header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΑΕΠ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 02/01/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Ύστερα από μία χρονιά (2004) όπου σημειώθηκε η υψηλότερη από ανεξαρτησίας αναπτυξιακή δυναμική (+12,1%), η ουκρανική οικονομία παρουσίασε μια θεαματική επιβράδυνση του αναπτυξιακού της ρυθμού με αποτέλεσμα κατά το α’ 11μηνο του 2005 να έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης μόλις του 2,2% (έναντι αρχικής ετήσιας κυβερνητικής πρόβλεψης 8,2%). Το ΑΕΠ το α’ 10μηνο του 2005 έχει ήδη ανέλθει στα 318,80 δις. γκρίβνες ($62,88 δις).

Τούτο αποδίδεται κυρίως:

· στη δραστική μείωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ουκρανικών εξαγωγών χαλυβουργικών προϊόντων, αιχμή του δόρατος για τις ουκρανικές εξαγωγές (λόγω της πτώσης των τιμών χάλυβα στις διεθνές αγορές.

· στη πολιτική των επανιδιωτικοποιήσεων (με ασαφή κριτήρια και αδιαφανείς διαδικασίες) που ακολούθησε η πρώτη μετά τη «πορτοκαλί» επανάσταση Κυβέρνηση της κας Tymoshenko, που αποθάρρυνε το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο να δραστηριοποιηθεί στην ουκρανική οικονομία, τουλάχιστον μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αυξητικός ρυθμός του εγχώριου ΑΕΠ σημείωνε συνεχή πτώση μέχρι και τον Αύγουστο. Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Yuschenko απέλυσε τη Κυβέρνηση Tymoshenko διορίζοντας νέο Πρωθυπουργό, τον παλαιό του συνεργάτη, μετριοπαθή και εργατικό κ. Yekhanurov επικεφαλής Κυβέρνησης τεχνοκρατών με σαφή εντολή μεταξύ των άλλων ανάκαμψη της οικονομίας.

Η νέα κυβέρνηση με συνετότερη εξωτερική και εσωτερική πολιτική ανέκοψε τη πτωτική πορεία του αυξητικού ρυθμού του ΑΕΠ που παρέμεινε στα επίπεδα του 2,8% και το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, έπεσε στο 2,2% το Νοέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2005 γύρω στο 2,5 - 3% (βοηθούσης και της σχετικής ανάκαμψης χαλυβουργικού τομέα).

Η κυβερνητική πρόβλεψη για το 2006 εκτιμάται ως υπεραισιόδοξη καθώς αναφέρεται σε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%. Κύριες αναπτυξιακές παράμετροι (ενισχυτικοί ή ανασταλτικοί) θεωρούνται:

· η αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Ουκρανίας

· η περαιτέρω μείωση των τιμών στη παγκόσμια αγορά χάλυβα λόγω αυξανόμενου ανταγωνισμού από Κίνα και Ινδία, που θα προκαλέσει επιβράδυνση της εξαγωγικής δυναμικής στα ουκρανικά χαλυβουργικά προϊόντα

· η δραστική αύξηση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου

· οι κοινοβουλευτικές εκλογές της 26.03.2006 (όπου αρχίζει η διαδικασία μετακύλισης της πολιτικής ισχύος από το Πρόεδρο στο Κοινοβούλιο), η έκβαση των οποίων δεν αναμένεται να μεταβάλει σημαντική το προσανατολισμό στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις (κίνδυνος οι τυχόν δημαγωγικές πολιτικές μέχρι τις εκλογές)

· η αναμενόμενη σταδιακή μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο εσωτερικό της χώρας, λόγω του κορεσμού των αυξήσεων σε κοινωνικές παροχές κατά το 2005 (ενόψη και των εκλογών του 2006).

Παραοικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας η παραοικονομία εκτιμήθηκε κατά το α’ 6μηνο του 2005 στο 32% του ΑΕΠ, έναντι 50% στις αρχές του 2005.

2006. Σύμφωνα με συγκλίνουσες απόψεις έγκυρων οικονομικών αναλυτών, η ουκρανική οικονομία θα καταγράψει το 2006 αυξητικό ρυθμό της τάξης του 5,2%, πληθωρισμό 10,2%, έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού που θα αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ, ενώ οι εισαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τις εξαγωγές και η συναλλαγματική ισοτιμία θα παραμείνει σταθερή (περίπου στην ισοτιμία $1 = 5,13 γκρ.)
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports