header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2005
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ημερομηνία: 05/05/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
- Οι φυσικές πηγές ενέργειας της πΓΔΜ χαρακτηρίζονται από χαμηλή ενεργειακή αξία και σχετικά υψηλό κόστος εκμετάλλευσης. Το 70% των αποθεμάτων είναι ανθρακολιγνίτης χαμηλής θερμικής αξίας και το υπόλοιπο είναι νερό, καυσόξυλα, γεωθερμική ενέργεια. Την τελευταία εικοσαετία το ενεργειακό σύστημα της πΓΔΜ έχει αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα οι εγχώριες πηγές ενέργειας να καλύπτουν το 63% της απαιτούμενης κατανάλωσης έναντι 19% τη δεκαετία του 1970.

- Στις 25.10.2005, υπεγράφη η Συνθήκη ίδρυσης Κοινότητας της Ενέργειας, στην Αθήνα, εκ μέρους πέντε (5) Κ-Μ της Ε.Ε. και εννέα (9) Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, με συμμετοχή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης της πΓΔΜ κ. Jordanov και του Προέδρου της Κρατικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού της πΓΔΜ (ESM).

- Η Κυβέρνηση της Σλοβενίας ανέλαβε πρωτοβουλία για τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου συναλλαγών σε τομέα ενέργειας, όπως ανακοινώθηκε σε Συνέδριο που διοργανώθηκε στις 21.07.2005, με συμμετοχή της σλοβενικής εταιρείας ELECTRIC POWER EXCHANGE MARKET-BORZEN της γερμανικής GERMAN ELECTRIC POWER EXCHANGE MARKET-EEH και των εγχωρίων εταιρειών ESM και MEPSO. Συνάντηση εμπειρογνωμόνων θα γίνει τον Σεπτέμβριο 2006.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΛΑΔΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ πΓΔΜ

Ευθύνη εποπτείας και διαχείρισης τομέα ενέργειας φέρει το Υπουργείο Οικονομίας με αρμοδιότητες τον καθορισμό ενεργειακής στρατηγικής, την προετοιμασία και υλοποίηση νομικού πλαισίου και τον συντονισμό ανωτέρω δράσεων. Σημειώνουμε ότι Ειδικό Συμβούλιο Ενέργειας συνεργάζεται με Οικονομικό Επιμελητήριο (STOPANSKA KOMORA) και Ενωση Μηχανικών Ενέργειας πΓΔΜ. Στις 15.04.2006 δημοσιεύθηκε νέος Νόμος για την απελευθέρωση του τομέα ενέργειας στην πΓΔΜ.


ΣΤΟΧΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ πΓΔΜ

§ Υϊοθέτηση μέτρων διαφοροποίησης παραγωγής και διανομής ενέργειας, μέσω χρήσης φυσικού αερίου σε βιομηχανία, νοικοκυριά και υπηρεσίες

§ Δημιουργία υποδομών διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες (μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου). Η ανάπτυξη ενεργειακού τομέα σε πΓΔ απαιτεί περαιτέρω επενδύσεις συνολικού ύψους €587 εκατ., εκ των οποίων τα €444 εκατ. θα διατεθούν στον κλάδο παραγωγής. Σύμφωνα με εκπροσώπους της Κρατικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού (ESΜ) τρία έργα θεωρούνται σημαντικά:

- η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας ZAPAD σε Σκόπια,

- η κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου BOSKOV MOST σε περιοχή Kosovrasti

- και η δημιουργία 450 υδροηλεκτρικών μονάδων.

§ Εντατικοποίηση ενέργειας και εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων

§ και μεταφορά τεχνογνωσίας σε βιομηχανία, με στόχο περιορισμό τιμής κατανάλωσης.


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μετά την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ESM) τα επόμενα επενδυτικά σχέδια είναι: η ιδιωτικοποίηση του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

1. ιδιωτικοποίηση της θερμοηλεκτρικής μονάδας του NEGOTINO (δημοσίευση διαγωνισμού την 10.04.2006 και περάτωση σε διάστημα 2 μηνών.

2. ιδιωτικοποίηση 30 μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων (Μάιος 2006).

3. ιδιωτικοποίηση μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων CEBREN,GALISHTE,GRADEC,VELES, με απόφαση της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

4. ιδιωτικοποίηση μεγάλων θερμοηλεκτρικών μονάδων REK BITOLA, OSLOMEJ, που ανήκουν στην δημόσια εταιρεία ELEM , με απόφαση της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

και η ιδιωτικοποίηση του δικτύο παροχής φυσικού αερίου

Μετά την μεταφορά του φυσικού αερίου στα Σκόπια, θα προκυρηχθούν διαγωνισμοί για την μεταφορά του δικτύου φυσικού αερίου σε άλλες πόλεις και χρήση απο τους καταναλωτές.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports