header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

O τομέας της ενέργειας στην Αρμενία / Εξελίξεις κατά το 2005
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΡΜΕΝΙΑ
Ημερομηνία: 27/02/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:


O ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ


Η Αρμενία δεν διαθέτει κοιτάσματα πηγών παραγωγής ενέργειας, παράγει όμως πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια, την οποία εξάγει στη Γεωργία και το Ιράν. Ο ρόλος της Ρωσίας στον αρμενικό ενεργειακό τομέα είναι κυρίαρχος, δεδομένου ότι αφενός, άνω του 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα πραγματοποιείται από ρωσικές εταιρίες, με προεξάρχουσα τη κρατική μονοπωλιακή Unified Energy Systems (UES), και αφετέρου η Αρμενία προμηθεύεται αποκλειστικά ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Εντός του 2005, η ρωσική κυριαρχία ενδυναμώθηκε, με την παραχώρηση της Εταιρίας Διανομής Ηλεκτρισμού (ΕΝΑ) σε θυγατρική της UES. Παράλληλα όμως, είναι σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Αρμενίας – Ιράν, που αναμένεται να διαφοροποιήσει άρδην τη κατάσταση κατά τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα δε, η αρμενική κυβέρνηση κατήργησε τη κρατική εταιρία ΑrmEnergo, μοναδικό αγοραστή και πωλητή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, και εκ των πραγμάτων ρυθμιστή του ενεργειακού τομέα. Πλέον, οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλονται απ’ ευθείας με την εταιρία διανομής, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η συνολική ενεργειακή δυναμικότητα στη χώρα είναι 3,196 MW και κατά τη διάρκεια του 2005 παρήχθησαν 6,316 δις.KWh., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,8% σε σύγκριση με το 2004.


H παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αρμενία πραγματοποιείται από ένα πυρηνικό εργοστάσιο, θερμοηλεκτρικές και υδροηλεκτρικές μονάδες:


- το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Metzomor έχει δυναμικότητα 408 MW και το 2005 παρήγαγε το 43% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αρμενίας (2,716δις KWh), 13% περισσότερο από ότι παρήγαγε το 2004. Η λειτουργία του σταμάτησε το 1989 εξ’ αιτίας των σεισμών του προηγουμένου έτους, επαναλειτούργησε όμως το 1995, κατόπιν ενός προγράμματος συντήρησης και αναβάθμισης του. Επιδίωξη της Ε.Ε. αποτελεί η οριστική παύση λειτουργίας του εργοστασίου και η δημιουργία εναλλακτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, Αρμένιοι και Ρώσοι ειδικοί όμως υπολογίζουν ότι ο Σταθμός μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια μέχρι το 2016. Η οικονομική διαχείριση του Σταθμού έχει παραχωρηθεί κατά το 2003 στην ρωσική εταιρεία RAO-UES, έναντι των χρεών του εργοστασίου στην ρωσική προμηθεύτρια εταιρεία πυρηνικών καυσίμων TVEL Για την αναβάθμιση της ασφάλειας του Σταθμού, έχουν δοθεί από το 1995 56 εκ.$, εκ των οποίων τα 40 εκ.$ από τις ΗΠΑ και τα 16 εκ.$ από την ΕΕ, υπολογίζεται δε ότι και στην περίοδο των επομένων 4-5 ετών θα χρειαστεί για την συνεχιζόμενη αναβάθμιση της ασφάλειας ανάλογο ποσό.


- οι θερμοηλεκτρικές μονάδες τις Αρμενίας είναι συνολικής ισχύος 1756 MW. Το 2005 παρήγαγαν το 29,7% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της Αρμενίας (1.827 δις KWh), 13,3% περισσότερο από το 2004. Υπάρχουν τρία θερμοηλεκτρικά εργοστάσια:

α. Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Hrazdan, που βρίσκεται στη περιοχή Kotayk, ισχύος 1.100 MW και με μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 0,038 $ ανά KWh . Ο σταθμός παραχωρήθηκε το 2003 στην ρωσική πλευρά έναντι 31 εκ.$ (εντασσόμενος στο πρόγραμμα αποπληρωμής χρεών της αρμενικής κυβέρνησης προς την ρωσική πλευρά, συνολικού ύψους 93 εκ.$).

β. Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Vanadzor, στη περιοχή Lori, ισχύος 96 MW. Το 1999 η αρμενική κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε την εν λόγω μονάδα, μεταβιβάζοντας την στη ρωσική εταιρία Zakneftegazstroy – Prometey, ιδιοκτησίας Senik Gevorgyan, αρμενίου της διασποράς.

γ. Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Yerevan, ισχύος 550 MW, με μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 0,04 $. Η αρμενική κυβέρνηση σκοπεύει να ανακατασκευάσει αυτή τη μονάδα, (η οποία, από συνολική ικανότητα παραγωγής 550 MW παράγει μόνο 50 MW, λόγω παλαιωμένης τεχνολογίας και μηχανημάτων) και για αυτό τον σκοπό διαπραγματεύεται με την Japan Bank of International Cooperation την λήψη δανείου 140 εκ.$ με 40ετή διάρκεια, επιτόκιο 0,9-1,8% ετησίως και περίοδο έναρξης αποπληρωμής μία 10ετία μετά την έναρξη λειτουργίας του.


- οι υδροηλεκτρικής μονάδες της Αρμενίας έχουν συνολική δυναμικότητα 1.032 MW και το 2005 παρήγαγαν το 28,9% της αρμενικής ηλεκτρικής ενέργειας (1.773 KWh), ποσότητα μειωμένη κατά 12% σε σύγκριση με το 2004).

α. Η μονάδα Sevan- Hrazdan Cascade, ισχύος 556 MW, μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 0.024 $, αποτελείται από έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια κατά μήκος του ποταμού Hrazdan. Εξαγοράστηκαν το 2003 από τη ρωσική RAO-UES έναντι 43 εκ.$, εντασσόμενα στο προαναφερθέν πρόγραμμα διευθέτησης αρμενικών χρεών προς τη Ρωσία.

β. Η μονάδα Vorotan Cascade, ισχύος 400 MW και με μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 0,024 $ ανά ΚWh, είναι από τις πλέον πρόσφατα κατασκευασθείσες μονάδες, με σχετικά σύγχρονο εξοπλισμό. Εντός του 2006, αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού από την Αρμενική κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του.

γ. Λειτουργούν επίσης περισσότεροι από είκοσι μικροί ιδιωτικοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, με κυριότερο αυτόν του Dzoraget, ισχύος 26 MW.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 2005


Οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της Αρμενίας εντός του 2005 υπήρξαν σημαντικές:


Ι. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΜΕΝΙΑΣ – ΙΡΑΝ

Ευρύ πρόγραμμα συνεργασίας είναι σε εξέλιξη, μεταξύ των δύο χωρών. Κυριότερες εκφάνσεις του είναι oι εξής:


- ξεκίνησε η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα συνδέσει ενεργειακά τις δύο χώρες. Εντός του αρμενικού εδάφους, ο αγωγός θα έχει μήκος 140 χλμ και η κατασκευή του έχει χωρισθεί σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα αφορά το κομμάτι από τα ιρανικά σύνορα έως τη πόλη Kajaran, έχει μήκος 40 χλμ, χρηματοδοτείται από ιρανικά κεφάλαια. και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2007. Το δεύτερο τμήμα εκτείνεται από το Kajaran έως το Ararat, έχει μήκος 100 χλμ και την κατασκευή του ανέλαβε η ιρανική εταιρία Sanir, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που λήγει στα μέσα του 2007. Να σημειωθεί ότι, έντονο ενδιαφέρον για την υλοποίηση του δεύτερου μέρους του αγωγού, είχε εκφράσει consortium, αποτελούμενο από τις ρωσικές εταιρίες RAO EES Russia και Gazprom, η αρμενική κυβέρνηση όμως επέλεξε την ιρανική εταιρία. Η διάμετρος του εν λόγω αγωγού θα είναι 700 χιλιοστά, εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο αύξησης του στα 1500 χιλιοστά, ανεβάζοντας τη μεταφορική του ικανότητα στα 27 -30 δισ. κυβ. μέτρα. Η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, προβλέπει ότι, στο πρώτο στάδιο λειτουργίας του, το Ιράν μέσω του αγωγού θα παρέχει στην Αρμενία 1,1 δισ. κυβ. μέτρα, ενώ από το έτος 2019, η ποσότητα θα αυξηθεί στα 2,3 δισ. κυβ. μέτρα. Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι εικοσαετούς διάρκειας.

- συμφωνήθηκε η συνέχιση της κατασκευής της 5ης μονάδας του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στο Hrazdan από την Ιρανική εταιρία MAP. Η συγκεκριμένη επένδυση θα κοστίσει 150 εκ.$ και αφορά την εγκατάσταση μονάδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 300 MW. Η Αρμενική πλευρά ως αποπληρωμή, υποχρεούται να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο Ιράν, για περίοδο 10 ετών. Και για αυτό το έργο, το ρωσικό ενδιαφέρον είναι έντονο.


- ολοκληρώθηκε η κατασκευή αιολικού πάρκου στη περιοχή Λόρι, ισχύος 2,6 MW. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από Ιρανικά κεφάλαια, ύψους 3,5 εκ.$, υλοποιήθηκε από Άρμενο- Ιρανικό κονσόρτσιουμ και η μέση ετήσια ποσότητα ενέργειας που προβλέπεται να παράγει, θα φθάνει τα 5 εκ.ΚWh.


ΙΙ. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ELECTRICITY NETWORK OF ARMENIA (ENA)

Κατόπιν έντονων παρασκηνιακών ενεργειών, η αρμενική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στη μεταβίβαση της εταιρίας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Εlectricity Νetwork of Αrmenia ENA, ιδιοκτησίας της βρετανικής Midland Resources Holding, (η οποία αγόρασε την ENA το 2002 στα πλαίσια προγράμματος ιδιωτικοποίησης), σε θυγατρική της ρωσικής UES. H εξαγορά πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2005, ήδη όμως από τον Ιούνιο 2005 είχε υπογραφεί συμφωνία οικονομικής διαχείρισης της ENA, μεταξύ των εταιριών Interenergo BV (θυγατρική της UES) και Midland Resources, έναντι 73 εκ.$.


ΙΙΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Στα τέλη του έτους, ανακοινώθηκε η πρόθεση της ρωσικής εταιρίας Gazprom, για σημαντική αύξηση των τιμολογίων παροχής φυσικού αερίου σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Στην Αρμενία, η εν λόγω αύξηση μεταφράζεται σε διπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου, δεδομένου ότι η τιμή που η ρωσική πλευρά προτείνει είναι 110 $ ανά χίλια κυβ. μέτρα, ενώ η τρέχουσα τιμή είναι 56 $ ανά χίλια κυβ. μέτρα. Προς το παρόν, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, οι τιμές όμως θα διατηρηθούν σταθερές έως τον ερχόμενο Απρίλιο.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports