header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 2005
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 22/01/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:

ΣΥΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα αποτελέσματα του 2005 επιβεβαίωσαν το από δεκαπενταετίας σχεδόν, σταθερό μακρο-οικονομικό πλαίσιο της Συρίας, εφόσον παρά τις υφιστάμενες έντονες πολιτικές πιέσεις, από την διεθνή κοινότητα, και τις επαπειλούμενες οικονομικές κυρώσεις από τα Η.Ε, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανήλθε στο 4-4,5% έναντι 2,5-3% κατά την τελευταία τριετία.

Η εν λόγω βελτίωση του δείκτη ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στις θετικές εξελίξεις στην διεθνή αγορά πετρελαίου, στην απρόβλεπτη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, στον ιδιαίτερο δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα, που αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα της GAFTA (Ευρύτερη Αραβική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου) και στην άνοδο των εσόδων από τον Τουρισμό. Επι πλέον οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες εξασφάλισαν εξαιρετικές αποδόσεις για το βαμβάκι, τα φρούτα και τα λαχανικά που επίσης αποτελούν σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος

Ειδικότερα όσον αφορά στην άνοδο των αμέσων ξένων επενδύσεων, κύριες χώρες προέλευσης είναι:

Τα κράτη του Κόλπου με επενδύσεις στον τουρισμό και στον τομέα των ακινήτων και ορισμένες χώρες της Ανατολής: Κίνα, Ρωσία, Τουρκία και Ινδία με επενδύσεις στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προβεί σε άμεσες επενδύσεις. Η Γαλλία στον τουριστικό και ενεργειακό τομέα, καθώς και εκείνο των τροφίμων και η Γερμανία κυρίως στην παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Για το 2005 το σύνολο των εν λόγω επενδύσεων εκτιμάται στα 700 εκ. $ ΗΠΑ έναντι 250 εκ. $ ΗΠΑ, την περίοδο 2002-2004. Επι πλέον ιδιαίτερη αύξηση σημείωσαν και οι εγχώριες επενδύσεις, οι οποίες εκτιμώνται σε 6,3 δις $ ΗΠΑ το 2005 έναντι 3,7 δις $ ΗΠΑ το προηγούμενο έτος, και επικεντρώθηκαν σε προγράμματα για την βιομηχανία, τον αγροτικό τομέα καθώς και των μεταφορών.

Σημειώνεται επίσης ότι ο νέος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός επι οικονομικών θεμάτων κ. A. Dardari προέβη σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων σειρά μέτρων για την σταδιακή απελευθέρωση του εμπορίου, όπως μείωση των τελωνειακών δασμών σε πολλά αγαθά και αφαίρεση από την λίστα των απαγορευμένων προϊόντων, για εισαγωγή στην Συρία, των ενδυμάτων, δερμάτινων ειδών, και πολλών φαρμακευτικών παρασκευασμάτων ενώ τελεί υπο συζήτηση η απελευθέρωση της εισαγωγής τροφίμων.

Δομικής φύσεως μέτρα υιοθετήθηκαν επίσης στον φορολογικό, νομισματικό και οικονομικό τομέα γενικότερα με την ενθάρρυνση και διεύρυνση των εργασιών των 7 ιδιωτικών Τραπεζών, που για πρώτη φορά άρχισαν να λειτουργούν από το προηγούμενο έτος και την χορήγηση αδειών για την λειτουργία ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Οσον αφορά στον πληθωρισμό, παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις του συριακού νομίσματος, εκτιμάται στο 8-9% για το 2005, έναντι 10 % για το 2004. Επισημαίνεται ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας παραμένουν υψηλά και το εξωτερικό χρέος μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις με Ρωσία, Πολωνία και Τσεχία σε χαμηλά επίπεδα.

Το έλλειμμα που παρουσίασε το εμπορικό ισοζύγιο, λόγω της αύξησης των εισαγωγών σε συνέχεια της ανόδου της κατανάλωσης αλλά και των λοιπών μέτρων απελευθέρωσης του εμπορίου, (μείωσης των δασμών και διευκόλυνσης της χρηματοδότησης των εισαγωγών) αποτελεί ανησυχητικό παράγοντα, αν συνδυασθεί με την χαμηλή εξαγωγική ανταγωνιστικότητα και την προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Προς το παρόν το εν λόγω έλλειμμα εξισορροπείται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από τα έσοδα από το τουριστικό και μεταναστευτικό συνάλλαγμα.

Tέλος σειρά ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων αναμένονται με την τροποποίηση του Επενδυτικού Νόμου και του Νόμου περι Εταιρειών καθώς και το νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και τελεί υπο συζήτηση στο Κοινοβούλιο, για την εφαρμογή της πολιτικής που υιοθέτησε το Συνέδριο του Κόμματος Baath, τον περασμένο Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005 η Συρία ανανέωσε το αίτημά της για ένταξη στον ΠΟΕ ενώ εκκρεμεί η επικύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση που όπως είναι γνωστό, είχε μονογραφηθεί τον Οκτώβριο του 2004.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports