του 81,6% του μεριδίου της θα ανέλθει σε 40 εκ. δολ. περίπου.


Εξαγορά της Banca Romaneasca από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος


Μετά την εξαγορά του 81,6% κατα το δ. τρίμηνο του 2003 του πακέτου των μετοχών της Banca Romaneasca από την ΕΤΕ, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας κατέχει τη δεύτερη θέση στο ρουμανικό τραπεζικό σύστημα μεταξύ των ξένων επενδυτών με το 10,4% του συνόλου.

Η εξαγορά από το ρουμανο – αμερικάνικο πιστωτικό ίδρυμα επενδύσεων “Fondul Romano-american de Investition” του πακέτου 81,6% των μετοχών της Banca Romaneasca από την ΕΤΕ, πρακτικά τώρα έρχεται σαν κίνηση επανάκτησης του χαμένου χρόνου, διευθετώντας εκ πρώτης άποψης ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων που ήταν συνδεδεμένα πχ με την παρουσία στην επαρχία της τράπεζας και με τη θέση της γενικά στο τραπεζικό σύστημα. H Banca Romaneasca έχει αυτή τη στιγμή ένα δίκτυο 24 υποκαταστημάτων στις κύριες πόλεις της Ρουμανίας και ένα από τα καλλίτερα πληροφοριακά συστήματα.


Κατά το 2003 η EFG ERGOBANK εξαγόρασε επιπλέον ποσοστό 17% της ρουμανικής τράπεζας BANC POST απο την πορτογαλλική ΒPI αυξάνοντας το μερίδιό της σε 53,2%.


Εκτός του τομέα των τηλεπικοινωνιών και του τραπεζικού τομέα, σημαντική είναι η ελληνική παρουσία στον τομέα της βιομηχανίας (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ALUMIL, MAILIS), στο τομέα τροφίμων (3E Coca COLABRENAC, DELTA, CHIPITA, BEST FOODS, STAR FOODS, IFANTIS, DORNA), στον τομέα κατασκευών και κυρίως στον τομέα καναλιών διανομής και υπηρεσιών, ασφάλειες κ.λ.π.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ


Oι ομογενείς επιχειρηματίες που έχουν εμπορικές δραστηριότητες στην Ρουμανία είναι κατά κανόνα σοβαροί επενδυτές και πριν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, όπου εμφανίσθηκαν επιχειρηματίες αμφιβόλου οικονομικής υποστάσεως, αλλά και σήμερα αποτελούν σοβαρούς επενδυτές οι οποίοι στοχεύουν σε μακροχρόνιες επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητος. Η επιτυχία των Ελλήνων επιχειρηματιών στην Ρουμανία έγκειται και στην καλή γνώση εγχώριας αγοράς.


ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Στον τομέα των έργων υποδομής δεν χρηματοδοτούνται σημαντικά έργα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μόνο τα έργα υποδομής, τα οποία χρηματοδοτούνται από ξένους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις ξένες κατασκευαστικές εταιρείες.Κυρίως τα έργα αυτά αφορούν σε : -έργα υποδομής – και κυρίως μεταφορές - και έργα προστασίας περιβάλλοντος.


Τελευταία έχει ξεκινήσει κάποια προσπάθεια από εσωτερικά ‘Funds” ‘credit hypotecar’, τα οποία ενδιαφέρονται για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών. Αρμόδια Υπηρεσία για τα έργα αυτά είναι η Agentia Nationala de Locuinte.


Aρμόδιο Υπουργείο για την έκδοση διαγωνισμών έργων υποδομής είναι το Υπουργείο Δημοσίων έργων και Μεταφορών καθώς και για τα προγράμματα της Ε.Ε (PHARE, ISPA) και των άλλων Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών και Τραπεζών (EBRD, EIB).


Αναλόγως με το έργο Υποδομής η αρμόδια Υπηρεσία του Ρουμανικού Υπουργείου Δημοσίων ΄Εργων (Ministry of Public Works Transportation and Houses) δύναται να είναι η NAR ‘National Agency For Roads’ για δρόμους, η ‘EFR’ για σιδηρόδρομους και η ‘ANL’ για κοινωνικές κατοικίες.


Για τους δημόσιους διαγωνισμούς έργων υποδομής οι έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να συμβουλεύονται τις ημερήσιες εφημερίδες ADEVARUL και BURSA και τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Μεταφορών και Δημοσίων Εργων http://www.andenet.ro/ και http://www.mt.ro/.


Μετά το φθινόπωρο του 2001 μεγάλη σημασία έχει η εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος ISPA στη Ρουμανία για έργα υποδομής στις μεταφορές και προστασία του περιβάλλοντος. Για το σκοπό αυτό οι ΄Ελληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να συμβουλεύονται το αντίστοιχο Site της Ε.Ε. : http://europa.eu.int/comm/europeaid/index_en.htm και http://www.infoeuropa.ro/.


Από στοιχεία ελληνικών εταιρειών παρατηρούμε ότι οι ελληνικών συμφερόντων κατασκευαστικές εταιρείες ανέλαβαν έργα υποδομής ύψους 160 εκ. ευρώ το 2002, 57 εκ. ευρώ το 2003 ενώ κατά τους πρώτους μήνες του 2004 έργα ύψους 40 περίπου εκ. ευρώ.


Στο συνημμένο αρχείο περιλαμβάνεται κατάλογος των σημαντικότερων ελληνικών επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία.


exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports