header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εμπορικές σχέσεις Η.Α.Ε. και Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Ημερομηνία: 24/04/2005
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Πρόσφατα διεξήχθη στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, η 15η συνάντηση σε επίπεδο υπουργών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας Αραβικού Κόλπου (GCC Council), το οποίο αποτελείται από έξι κράτη (Η.Α.Ε., Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ομάν). Η προηγούμενη ανάλογη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο 2004.


Μετά το πέρας της συνάντησης εκφράστηκε από τα δύο μέρη αισιοδοξία για την υπογραφή μέχρι το τέλος του έτους συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (free trade agreement). Αν συμβεί θα είναι η πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους μεταξύ των δύο μερών και θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα αφορούν τις υπηρεσίες, την διακίνηση αγαθών, τους δημόσιους διαγωνισμούς, τις επενδύσεις, κ.ά.


Επίσης, αποφασίστηκε τα δύο μέρη να συναντηθούν ξανά τον επόμενο Ιούνιο στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιλυθούν διάφορα εκκρεμή θέματα πριν την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία εκτιμάται πως θα αποβεί αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές.


Στα πλαίσια των διμερών επαφών που είχε με τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου πριν την διεξαγωγή της συνάντησης στην Μανάμα, ο Επίτροπος Εμπορίου, Peter Mandelson, επισκέφθηκε τα Η.Α.Ε. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του συζητήθηκε το θέμα της πρόσφατης επιβολής δασμών ύψους 6% στις εισαγωγές αλουμινίου από τις χώρες του Κόλπου, το οποίο αναμένεται να διευθετηθεί φέτος κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της συμφωνίας. Τα Η.Α.Ε. καθώς και οι άλλες θιγόμενες χώρες του Συμβουλίου πιστεύουν ότι η επιβολή του δασμού είναι άδικη και έχουν αρχίσει εκστρατεία για την άρση του.


Εκ μέρους του Επιτρόπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο των διαδικασιών συσσωμάτωσης των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας, κάτι που θα επιταχύνει την πρόοδο των συνομιλιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτιμά τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες του Συμβουλίου ως σύνολο και όχι τις διμερείς διαπραγματεύσεις με κάθε μία ξεχωριστά, κάτι που κατά την γνώμη της θα αποβεί περισσότερο επωφελές και για τα δύο μέρη. Επίσης δήλωσε ότι στόχος της Επιτροπής είναι η κατάληξη σε συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει την ύπαρξη δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για τις δύο πλευρές.


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις χώρες του Κόλπου, Bernard Savage, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των χωρών του Κόλπου και ο δεύτερος προμηθευτής τους μετά την Ιαπωνία. Για την Ε.Ε. τα κράτη του Κόλπου είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά. Οι εξαγωγές της προς αυτά ανέρχονται σε 36 δισεκατομμύρια Ευρώ και οι εισαγωγές της σε 18 δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως.


Ήδη τα μέλη του Συμβουλίου έχουν προχωρήσει στην δημιουργία τελωνειακής ένωσης από το 2003 και έχουν αποφασίσει την δημιουργία νομισματικής ένωσης τον επόμενο χρόνο. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ακόμη την δημιουργία κοινής αγοράς το 2007 και την υιοθέτηση κοινού νομίσματος το 2010.


Η Ε.Ε. επιθυμεί την ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας όπως επίσης την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου. Οι σχετικές συνομιλίες είχαν αρχίσει από το 1990, αλλά έκτοτε σημειώθηκε μεγάλη στασιμότητα στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Αργότερα, το 1998, υπεγράφη ένα σχέδιο οικονομικής συνεργασίας, το οποίο όμως δεν οδήγησε στην υπογραφή εμπορικής συμφωνίας.


Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου εκτιμάται ότι θα είναι η αρχή μίας σειράς διαπραγματεύσεων και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με την Ε.Ε. η συμφωνία θα προβλέπει την σταδιακή απελευθέρωση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών, σε αρμονία με τις κανονιστικές ρυθμίσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο ανάπτυξης των χωρών του Κόλπου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκφράζεται η επιθυμία για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συνεργασία και σε άλλους τομείς.


exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports