header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Στατιστικά στοιχεία κινεζικής οικονομίας α΄εξαμήνου 2015: Διεθνές Εμπόριο και Γενικές Επενδυτικές Ροές.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 07/09/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, το διεθνές εμπόριο της χώρας κατά το α΄εξάμηνο τρέχοντος έτους παρουσίασε πτώση -7% έναντι τεθέντος στόχου από τον προϋπολογισμό για αύξηση 6%. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται κυρίως από την πτώση των εισαγωγών (-16%) ενώ, αντίστοιχα, οι εξαγωγές σημείωσαν μια μη ικανοποιητική αύξηση της τάξης του 1%.
Το εμπόριο με την Ε.Ε. το οποίο αποτελεί το 14% επί του διεθνούς εμπορίου της Κίνας επίσης παρουσίασε συνολική μείωση -7% με τις εισαγωγές από τις χώρες της Ένωσης να παρουσιάζουν μείωση -13% και των εξαγωγών προς αυτές κατά -3%.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα η εικόνα που προκύπτει από τα κινεζικά τελωνεία είναι ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ο οποίος αντιστοιχεί στο 1% του εμπορίου με Ε.Ε. - Κίνας μειώθηκε κατά -6% φθάνοντας τα 2,005 δις δολ. ΗΠΑ. Οι εισαγωγές από Ελλάδα ανήλθαν στα 142 εκ. δολ. ΗΠΑ μειωμένες κατά -16% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους και οι εξαγωγές στη χώρα μας στα 1.862 εκ. δολ. ΗΠΑ μειωμένες κατά 5%.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί το σύνηθες παράδοξο της αναντιστοιχίας κινεζικών και ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων. Τα τελευταία δίνουν εντελώς αντίθετη, ήτοι θετική εξέλιξη στο εμπόριο Ε.Ε. - Κίνας ως ακολούθως (ποσά σε ευρώ):
EU28-Κίνα (Σε Ευρώ)
Ιαν. - Ιουν. 2014 Ιαν. - Ιουν. 2015
Εισαγωγές από Κίνα Μεταβολή 19,2%
Εξαγωγές Σε Κίνα Μεταβολή 7,4%
Ισοζύγιο Μεταβολή -34,3%

Παρόλο που δεν υπάρχει εμφανής λόγος για την ως άνω διαφορά η πιθανότερη ερμηνεία είναι ότι τα κινεζικά τελωνεία δεν καταχωρούν το σημαντικό όγκο εμπορευμάτων που εισέρχεται στην Κίνα και αποθηκεύεται σε αδασμολόγητες αποθήκες (bonded warehouses) ή σε ζώνες ελευθέρου εμπορίου. Τα εμπορεύματα αυτά πιθανώς καταγράφονται στατιστικά ως εισαγωγές από τη στιγμή που θα διατεθούν στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας οπότε και φορολογούνται και δασμολογούνται. Η αύξηση των εξαγωγών στην Κίνα με τον τρόπο αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλη λόγω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο επιτρέπει και πωλήσεις αφορολόγητων μέχρι ένα ποσό, απ΄ ευθείας από τις τελωνειακές αποθήκες (Alibaba κλπ).
Αντίστοιχα, τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) για το α΄ εξάμηνο του 2015 είναι ενθαρρυντικά παρά τις τελευταίες μακροοικονομικές ανησυχίες και την αναταραχή στα κινεζικά Χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα η εισροή ΑΞΕ παρουσίασε αύξηση κατά 8% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2014, με μεγαλύτερη αύξηση στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και των υπηρεσιών. Η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη στην εκροή ΑΞΕ η οποία έφτασε το 29% (y-o-y) και η Ευρώπη παρέμεινε ένας από τους βασικούς προορισμούς. Σε αυτό συνέβαλαν και τα νέα μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στο εξωτερικό από κινεζικές εταιρείες και ιδιώτες (MOFCOM’s revised Measures for Foreign Investment Management, Measures No. 3, 2014) με ισχύ από 6/10/2014 από το Υπουργείο Εμπορίου (MOFCOM) και την αρμόδια Αρχή State Administration of Foreign Exchange (SAFE).
Βάσει των ανωτέρω στοιχείων, το Γραφείο μας εκτιμά ότι η κινεζική οικονομία παρά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις (πτώση χρηματιστηρίου, υποτίμηση γιουάν, μειωμένοι δείκτες παραγωγής κα) που είχαν μεγάλη επίδραση και προκάλεσαν παγκόσμια χρηματιστηριακή αναταραχή, δεν βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης κρίσης ή απειλής ανάπτυξης αλλά οι εξελίξεις αυτές αποτελούν τις "παρενέργειες" των εν εξελίξει διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της αναμενόμενης πτώσης του ρυθμού ανάπτυξης μιας και η οικονομία έχει εισέλθει σε στάδιο ωριμότητας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports