header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Πληρωμές σε εθνικά νομίσματα στις εμπορικές ανταλλαγές Ρωσίας - Κίνας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 25/11/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο: Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε, στη διάρκεια των εργασιών της πρόσφατης Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (10-11.11.2014), ότι η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κίνα προτίθενται να αυξήσουν τις πληρωμές των εμπορικών ανταλλαγών σε εθνικά νομίσματα. Η θέση αυτή έγινε άμεσα αποδεκτή από την Κίνα, η οποία επιθυμεί ευρύτερη χρήση του εθνικού της νομίσματος (γουάν).
Το ζήτημα αυτό είχε θιγεί για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο, όταν η Ρωσία ανακοίνωσε τη μεγάλη συμφωνία, διάρκειας τριάντα (30) ετών, που υπέγραψε με την Κίνα για πώληση ενεργειακών προϊόντων, αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνολικού ύψους 400 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι οι πρώτες συναλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη και επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας του να επεκτείνει τη διαδικασία αυτή και στο εμπόριο των ενεργειακών προϊόντων.
Οι δύο χώρες έχουν προ πολλού τοποθετηθεί υπέρ της μείωσης του ρόλου του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο. Μία τέτοια προοπτική εξυπηρετεί πλήρως τις φιλοδοξίες της Κίνας να αυξήσει την επιρροή του γουάν και τελικά να το μετατρέψει σε ένα παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η Κίνα αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων, έχοντας επενδύσει το 32,0% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, συνολικού ύψους τεσσάρων (4,0) τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ομόλογα των ΗΠΑ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 10,8% περίπου του συνολικού χρέους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ και η Κίνα προσπαθεί να περιορίσει τους επενδυτικούς κινδύνους που απορρέουν από την επένδυση μεγάλου ποσοστού των συναλλαγματικών της αποθεμάτων στο συγκεκριμένο νόμισμα.
Το ζήτημα του περιορισμού της κυριαρχίας του δολαρίου έγινε πιο επιτακτικό για τη Μόσχα αυτή τη χρονιά λόγω των κυρώσεων που επεβλήθησαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και της διολίσθησης του ρουβλίου, το οποίο σε διάστημα λιγότερο του έτους υποτιμήθηκε κατά 28% έναντι του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ.
Οι δύο κυβερνήσεις θα ενθαρρύνουν τις εκατέρωθεν εταιρείες να συνάπτουν συμφωνίες σε τοπικά νομίσματα, αποφεύγοντας τη χρήση νομισμάτων τρίτων χωρών, αλλά, όπως δήλωσε ο Ρώσος Α΄ Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, παλαιά συμβόλαια που είχαν συναφθεί σε δολάρια δεν πρόκειται να θιγούν. Με τη χρήση εθνικών νομισμάτων στις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, η Ρωσία ευελπιστεί στην εξασφάλιση νέων πηγών χρηματοδότησης των τραπεζών και επιχειρήσεων, καθώς οι επιβληθείσες κυρώσεις έχουν ήδη δημιουργήσει προβλήματα στην εξασφάλιση μεγάλων δανείων από τις αγορές του εξωτερικού, ακόμα και για εταιρείες που δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα των κυρώσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση των δύο πλευρών λαμβάνει ήδη σάρκα και οστά, δεδομένου ότι υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου για συρμούς υψηλών ταχυτήτων, που θα περιλαμβάνει και γραμμή μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. Το σιδηροδρομικό δίκτυο θα καλύπτει απόσταση 7.000 χιλιομέτρων, με δυναμικότητα μεταφοράς 200 εκ. επιβατών ετησίως, το δε κόστος κατασκευής θα ανέλθει στα 7 τρις ρούβλια (153 δισ. $ ΗΠΑ), εκ των οποίων τα 4 τρισ. ρούβλια θα προέλθουν από Κινέζους επενδυτές.
Επίσης, κινεζικές εταιρείες έχουν υποβάλλει επενδυτικές προτάσεις για περισσότερα από τριάντα (30) έργα που σχετίζονται με το οδικό δίκτυο, τις μεταφορές, τη νανοτεχνολογία και την αγροτική παραγωγή, ενώ κάποιες ρωσικές τράπεζες που συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα των κυρώσεων (VTB, Russian Agricultural Bank) υπέγραψαν συμφωνίες για το άνοιγμα γραμμών πίστωσης με την κρατική China Exim Bank.
Ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών πλησιάζει τα 90 δισ. δολάρια ΗΠΑ και προβλέπεται να διπλασιασθεί κατά την επόμενη εξαετία. Συνεπώς, η χρήση των εθνικών νομισμάτων αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προς το δολάριο, αλλά οι επιπτώσεις που θα έχει στο αμερικανικό νόμισμα δεν μπορούν να εκτιμηθούν, δεδομένου ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως η παγκόσμια ανάπτυξη, η τιμή του αργού πετρελαίου, η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fedearal Reserve Bank) και πολλοί άλλοι απρόβλεπτοι παράγοντες.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports