header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συμμετοχή στο Συμβούλιο Συνεργασίας Χωρών του Κόλπου, διαδικασία εισδοχής στον Π.Ο.Ε.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ημερομηνία: 13/06/2005
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Η Σ. Αραβία ανήκει μαζί με το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και το Κουβέιτ στο Συμβούλιο Συνεργασίας χωρών του Κόλπου (G.C.C.). Το G.C.C., που ιδρύθηκε το 1981, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε θέματα οικονομικής συνεργασίας και ολοκλήρωσης των μελών του, κυρίως όσον αφορά τα πρότυπα, την ελευθερία μετακίνησης φυσικών προσώπων και κεφαλαίων, την τελωνειακή συνεργασία και την τακτική συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία oικονομικής και νομισματικής ένωσης κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις αρχές του 2003 τέθηκε σε ισχύ η τελωνειακή ένωση των χωρών G.C.C., η οποία συνεπάγεται κατάργηση των δασμών στο ενδοκοινοτικό εμπόριο, και καθιέρωση κοινού εξωτερικού δασμολογίου με μειώσεις δασμών έναντι εισαγωγών από τρίτες χώρες, στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων στο 5%. Υπάρχουν ωστόσο ζητήματα που αφορούν την υλοποίηση της τελωνειακής ένωσης, όπως το σύστημα κατανομής τελωνειακών εισπράξεων, και η συνέχιση εφαρμογής ορισμένων προστατευτικών δασμών που ίσχυαν σε κάθε χώρα, τα οποία τα μέλη έχουν συμφωνήσει να επιλύσουν εντός τριετούς μεταβατικής περιόδου. Προβλήματα υπήρξαν επίσης στην εφαρμογή των διατάξεων της τελωνειακής ένωσης, στην εναρμόνιση προτύπων / προδιαγραφών, στην επίλυση διαφορών, στην ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς εξαιτίας ελλιπών κρατικών νομοθεσιών που υλοποιούν τις διατάξεις της τελωνειακής ένωσης, στην ελλιπή κατάρτιση / ενημέρωση των αρμόδιων διοικητικών αρχών, καθώς και στη αντιφατική ερμηνεία των διατάξεων της τελωνειακής ένωσης.
Το Δεκέμβριο του 2001, στη Σύνοδο Κορυφής της Συνεργασίας αποφασίστηκε ?πέραν της επίσπευσης εφαρμογής της τελωνειακής ένωσης από τον Ιανουάριο του 2003- και η υιοθέτηση ενιαίου νομίσματος, προσδεδεμένου στο δολλάριο μέχρι το 2010. Τα κράτη-μέλη της Συνεργασίας έχουν ήδη προσδέσει τα εθνικά τους νομίσματα στο δολλάριο και υλοποιούν πολιτικές σύγκλισης των οικονομιών τους. Τα μέλη της Συνεργασίας στοχεύουν επίσης στην εγκαθίδρυση «κοινής αγοράς», με σταδιακή απελευθέρωση της κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων εντός των ορίων G.C.C. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της απελευθέρωσης μέχρι το έτος 2007. Στην ίδια Σύνοδο αποφασίστηκε εξάλλου η ένταξη και της Υεμένης στη Συνεργασία σε μεταγενέστερο στάδιο (ήδη, σε ορισμένους τομείς, η Υεμένη μετέχει σε όργανα του G.C.C.).
Η Σ. Αραβία είναι επίσης μέλος της διαδικασίας για εγκαθίδρυση ζώνης ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των αραβικών χωρών (Greater Arab Free Trade Area ? GAFTA). Η πρωτοβουλία προήλθε από 17 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου το 1997 και ξεκίνησε να υλοποιείται με σταδιακές μειώσεις δασμών και άλλων εμποδίων στο εμπόριο μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών, επί τη βάσει αμοιβαιότητας, στις αρχές του 1998. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει τεθεί σε ισχύ ζώνη ελευθέρου εμπορίου, η διαδικασία ωστόσο εναρμόνισης και απαλοιφής δασμολογικών και, κυρίως, μη δασμολογικών εμποδίων συνεχίζεται.
Η ομάδα εργασίας για διαπραγμάτευση της εισδοχής της Σ. Αραβίας στον Π.Ο.Ε. ξεκίνησε τις εργασίες της το 1993. Η προοπτική ένταξης της χώρας στον Π.Ο.Ε. είχε φανεί να εξασθενεί μετά το 2000, στη διάρκεια του 2003 όμως αναθερμάνθηκε και εντατικοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Σ. Αραβίας με σημαντικούς εμπορικούς της εταίρους για σύναψη διμερών συμφωνιών στο πλαίσιο της διαδικασίας εισδοχής. Τον Αύγουστο 2003, υπεγράφη διμερής συμφωνία Ε.Ε. ? Σ. Αραβίας που αφορά τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Σ. Αραβία έναντι της Ε.Ε. σχετικά με τη βελτίωση των όρων πρόσβασης στην αγορά της στους τομείς αγαθών και υπηρεσιών. Η κατάληξη σε συμφωνία με την Ε.Ε. θεωρήθηκε κεφαλαιώδους σημασίας για την προοπτική εισδοχής της Σ. Αραβίας στον Π.Ο.Ε.
Σε πολυμερές επίπεδο, τον Οκτώβριο 2003 επαναλειτούργησε η σχετική Ομάδα Εργασίας στη Γενεύη που ασχολείται με την κατάσταση και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας. Στη διάρκεια του 2004 εντατικοποιήθηκαν οι συναντήσεις της σχετικής ομάδας εργασίας στη Γενεύη, στις οποίες εξετάστηκε η πρόοδος της Σ. Αραβίας από πλευράς δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, νομοθετικών μεταρρυθμίσεων / μέτρων εναρμόνισης κλπ., που συνιστούν απαραίτητα βήματα προ της εισδοχής.
Οι Σαουδάραβες έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες με όλους σχεδόν τους βασικούς εμπορικούς τους εταίρους (μεταξύ των οποίων και την Κίνα τον Απρίλιο 2004), εξακολουθεί όμως να είναι ανοικτή η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ αλλά και την Ε.Ε. (ως προς λίγα, συγκεκριμένα ζητήματα). Με την αναθέρμανση κατά το τρέχον έτος των διμερών διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς, η σαουδαραβική πλευρά ελπίζει σε εισδοχή στον Π.Ο.Ε. μέχρι το τέλος του 2005.
Η εισδοχή της Σ. Αραβίας στον Π.Ο.Ε. αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά της χώρας. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ευρείες αναθεωρήσεις νομοθεσιών. Η σαουδαραβική κυβέρνηση και οι επίσημοι επιχειρηματικοί φορείς έχουν εξάλλου επιδοθεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου για τις επιπτώσεις που θα έχει η εισδοχή στην ανταγωνιστικότητα της σαουδαραβικής οικονομίας.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports