header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Η Βιομηχανία της Αρμενίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΡΜΕΝΙΑ
Ημερομηνία: 28/02/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:

Η συνολική αξία του προϊόντος που παρήγαγε ο μεταποιητικός τομέας της Αρμενίας κατά το 2005, έφθασε τα 1,277 δις.$. Ποσοστό 15,49% αυτού του προϊόντος (198 εκ.$) παρήχθη από Μ.Μ.Ε., ενώ το υπόλοιπο (84,5% ή 1.079 εκ.$), παρήχθη από μεγάλες επιχειρήσεις, με προσωπικό άνω των 100 εργαζομένων.


Οι σημαντικότεροι κλάδοι της του μεταποιητικού τομέα είναι οι εξής:


ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ

Ο τομέας της κατεργασίας διαμαντιών απασχολεί περί τα 4500 άτομα, είναι ο πιο κερδοφόρος τομέας της αρμενικής οικονομίας, από τους μεγαλύτερους σε αξία παραγωγής αλλά και ο στυλοβάτης των αρμενικού εξωτερικού εμπορίου, καθώς τα διαμάντια αποτελούν το 50% της αξίας των εξαγωγών και το 20% της αξίας των εισαγωγών της χώρας.

Ο κλάδος της κατεργασίας πολύτιμων λίθων υπέστη μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια του 2004, εξ’ αιτίας της συνεχιζόμενης ανατιμητικής πορείας του τοπικού νομίσματος. Η διεθνής ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του κλάδου μειώθηκε αισθητά, κατά το 2005 όμως υπήρξε μια σχετική ομαλοποίηση. Ο τομέας παρήγαγε κατεργασμένα διαμάντια αξίας 128,4 εκ. $ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, Lori Ltd και Shoghakn Ltd , αύξησαν σημαντικά τις πωλήσεις τους (40,6% και 74,0% αντίστοιχα).

Σημειώνεται ότι λόγω της υπάρχουσας διακρατικής συμφωνίας με Ρωσία αλλά και των ξένων επενδύσεων, στην χώρα εισέρχονται ακατέργαστα διαμάντια, τα οποία μετά από επεξεργασία επανεξάγονται και στην χώρα μένει ποσοστό από την προστιθέμενη αξία.

Ο τομέας ενδυναμώθηκε σημαντικά από τις ξένες επενδύσεις από Ελβετία, Ρωσία, Ισραήλ και Βέλγιο, λόγω της υπάρχουσας τεχνογνωσίας, των χαμηλών μισθών, της ανανέωσης του εξοπλισμού και της μη ύπαρξης φόρων στην εισαγωγή της πρώτης ύλης και στην εξαγωγή του τελικού προϊόντος.


ΠΡΩΤΕΣ ΎΛΕΣ

Το υπέδαφος της χώρας είναι πλούσιο σε χαλκό, μολυβδαίνιο, χρυσό και σίδηρο. Παράλληλα η χώρα διαθέτει ποσότητες, ελαφρόπετρας, περλίτη, μαρμάρου, ασβεστόλιθου, βασάλτη, αλατιού, αργύρου και ψευδαργύρου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Βιομηχανίας η αξία της συνολικής παραγωγής κατά το 2005[1] ανήλθε στα 175 εκ.$ περίπου, σημειώνοντας αύξηση κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Από τις 30 περίπου βιομηχανίες που λειτουργούν στον τομέα οι σημαντικότερες είναι στους κλάδους Χαλκού (τα αποθέματα υπολογίζονται σε περίπου 7 εκ. τόνους και βρίσκονται κυρίως στην περιοχή Kajaran), Μολυβδαίνιου (τα αποθέματα υπολογίζονται σε περίπου 700.000 τόννους και βρίσκονται επίσης στην περιοχή Kajaran ), Χρυσού (τα αποθέματα υπολογίζονται σε περίπου 250 τόνους, κυρίως στην περιοχή Sotk και Kajaran), Τσιμέντου και Σιδήρου.


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Στην σοβιετική εποχή η χώρα είχε εξειδικευτεί στην υψηλής τεχνολογίας αμυντική βιομηχανία, υπήρχε υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και καλά εξοπλισμένες εγκαταστάσεις. Από τον κλάδο έχουν ιδιωτικοποιηθεί αρκετές εταιρείες όπως π.χ. η HPL Armenia, η οποία έχει εξαγοραστεί από την Heuristics Physics Labs Inc., αμερικανική εταιρεία έδρα της οποίας είναι η Silicon Valley. Σημειώνεται ότι από τις 30 περίπου αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην χώρα οι 22 είναι αμερικανικών συμφερόντων, γεγονός το οποίο αντανακλάται άμεσα στις εξαγωγές του κλάδου, καθώς το 68% εξ’ αυτών κατευθύνονται προς ΗΠΑ. Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου ανέρχεται στις 300 περίπου, με υπολογιζόμενο αριθμό εργαζομένων 3500 και η ετήσια αύξηση στην παραγωγή software υπολογίζεται στο 20% .

Κατά το 2005, το προϊόν που παρήγαγε ο κλάδος της πληροφορικής έφθασε σε αξία τα 58 εκ.$, συνεισφέροντας κατά 1,7% στο συνολικό Α.Ε.Π. της Αρμενίας. Το 90% περίπου αυτής της παραγωγής αφορούσε εξαγωγές, ενώ οι ξένες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κλάδο το 2005 ήταν της τάξης των 15 εκ.$.


ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Κατά τη διάρκεια του 2005, η αξία της συνολικής παραγωγής της χημικής βιομηχανίας έφθασε τα 34,8 εκ.$, σημειώνοντας αύξηση κατά 57,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή ελαστικών αυξήθηκε 35,3 φορές, το συνθετικό καουτσούκ 2,1 φορές, η καυστική σόδα 2,2 φορές, τα πλαστικά είδη κατά 39%, τα απορρυπαντικά κατά 6,5%, τα χρώματα κατά 5,3%.

Οι σημαντικότερες βιομηχανίες του τομέα είναι:

- Vanadzor Chemical Complex. To χημικό εργοστάσιο του Vanadzor μαζί με το ομώνυμο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πωλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 1999 στην ρωσική εταιρεία Zakneftegazstroy-Prometei. Σύμφωνα με τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας στο τέλος του 2006 το χημικό εργοστάσιο θα ήταν σε θέση να παράγει 10000 τόνους melamine, 40000 τόνους carbamide, 5000 τόνους acetate thread, 4000 τόνους acetate braid και 80 τόνους synthetic corundum. Λόγω όμως διαφόρων χρηματοοικονομικών προβλημάτων το εργοστάσιο από το 2002 έχει μειώσει έως και διακόψει την παραγωγή του και βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου για την πώληση του 51% της επιχείρησης προσανατολιζόμενη στο σλοβακικό όμιλο εταιρειών Divident.

- Yerevan Tire Plant. Το εργοστάσιο κατασκευής ελαστικών στο Ερεβάν είναι από τις παλιότερες αρμενικές επιχειρήσεις με έτος ίδρυσης το 1943 και λειτουργούσε αδιάλειπτα μέχρι το 1998 όντας το μοναδικό εργοστάσιο ελαστικών στον Καύκασο και με εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Το 1998 λόγω χρηματοοικονομικών προβλημάτων διέκοψε την λειτουργία του. Το 2001 εξαγοράστηκε από την αμερικανικών συμφερόντων TS Investment Corp. έναντι 1.287 εκ.$ και μετονομάστηκε σε General Transworld Manufacturing Company. Το νέο εργοστάσιο ξεκίνησε την παραγωγή του τον Φεβρουάριο του 2003 με 15 τύπους ελαστικών και 80.000 τεμάχια μηνιαίως. Μόλις όμως μετά 11 μήνες λειτουργίας λόγω προβλημάτων σε παραγωγή , εξαγωγές, εισαγωγές πρώτων υλών κλπ. η επιχείρηση διακόπτει την λειτουργία της χωρίς έως τώρα να έχουν διευκρινιστεί τα σχέδια για το μέλλον του..


Από τις υπόλοιπες 13 βιομηχανίες του τομέα κατωτέρω αναφέρονται οι κυριότερες 8 :

General Transworld (κατασκευή ελαστικών), Yerevan Paint & Varnish Factory, Liqvor (φαρμακευτική), Rubber Technical Plant (ελαστικά), Crown Chemical Plant (μπογιές), Shen Concern (μπογιές), Pharmatech (φάρμακα) και Yerevan Thermical & Pharmaceutical Firm (φάρμακα).


Επίσης λειτουργούν με μικρότερη συνεισφορά στο σύνολο του τομέα της βιομηχανίας και ο κλάδος κατασκευής μηχανημάτων και εργαλείων, η κλωστοϋφαντουργία (κυρίως χαλιά) και ο κλάδος της ξυλείας.
[1] Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports