header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2005
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 12/04/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Η συριακή βιομηχανία παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα, σε τεχνογνωσία, joint venture εταιρείες συνεργασίας και σε άμεσες επενδύσεις.

Ο κλωστοϋφαντουργικός τομέας αντιπροσωπεύει το 30% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας, το 10% των συνολικών εξαγωγών, (30% αν αφαιρεθούν οι εξαγωγές πετρελαίου) και απασχολεί το 15% περίπου του εργατικού δυναμικού. Η Συρία είναι 10η κατά σειρά χώρα παραγωγός βάμβακος στον κόσμο. Το πρόσφατο άνοιγμα της αγοράς για εισαγωγές ετοίμων ενδυμάτων στην Συρία δυσαρέστησε τους Σύρους παραγωγούς οι οποίοι παρά τον προβλεπόμενο υψηλό δασμό 47,5%, φοβούνται τον ανταγωνισμό απο τα αντίστοιχα προϊόντα καταγωγής Κίνας ή άλλων χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, Στον αγροτοβιομηχανικό τομέα τα κρατικά μονοπώλια αντικαθίστανται από ένα εξαιρετικά δυναμικό ιδιωτικό τομέα που εισάγει πλέον το 90% των προϊόντων διατροφής

βάσει ειδικής αδείας, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμα απελευθερωθεί πλήρως η εισαγωγή στην Συρία, τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Εντός του 2005, προέβησαν σε άμεσες παραγωγικές επενδύσεις στην Συρία, δύο μεγάλες γαλλικές εταιρείες η Bel που θα παράγει το γνωστό τυρί <> και η εταιρεία Altadis για την παραγωγή στην Λατάκια των τσιγάρων Gauloises blondes. Γενικά πάντως, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον συριακών εταιρειών για συνεργασία με ξένες εταιρείες, στους τομείς: των γαλακτοκομικών, του ελαιολάδου, των φρούτων και λαχανικών νωπών και σε κονσέρβα, των δημητριακών και αλεύρων.

Ο τομέας των οικοδομικών υλικών παραμένει εξαιρετικά σημαντικός, λόγω των κατασκευαστικών προγραμμάτων της χώρας, τόσο σε κατοικίες για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, όσο και για τουριστικά έργα (ενδεικτικά οι επενδύσεις Damascus Hills και Eighth Gate). Για τα προσεχή έτη, το συνολικό κόστος των επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα, εκτιμάται στα 6 δις $ ΗΠΑ.

Η Κυβέρνηση πρόσφατα κατήργησε το κρατικό μονοπώλιο στην παραγωγή τσιμέντου και αποφάσισε να επιτρέψει ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα αυτό, προκειμένου να καλύψει κατά το δυνατό, τις μεγάλες ανάγκες της χώρας. Επίσης απελευθέρωσε την εισαγωγή τσιμέντου, από μη αραβικές χώρες και μείωσε τους δασμούς. Η κινεζική κρατική εταιρεία Sino Hydro Corporation ανέλαβε την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μαύρου τσιμέντου στην περιοχή Adra πλησίον της Δαμασκού. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής τσιμέντου από τους 4,8 εκ.Τ/ ετησίως, σήμερα, στους 8,5 έως 9,5 εκ. Τ. μελλοντικά, δεδομένου ότι μόνο για το 2006 οι ανάγκες εκτιμώνται στους 7 εκατ. Τόνους.

Σειρά βιομηχανικών ζωνών κατασκευάζονται στην Δαμασκό, στο Χαλέπι και στην Homs, ενώ αντίστοιχες ζώνες προβλέπονται για τις πόλεις Deir Ez Zor, Deraa και Hama. Η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών για τις εν λόγω βιομηχανικές ζώνες, ( χώροι υποδοχής, ξενοδοχεία, κλινικές κ.ά) πρόκειται να ανατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports