header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2010 – Οικονομική διάσταση
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ
Ημερομηνία: 08/04/2011
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Γιοχάνεσμπουργκ με αρμοδιότητα για Νοτ. Αφρική, Μοζαμβίκη, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Εσουατίνη (πρώην Σουαζιλάνδη) & Λεσόθο.
Κείμενο: Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2010 – Οικονομική διάσταση


Η Νότιος Αφρική διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία το 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2010 (2010 FIFA WORLD CUP) από 11 Ιουνίου 2010 έως και 11 Ιουλίου 2010. Η Νότιος Αφρική εξελέγη από την FIFA ανάμεσα από την Αίγυπτο και το Μαρόκο ως η πρώτη Αφρικανική χώρα για να φιλοξενήσει το 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Οι αγώνες διεξήχθησαν σε 10 γήπεδα σε εννέα διαφορετικές πόλεις ανά την επικράτεια, ενώ ο τελικός αγώνας διεξήχθη στο SOCCER CITY στάδιο του Γιοχάννεσμπουργκ (SOWETO).
Σύμφωνα με σχετική μελέτη της UBS, το Πρωτάθλημα συνετέλεσε στην αύξηση κατά 2,2% του ΑΕΠ της χώρας, χάρις στα έργα υποδομής, ενώ δημιούργησε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι τρείς προηγούμενες διοργανώτριες χώρες σημείωσαν μία αύξηση στο ΑΕΠ των κατά μέσον όρο της τάξης του 1,8%.
Η Κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής διέθεσε το ποσόν των 40 δις ραντ (περί τα 4 δις ευρώ) σε έργα και εγκαταστάσεις υποδομής (γήπεδα, στάδια, δρόμοι, νέα σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Γιοχάννεσμπουργκ και Πρετόριας/GAUTRAIN).
Μόνο για την δημιουργία πέντε νέων σταδίων δυναμικότητας μεταξύ 40.000 και 64.000 θέσεων και την ανακαίνιση των υπολοίπων πέντε ήδη υπαρχόντων, η Κυβέρνηση της χώρας εξόδεψε 1, 48 δις $ ΗΠΑ ενώ για το σιδηροδρομικό δίκτυο η Κυβέρνηση διέθεσε άλλα 11,6 δις ραντ (1,68 δις $ ΗΠΑ)
Ακόμη 1, 3 δις ραντ για ασφάλεια και 1,5 δις ραντ για τηλεπικοινωνίες σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Επίσης υπολογίζεται ότι οι χιλιάδες αλλοδαπών φιλάθλων που επισκέφθηκαν την χώρα κατά την διάρκεια των αγώνων καθώς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα/διαφημίσεις από τους αγώνες συνέβαλλαν σημαντικά στα έσοδα από την όλη εκδήλωση συμβάλλοντας σε αύξηση 0,4% στο ΑΕΠ της χώρας η ποσόν 38 δις ραντ.
Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα της FIFA από το Κύπελλο ανήλθαν σε 3,2 δις $ ΗΠΑ, το δε 75% του ποσού αυτού επενδύεται στην προώθηση του ποδοσφαίρου.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας κο Gordhan, τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την διοργάνωση του Κυπέλλου περιλαμβάνουν αύξηση των ξένων επενδύσεων στην χώρα λόγω των νέων έργων υποδομής (αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι, λιμενικά έργα κ.λ.π.)
Επίσης σύμφωνα με τον όμιλο Grant Thorn, εκτιμάται ότι τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων, τουρισμό – διαμονή σε ξενοδοχεία, τοπικά αεροπορικά δρομολόγια κ.λ.π. δημιούργησαν έσοδα της τάξεως των 5 δις ευρώ καθώς και 415.000 εποχιακές θέσεις εργασίας.
Οι φίλαθλοι εκτιμάται ότι εξόδεψαν περί τα 880 εκ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις εισιτηρίων απέδωσαν 600 εκ. ευρώ σύμφωνα με τον Νοτιοαφρικανό Υπουργό Περιβαλλοντικών Υποθέσεων και Ύδρευσης κο Rejoice Mabudafhasi. Επίσης. Η Κυβέρνηση της χώρας εισέπραξε περί τι 1,9 δις ευρώ σε έσοδα από φορολογία.
Το συνολικό οικονομικό όφελος για την Νότιο Αφρική από την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου εκτιμάται σε 10 δις ευρώ, με παράλληλη δημιουργία 695.000 θέσεων εργασίας, ενώ οι αφίξεις 373.000 τουριστών – φιλάθλων εκτιμάται ότι εισέφεραν άλλα 1,119 δις ευρώ (3.000 ευρώ κατά μέσο όρο ανά τουρίστα) από σχετικές δαπάνες ενδιαίτησης, αγορές, τουριστικές υπηρεσίες, μετακινήσεις κ.λ.π.
Τα ανωτέρω αποτελέσματα από την επιτυχή διοργάνωση του παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 έχουν και μακροχρόνιες ευνοϊκές επιδράσεις στην οικονομία της χώρας καθώς αυξάνουν την εμπιστοσύνη των ξένων στρατηγικών επενδυτών, γεγονός που ήδη καθίσταται αντιληπτό από τις αυξημένες FDI’s (Foreign Direct Investments) – 9 bil US $ το 2008 σε σύγκριση με 5,7 bil US $ το 2007 (UNCTAD World Investment Report).
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις εταιρείες που ήδη έχουν προβεί σε επενδύσεις στην Νότιο Αφρική είναι οι Bombela Consortium, Bouygues, η Καναδικών συμφερόντων Bomardier με έργα στον industrial corridor JHB – Pretoria.
Τον Μάϊο του 2010, ο Ινδικός βιομηχανικός κολοσσός TATA Motors ανεκοίνωσε σχέδια εγκατάστασης μονάδος συναρμολόγησης οχημάτων στην Νότιο Αφρική, ενώ ήδη έχει ιδρύσει κέντρο τεχνικής εκπαίδευσης για πωλητές και υπαλλήλους της στο Γιοχάννεσμπουργκ.
Άλλο παράδειγμα είναι η από την Western Cape Investment and Trade Promotion Agency (Wesgro) αναζήτηση συνεργασίας με Βελγικές , Ινδικές και Ζιμπαμπουανές εταιρείες στον χώρο των κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών στην περιοχή του Δυτικού Ακρωτηρίου.
Προσφάτως το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νοτίου Αφρικής (DTI Department of Trade and Industry και ο Οργανισμός Trade and Investment South Africa (TISA) προσφέρει προγράμματα βοηθείας σε ξένους επενδυτές ειδικά σε τομείς όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Τέλος σύμφωνα με τον όμιλο Deloitte, υφίσταται το ενδεχόμενο να σημειωθεί κάμψη της απασχόλησης μετά το πέρας των έργων υποδομής με την λήξη των αγώνων, πολλά όμως από αυτά θα ευρίσκονται για μεγάλο ακόμη διάστημα υπό εξέλιξη όπως αυτοκινητόδρομοι και νέες σιδηροδρομικές γραμμές, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης για ακόμη μακρό χρονικό διάστημα, ενώ οι νέοι αυτοκινητόδρομοι θα δώσουν ώθηση σε βιομηχανίες όπως οι Volskwagen, Toyota General Motors, που διατηρούν μεγάλες μονάδες συναρμολόγησης σε πόλεις όπως το Port Elizabeth και το Durban.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports