header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επίσημη βουλγαρική επίσκεψη στο Κατάρ – Συζητήσεις για συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και των οδικών υποδομών
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 19/03/2012
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στο Κατάρ (14.03.2012) του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, κ. Boyko Borissov, ο Σεΐχης του Κατάρ, κ. Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, και οι λοιποί Καταρινοί επίσημοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον της χώρας τους να εξετάσει το ενδεχόμενο επενδύσεων στη Βουλγαρία σε τομείς, όπως ο τουρισμός, οι υποδομές και η γεωργία. Για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών αυτών, αποφασίστηκε να υπογραφεί διμερής συμφωνία πλαίσιο εντός του Μαΐου, όπου θα καθορίζονται τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον τομέα των υποδομών και των οδικών έργων, η Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της χώρας, κα Lilyana Pavlova, συζήτησε με την καταρινή πλευρά το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του αυτοκινητοδρόμου Μαύρης Θάλασσας (Cherno More Highway). Η βουλγαρική πλευρά μελετά όλα τα ενδεχόμενα για τον αυτοκινητόδρομο αυτόν, καθώς ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί κοινοτική χρηματοδότηση. Οι Καταρινοί, όμως, επισήμαναν ότι, για να συμμετάσχουν στο έργο, επιθυμούν η επιστροφή της επένδυσής τους (ROI) να ανέρχεται σε 14%. Η κα Pavlovla δήλωσε ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες, ώστε να διαπιστωθεί εάν το ποσοστό αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συμφωνηθούν. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να ψηφισθεί σύντομα από το κοινοβούλιο ο νέος νόμος για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να διευκολυνθούν τέτοιου είδους επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι ο ως άνω αυτοκινητόδρομος, εφόσον ολοκληρωθεί, θα ενώνει τη Βάρνα με το Μπουργκάς, τις δύο μεγαλύτερες παραλιακές πόλεις της Βουλγαρίας. Το έργο είναι συνολικού μήκους 103 χιλιομέτρων, εκ των οποίων 10 ολοκληρώθηκαν πριν από το 1983 και, έκτοτε, δε δόθηκε καμία συνέχεια.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της ως άνω επίσημης βουλγαρικής επίσκεψης στο Κατάρ, στην οποία συμμετείχαν και 103 εκπρόσωποι βουλγαρικών επιχειρηματικών φορέων και εταιρειών, είχε προγραμματιστεί η οργάνωση διμερούς επιχειρηματικού forum, το οποίο, όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού τύπου, υπήρξε αποτυχημένο από οργανωτικής απόψεως, καθώς δεν προσήλθε κανείς εκπρόσωπος καταρινής επιχείρησης ή φορέα. Σύμφωνα, επίσης, με δημοσιεύματα του τύπου, η εξέλιξη αυτή υπήρξε ένας από τους λόγους που επηρέασαν την απόφαση του Βούλγαρου πρωθυπουργού να ζητήσει, μετά την επιστροφή του από το Κατάρ, την παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, κ. Traicho Traikov, ο οποίος ήδη αντικαταστάθηκε από τον κ. Delyan Dobrev.
Η ΠροϊσταμένηΙωάννα Σωτηράκου-Γιάνναρου
Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β’
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports