header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Η Ελληνική Παρουσία στα Η.Α.Ε.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Ημερομηνία: 29/07/2004
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Περισσότερες από τριάντα ελληνικών συμφερόντων εταιρείες λειτουργούν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι δραστηριότητες τους αφορούν μεταξύ άλλων τις τεχνικές κατασκευές, το εμπόριο, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη ναυτιλία, την παραγωγή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.. Νέες ελληνικές εταιρείες ετοιμάζονται να δημιουργήσουν θυγατρικές στο Ντουμπάϊ. Θα ήταν ευχής έργο η προσέλκυση επενδύσεων από τα Εμιράτα στην Ελλάδα. Περισσότερες επαφές μεταξύ Εμιρατινών και Ελλήνων οικονομικών παραγόντων και τα κατάλληλα κίνητρα θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.


Ξεχωρίζουν οι ακόλουθες ελληνικών συμφερόντων εταιρείες στα Η.Α.Ε.: • Η Ιντρακομ: Διαθέτει περιφερειακό γραφείο στη ζώνη ελευθέρου εμπορίου του Αεροδρομίου Ντουμπάϊ. Ασχολείται με την εισαγωγή και διακίνηση τηλεπικοινωνιακού υλικού στα Εμιράτα και στην ευρύτερη περιοχή.

 • Η κατασκευαστική εταιρεία Αρχιρόδον: Η εταιρεία έχει έδρα τη Γενεύη και αναπτύσσει σημαντικές δραστηριότητες εδώ και πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή και στα ΗΑΕ. Η Αρχιρόδον τακτικά διεκδικεί έργα μέσω συμμετοχής σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Το περασμένο έτος ανέλαβε μαζί με την Ολλανδική εταιρεία Van Oord, μέρος του επενδυτικού σχεδίου Jumeirah Palm island, προϋπολογισμού 270 εκ. δολαρίων, το οποίο προσεχώς ολοκληρώνεται. Στις 23 Μαρτίου 2003 δημοσιεύθηκε στον καθημερινό τύπο του Ντουμπάϊ, η είδηση ότι η εταιρεία ανέλαβε την κατασκευή γέφυρας διέλευσης αυτοκινήτων μήκους 850 μέτρων με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας στο Αμπού Ντάμπι, προϋπολογισμού 171 εκ. δολαρίων. Πρόσφατα επίσης φέρεται να ανέλαβε έργο λιμενικών εγκαταστάσεων αξίας 60 εκατ. δολαρίων στο Κατάρ. (Built of new berths at Ras Laffan).

 • Η Αθηνά, κατασκευαστική εταιρεία με γραφεία στο Αμπού Ντάμπι και στη Σάρζα, απασχολεί περί τους 18 Έλληνες. Η Αθηνά, μαζί με την Αρχιρόδον την Consolidated Construction Company (λιβανική με έδρα την Αθήνα) και άλλες εταιρείες έχουν προεπιλεγεί να μετάσχουν σε μειοδοτικό διαγωνισμό για κατασκευή κυματοθραύστη στο Αμπού Ντάμπι, προϋπολογισμού 25 εκατ. Δολλαρίων. Η αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος του Αμπού Ντάμπι. (MEED 23-5-2003).

 • Ο Νηρέας είναι μέτοχος και συνιδρυτής μαζί με την δημόσια εταιρεία Offsets Group του Αμπού Ντάμπι, της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών International Fish Farming Company (Asmak),

 • H Fairdeal Marine Services, είναι εμπορική-ναυτιλιακή εταιρεία, μέλος μεγάλου επιχειρηματικού Ομίλου, με βασικό αντικείμενο δραστηριότητας την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

 • Η Infocad Solutions F.Z.A έχει περιφερειακή βάση σε ζώνη ελευθέρου εμπορίου της Σάρζα και ασχολείται με ανάπτυξη και εμπορία προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών για βιομηχανική χρήση.

 • Κατάστημα λιανικής πώλησης του γνωστού Οίκου FolieFolie ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του στο μεγάλο εμπορικό κέντρο του Ντουμπάϊ, Burjuman Center.

 • Η εταιρεία Akron Trade and Transport, εγκατεστημένη στη Fujairah διαθέτει 16 πλοία για μεταφορά πετρελαίου.

 • Η ελληνικής ιδιοκτησίας Fujairah Marine Services and Trading στο ομώνυμο Εμιράτο ασχολείται με τροφοδοσία πλοίων, εμπόριο και κατασκευές, ενώ απασχολεί περί τους 25 Ελληνες.

 • Στη ζώνη ελευθέρου εμπορίου του Jebel Ali είναι εγκατεστημένες οι: Depomed FZE που ασχολείται με το εμπόριο ιατρικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών υλικών (depomed@emirates.ner.ae), η Sheldon (Commerce & Investment) Limited που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ανταλλακτικών αλλά και εξοπλισμού άρδευσης στη γεωργία (persac@emirates.net.ae), ενώ περιφερειακό Γραφείο στο Jebel Ali διαθέτει και η Σωληνουργεία Κορίνθου.

 • Το 2003 η εταιρεία πληροφορικής Δελτα Singular που ήδη παρέχει προγράμματα διαχείρησης σε Τράπεζες χωρών του Περσικού, με τον χρηματοοικονομικό οργανισμό Gulf Investment Corporation δημιούργησαν την Delta Gulf Services, στην Internet City του Ντουμπάϊ. Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες σε τράπεζες και επιχειρήσεις του Μπαχρέϊν, του Κουβέϊτ, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ομάν (συστήματα πληρωμών και ασφαλών συναλλαγών).

 • Σημαντικός αριθμός ελληνικών εταιρειών ασχολείται με την εισαγωγή και διάθεση ενδυμάτων από γούνα στο Ντουμπάϊ. Υπενθυμίζουμε ότι τα γούνινα ενδύματα αντιπροσωπεύουν ετήσιες εξαγωγές μας προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αξίας 19,774 εκατομμυρίων Δολλαρίων το 2002.

 • Υπάρχουν επίσης εταιρείες κυπριακών συμφερόντων με σημαντικότερες την κατασκευαστική Ιωάννου και Παρασκευαίδης (J&P) στην οποία εργάζεται μεγάλος αριθμός Κυπρίων, την επίσης κατασκευαστική Wade Adams, την εταιρεία εισαγωγής και διάθεσης υψηλής ποιότητας τροφίμων Green House Super Market και τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρολογικού υλικού Arabian Gulf Switch Gear που πρόσφατα πραγματοποίησε επένδυση στην Ελλάδα.

 • Τέλος σημαντικές δραστηριότητες στα Η.Α.Ε. αναπτύσσει η λιβανική εταιρεία –μεγαλύτερη της Μ. Ανατολής- με έδρα την Αθήνα, Consolidated Contractors Company International, που όπως ίσως είναι γνωστό έχει παρουσία σε 30 χώρες περίπου. Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι προς το τέλος Μαρτίου 2003 της ανατέθηκε από το Δήμο Ντουμπάϊ η κατασκευή υπόγειας διάβασης αξίας 187 εκατ. δολαρίων.

Εκτός από τα ανωτέρω, η παραδοσιακή μεταφορά πετρελαίου με δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων παραμένει μια συνεχής δραστηριότητα αλλά με μεταπτώσεις.


Όσον αφορά τις αεροπορικές μεταφορές, αξίζει να αναφερθεί η τακτική απευθείας πτήση Ντουμπάϊ-Αθήνα-Ντουμπάϊ από την Ολυμπιακή (ΟΑ) καθώς και οι πτήσεις των Κυπριακών αλλά και Εμιρατιανών Αερογραμμών (τρεις φορές την εβδομάδα).


Τέλος σε διακρατικό επίπεδο, οφείλουμε να αναφέρουμε την ανεπίσημη επίσκεψη στα Η.Α.Ε. του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Ανδρέα Λοβέρδου (Ντουμπάϊ – Ιούνιος 2003) καθώς και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη στα πλαίσια της ετήσιας συνόδου του Δ.Ν.Τ. που έλαβε χώρα στο Ντουμπάϊ τον Οκτώμβριο του 2003.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports