header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Διαδικασία εισαγωγής τροφίμων στην Ιαπωνία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΑΠΩΝΙΑ
Ημερομηνία: 19/01/2016
Σχετικός σύνδεσμος: http://http://www.japan-greece-business.gr/
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τόκυο (Αρμοδιότητα και για Μικρονησία, Νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού)
Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Τόκυο
Κείμενο: Απαιτήσεις για την εισαγωγή τροφίμων, πέραν των συνηθισμένων παραστατικών (τιμολόγιο, φορτωτική, υγειονομικό πιστοποιητικό αναλόγως της περίπτωσης, κ.λ.π.):
Μέθοδος παραγωγής (Method of production). Aπαιτείται και για προϊόντα για τα οποία παλαιότερα δεν υπήρχε τέτοια απαίτηση, όπως ο οίνος, το ελαιόλαδο και το μέλι
• Ανάλυση σύνθεσης προϊόντος. Μπορεί να γίνει και σε ιδιωτικά εργαστήρια, εφ΄όσον στα προϊόντα δεν χρησιμοποιούνται και δεν ανιχνεύονται πρόσθετα. Στην ανάλυση πρέπει απαραιτήτως να αναφέρεται η εμπορική ονομασία του προϊόντος ακριβώς όπως αυτή αναγράφεται στην ετικέτα, καθώς και η επωνυμία του παραγωγού και του συσκευαστού.
• Η επωνυμία της εταιρίας εξαγωγής και παραγωγής πρέπει να αναγράφεται στα Ελληνικά και με λατινικούς χαρακτήρες, όπως ακριβώς αναφέρεται στο καταστατικό της.
• Η αναγραφή όλων των στοιχείων, όπως επωνυμιών, διευθύνσεων, κ.λ.π. πρέπει να γίνεται σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και στο υγειονομικό πιστοποιητικό, εάν απαιτείται, ακριβώς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χωρίς καμμία παρέκκλιση. Οι Ιάπωνες υπάλληλοι που θα ελέγξουν τα παραστατικά κατά την εισαγωγή πρέπει να μπορούν να κάνουν αντιπαραβολή γράμμα προς γράμμα.
Επί παραδείγματι, εάν το τιμολόγιο και η χημική ανάλυση αναφέρονται σε «θυμαρίσιο μέλι», τότε και το υγειονομικό πιστοποιητικό πρέπει να αναγράφει «θυμαρίσιο μέλι» και όχι απλώς «μέλι». Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανή η απόρριψη του πιστοποιητικού και επομένως η αδυναμία εκτελωνισμού του φορτίου.
Είναι αυτονόητο ότι όλα τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου πρέπει να έχουν συνταχθεί στην αγγλική γλώσσα.
Κατά την εισαγωγή των προϊόντων απαιτείται να προηγηθεί διαβούλευση του εισαγωγέα με τον Σταθμό Καραντίνας που βρίσκεται στο αρμόδιο Τελωνείο. Ο εισαγωγέας θα πρέπει να υποβάλει στον Σταθμό Καραντίνας την χημική ανάλυση του προϊόντος, όπου αναγράφονται οι ουσίες που περιέχει αυτό, τυχόν άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται, καθώς επίσης και το σχεδιάγραμμα της διαδικασίας παραγωγής.
Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει την τήρηση των προϋποθέσεων HACCP για την παραγωγή τροφίμων εντός ΕΕ, τα απαιτούμενα σχεδιαγράμματα της παραγωγικής διαδικασίας πρέπει να υφίστανται ήδη.
Στην συνέχεια, κατά την εισαγωγή του φορτίου γίνεται γνωστοποίηση της εισαγωγής και εξέταση των συνοδευτικών εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνεται η χημική ανάλυση, το υγειονομικό πιστοποιητικό (όπου απαιτείται) και η διαδικασία παραγωγής.
Σε αυτό το στάδιο, συνήθως αποφασίζεται ότι πρέπει να γίνει ανάλυση του φορτίου από ιαπωνικό εργαστήριο τροφίμων. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν πρόκειται για νέα εισαγωγή εντός του ιδίου έτους από την ίδια παρτίδα παραγωγής.
Επομένως, στα παραστατικά θα πρέπει να αναγράφεται η παρτίδα παραγωγής και σε κάθε περίπτωση να είναι δυνατή η ιχνηλασιμότητα.
Ισχυρισμοί περί επιπτώσεων στην υγεία
Ισχυρισμοί για τις θετικές συνέπειες ενός προϊόντος στην ανθρώπινη υγεία επιτρέπεται να διατυπωθούν ή να περιληφθούν στην ετικέττα του μόνον εάν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Τα προβλεπόμενα στην νομοθεσία της Ε.Ε. δεν ισχύουν στην Ιαπωνία, επομένως ένα προϊόν που νομίμως περιλαμβάνει τέτοιους ισχυρισμούς στην ετικέττα με την οποία κυκλοφορεί στην Ε.Ε., δεν επιτρέπεται αυτομάτως να κάνει το ίδιο στην ιαπωνική αγορά.
exports

Gefyres Ypourgeio logo 02highrez    ktp 1