header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συνάντηση εργασίας Υπουργείου Οικονομίας, Ενέργειας & Τουρισμού Βουλγαρίας και Παγκόσμιας Τράπεζας με θέμα “Better Regulation for Higher Growth”
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 24/11/2010
Σχετικός σύνδεσμος: http://http://siteresources.worldbank.org/BULGARIAEXTN/Resources/305438-1224088560466/BETTER_REGULATION_SERIES_ENG.zip
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: Οι δυνατότητες βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επιχειρηματικότητα στη Βουλγαρία ήταν το αντικείμενο συνάντησης εργασίας που διοργανώθηκε στη Σόφια στις 23.11.2010 από το β/Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας & Τουρισμού και την Παγκόσμια Τράπεζα. Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη της β/κυβέρνησης, στελέχη της β/δημόσιας διοίκησης, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι β/επιχειρηματικών ενώσεων και ενώσεων εργοδοτών και εργαζομένων και εκπρόσωποι ξένων Πρεσβειών στη Βουλγαρία.

Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο κ. Markus Repnik, Διευθυντής Γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Βουλγαρία, ενώ το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Β/Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας & Τουρισμού κ. Trayko Traikov, που τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της μέγιστης ελευθερίας οικονομικής δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε, μέσω του εντοπισμού των κανονιστικών εμποδίων στη νομοθεσία και της διαμόρφωσης κατάλληλης μεθοδολογίας καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια μείωσης των διοικητικών προσκομμάτων και του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις. Σημειωτέον, το 2010 το Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας & Τουρισμού ανέπτυξε σχέδιο δράσης με στόχο τη μείωση των διοικητικών εμποδίων στις επιχειρήσεις κατά 20% μέχρι το 2012.
Ακολούθησε παρουσίαση των βασικών ευρημάτων και συμπερασμάτων έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας που εκδόθηκε τον Οκτώβριο 2010 με τίτλο “Better Regulation for Higher Growth, Bulgaria's business regulation - achievements and recommendations” από τον κ. John Pollner, Συντονιστή Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανάπτυξη του Ιδιωτικού και του Χρηματοοικονομικού Τομέα. Τα πλήρη κείμενα των τεσσάρων εκθέσεων που έχει καταρτίσει η Παγκόσμια Τράπεζα σε θέματα βελτίωσης θεσμικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις στη Βουλγαρία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα:
http://siteresources.worldbank.org/BULGARIAEXTN/Resources/305438-1224088560466/BETTER_REGULATION_SERIES_ENG.zip

Όπως παρατηρείται στην ως άνω έκθεση, την τελευταία εξαετία η Βουλγαρία έχει εισαγάγει σημαντικές βελτιώσεις στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την επιχειρηματικότητα. Στην έκθεση Doing Business 2011 η Βουλγαρία καταλαμβάνει την 51η θέση σε 183 χώρες (η Ελλάδα την 109η), το γεγονός αυτό, όμως, καταδεικνύει και κάποια στασιμότητα σε σχέση με τις μεταρρυθμιστικές επιδόσεις της χώρας τα αμέσως προηγούμενα έτη.

Στα σημαντικότερα επιτεύγματα της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την έκθεση και κατά κοινή εκτίμηση των συμμετεχόντων στη συνάντηση εργασίας, συγκαταλέγεται η θέσπιση το 2003 του Νόμου για τον Περιορισμό Διοικητικών Κανονισμών και Ελέγχων στην Οικονομική Δραστηριότητα (LARACEA - Act on Limiting Administrative Regulation and Administrative Control on Economic Activity). Στην συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκαν προβλήματα που αντιμετώπισε η εφαρμογή του εν λόγω Νόμου, ενώ τονίστηκε η ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Ακόμη, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το καθεστώς διοικητικών οικονομικών επιβαρύνσεων που αξιολογείται ως επαχθές για τις επιχειρήσεις και χρήζον εκσυγχρονισμού. Σημαντικές ανεπάρκειες τέλος, εντοπίζονται, και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς συχνά παρατηρούνται επικαλύψεις γραφειοκρατίας και διοικητικού κόστους, ενώ η απουσία ενιαίων δημόσιων ηλεκτρονικών αρχείων δυσχεραίνει τόσο το έργο των αρχών, όσο και των επιχειρήσεων.

Ιωάννα Σωτηράκου – Γιάνναρου
Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports