header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΚΡΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ_ΕΤΟΣ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 27/01/2017
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πρεσβείας Βελιγραδίου
Κείμενο:

-Ανάπτυξη

Η ανάκαμψη της σερβικής οικονομίας που ξεκίνησε το 2015 (αύξηση ΑΕΠ κατά 0,8%, έναντι ύφεσης -1.8% το 2014) , ενισχύθηκε το 2016 με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,8%, χάρη στη γεωργία (ρεκόρ παραγωγής σίτου και αραβοσίτου), στις καλύτερες βιομηχανικές επιδόσεις και στην ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα. Από την πλευρά της ζήτησης, σημαντική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ είχαν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, αλλά και η ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης.

Οι θετικές τάσεις στη σερβική οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω (προβλεπόμενη ανάπτυξη 3,0% το 2017 και 3,5% το 2018), κυρίως λόγω της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της περαιτέρω ανάκαμψης της εξωτερικής της ζήτησης.

Μικρή αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη, κυρίως μέσω των εξαγωγών, αναμένεται να έχουν τα αποτελέσματα των κακών χειμερινών καιρικών συνθηκών στη γεωργική παραγωγή.

Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της σερβικής οικονομίας θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την ταχύτητα της ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ και όσο και από την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι, το Φεβρουαρίου του 2015, η Σερβία υπέγραψε Προληπτικό Διακανονισμό Διευκόλυνσης (Stand by Agreement) με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διάρκειας 36 μηνών και ύψους 1,2 δις ευρώ κατά τον χρόνο της έγκρισης. Οι σερβικές αρχές έχουν, ωστόσο, εκφράσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα ως άνω δανειακά κεφάλαια ως προληπτική πιστωτική γραμμή, χωρίς να κάνουν χρήση των διαθέσιμων κονδυλίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο των αξιολογήσεων του εν εξελίξει Προγράμματος, οι σερβικές αρχές έχουν επιτύχει θετικά αποτελέσματα ως προς την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και των δημόσιων επιχειρήσεων.

Τα ανωτέρω θετικά αποτελέσματα επέτρεψαν την προβλεπόμενη, σε συμφωνία με το ΔΝΤ, μικρή αύξηση μισθών και συντάξεων στις αρχές του 2017, μετά από τις περικοπές που υπέστησαν το Νοέμβριο 2014.

-Πληθωρισμός

Θετικά αποτελέσματα επετεύχθησαν και ως προς τον έλεγχο του πληθωρισμού, ο οποίος κατά τα έτη 2015-2016 κινήθηκε σταθερά χαμηλότερα του τεθέντος πλαισίου (3%+/-1,5%), κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων και των βασικών αγαθών, καθώς και του υφεσιακού περιβάλλοντος στη ζώνη του ευρώ (χαμηλός εισαγόμενος πληθωρισμός).

-Εξωτερικό ισοζύγιο

Σημαντική ήταν, εξάλλου, η μείωση των εξωτερικών ανισορροπιών καθώς η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών συνεχίστηκε το 2016 σε 4%, κυρίως λόγω των ισχυρής αύξησης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Ο εν εξελίξει επενδυτικός κύκλος, που υποστηρίζεται από ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου, αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών και σε περαιτέρω ελαφρά μείωση του ελλείμματος το 2017 σε 3,9%.

-Δημόσιο χρέος

Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης της Σερβίας ανήλθε στο τέλος 2016 σε 24,7 δισ. ευρώ (72,4% του ΑΕΠ), ενώ το 2015 το χρέος ανήλθε σε 24,80 δις ευρώ, ήτοι 75,5% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί το 2016, ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

-Δημόσιο έλλειμμα

Μετά από κατακόρυφη πτώση το 2015, από 6,6% σε 3,7% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό έλλειμμα υποχώρησε περαιτέρω το 2016 στο 1,4% του ΑΕΠ. Η βελτίωση του 2016 προήλθε κυρίως από υψηλότερα έσοδα (κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ), συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης συλλογής εσόδων από φόρους. Από την πλευρά των δαπανών, υπήρξαν επίσης περαιτέρω εξοικονομήσεις (0,4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ). Η επιτυχής δημοσιονομική εξυγίανση επέτρεψε στην κυβέρνηση να αυξήσει το μερίδιο των δημόσιων επενδύσεων στο ΑΕΠ κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Οι θετικές δημοσιονομικές τάσεις συνεχίστηκαν στις αρχές του 2017. Εξάλλου, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ υποχώρησε το 2016, ένα έτος πριν από την αρχική πρόβλεψη. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε σε 24,5 δισ. Ευρώ (69,2% του προβλεπόμενου ΑΕΠ 2017) στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017. Τα μέτρα για τη συνέχιση της διαρθρωτικής προσαρμογής περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις των δημόσιων επιχειρήσεων και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, καθώς και περαιτέρω βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης.

-Συναλλαγματική Ισοτιμία

Κατά το τρέχον έτος το δηνάριο αποδυναμώθηκε ονομαστικά έναντι του ευρώ (1,4%) και σειράς άλλων νομισμάτων (το ιαπωνικό γιεν (14,9%), ελβετικό φράγκο (1,1%), ενώ ενισχύθηκε ονομαστικά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (1,2%) και της στερλίνας (15,7%).

Η αποδυνάμωση του δηναρίου έναντι του ευρώ και η ενίσχυση του έναντι του δολαρίου κατά τo 2016 οδήγησε σε υποτίμηση κατά 0,8% της ονομαστικής συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου (σταθμισμένη έναντι των δυο νομισμάτων ευρώ-δολαρίου σε αναλογία 80% και 20% αντίστοιχα).

Οι κινήσεις της ονομαστικής συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου στο εννεάμηνο του 2016, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο εγχώριου πληθωρισμού (1,1%) και 0,4% και 2,1% στη ζώνη του ευρώ και τις ΗΠΑ, αντίστοιχα, προκάλεσε πραγματική υποτίμηση του δηναρίου έναντι του ευρώ (0,7%), καθώς και πραγματική ανατίμηση του έναντι του δολαρίου (0,3%). Η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του δηναρίου υποτιμήθηκε ως εκ τούτου κατά 0,5%, κατά την υπό εξέταση περίοδο.

Ανεργία-Μισθός

Το 2016 η ανεργία συνέχισε να μειώνεται διαμορφούμενη σε 15,3% έναντι 17,7% το 2015 και 19,9% το 2014. Παράλληλα, το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε σε 46,8% και αποτελεί υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Ο μέσος πραγματικός καθαρός μισθός κατά τη διάρκεια του 2016 αυξήθηκε κατά 2,5%, διαμορφούμενος σε 45.406 δηνάρια (περί τα 367 ευρώ).

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports