header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Γενικές πληροφορίες για την καλλιέργεια και την εμπορευσιμότητα της αγκινάρας στην Ιταλία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 27/09/2010
Συναπτόμενο αρχείο: rad065AEΑγκινάρες Παραγωγή Εμπόριο.xls
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το 2005, η Ιταλία ήταν η πρώτη, σε παγκόσμια κατάταξη, παραγωγός αγκινάρων. Επόμενες στην κατάταξη ήταν η Ισπανία με 188.900 τόνους και η Γαλλία με 52.500 τόνους. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω έτος, η παραγωγή ανήλθε σε 470.213 τόνους, που αντιστοιχεί με το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η καλλιεργούμενη έκταση αντιπροσώπευε το 35% της καλλιεργούμενης έκτασης, επίσης, παγκοσμίως.

Η καλλιεργούμενη έκταση της αγκινάρας στην Ιταλία ανέρχεται σε περίπου 50.130 εκτάρια, με μοναδιαία παραγωγή ίση με 9,4 τόνους ανά εκτάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσία της Ιταλίας, στη διάρκεια των ετών η καλλιέργεια αγκινάρας μετατοπίστηκε από την Κεντρική στη Νότιο Ιταλία. Οι Περιφέρειες στις οποίες καλλιεργείται η αγκινάρα, ως επί τω πλείστον, είναι η Απουλία, η Σικελία και η Σαρδηνία (Πίνακας 1).

Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια της Απουλίας καλλιεργούνται 16.540 εκτάρια. Ειδικότερα, στη Φότζια παράγεται το 56% της συνολικής παραγωγής της Απουλίας, σε 8.000 εκτάρια. Ακολουθεί το Μπρίντιζι με 6.800 εκτάρια και το Μπάρι με 1.250 εκτάρια.

Στη Σαρδηνία καλλιεργούνται 12.099 εκτάρια με μέση παραγωγή 88,5 εκατόκιλα στο εκτάριο. Το 62% της παραγωγής της Σαρδηνίας προέρχεται από την περιοχή του Κάλιαρι, ακολουθεί το Σάσσαρι (27,9%), το Οριστάνο (11%) και το Νουόρο (1%).

Στη Σικελία, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκεντρώνεται στην περιοχή της Καλτανισέτα με 6.000 εκτάρια καλλιεργούμενα, που αντιπροσωπεύουν το 48% της σικελικής παραγωγής.

Όσον αφορά τις ιταλικές εισαγωγές, αυτές προέρχονται κατά βάση από την Αίγυπτο, ενώ ακολουθούν η Ισπανία και η Γαλλία. Οι ιταλικές εξαγωγές κατευθύνονται κυρίως Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία (Πίνακας 2).

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας ΟΕΥ Β΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports