header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Δυσχέρειες αερομεταφορέα VIM-Avia
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 28/09/2017
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο:

Η δέκατη μεγαλύτερη ρωσική αεροπορική εταιρεία, VIM-Avia (www.vim-avia.com), παραδέχθηκε στις 25/9 ότι δεν δύναται να συνεχίσει να λειτουργεί και σταμάτησε να εκτελεί δρομολόγια (πτήσεις charter). Η επιχείρηση, που διαθέτει στόλο 28 αεροσκαφών (Airbus και Boeing), ιδρύθηκε το 2000 από τον Viktor Ivanovich Merkulov. Το 2004 απορρόφησε τις εταιρείες Chitaavia και Aerobratsk και το 2005 την Russian Sky Airlines.

Προβλήματα στην εκτέλεση δρομολογίων – καθυστερήσεις και ματαιώσεις – της VIM-Avia παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο και το καλοκαίρι τ.έ.. Το τελευταίο διάστημα έλαβαν τέτοια έκταση που ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου Μεταφορών και του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Αεροπορικών Μεταφορών (Rosaviatsiya). Το πρόγραμμα δρομολογίων της VIM-Avia περιλαμβάνει δεκάδες πτήσεις εβδομαδιαίως προς/από περίπου πενήντα προορισμούς και έως το τέλος του τρέχοντος έτους επρόκειτο να εξυπηρετηθούν σχεδόν 200.000 επιβάτες. Σε ανοικτή επιστολή της προς τις αρμόδιες αρχές, η ρωσική Ένωση Tour Operators (www.atorus.ru) επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάρρευση της προαναφερθείσας εταιρείας για το επιβατικό κοινό και το κύρος και τη σταθερότητα του κλάδου, ζητώντας, παράλληλα, την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Δημοσιεύματα του εδώ Τύπου κάνουν λόγο για χρέη της τάξης των 660 εκ. Ρουβλίων (€ 9,6 εκ.) της VIM-Avia προς ρωσικούς αερολιμένες – 573,5 εκ. Ρούβλια (€ 8,4 εκ.) μόνο προς το αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας. Αναφέρονται, επίσης, σε σημαντικές οφειλές σε επιχειρήσεις καυσίμων.

Κατά τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τουρισμού, σχεδόν 39.000 επιβάτες, πελάτες της VIM-Avia, παραμένουν στο εξωτερικό, κυρίως στην Τουρκία, χωρίς δυνατότητα επιστροφής στη Ρωσία με πτήσεις της εταιρείας, από την οποία είχαν αγοράσει σχετικά εισιτήρια. Προς το παρόν, έχει δρομολογηθεί η επιστροφή 1.550 Ρώσων και 2.200 Κινέζων επιβατών στις χώρες τους με πτήσεις τσάρτερ άλλων αεροπορικών εταιρειών. Λεπτομέρειες του ευρύτερου σχεδίου επιστροφής των υπόλοιπων επιβατών που παραμένουν στο εξωτερικό θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Αεροπορικών Μεταφορών, που ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες που θα αναλάβουν τον επαναπατρισμό των εγκαταλειφθέντων επιβατών της VIM-Avia θα λάβουν περίπου 200 εκ. Ρούβλια (€ 2,9 εκ.) από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος Οργανισμός επιβεβαίωσε (26/9) ότι η ελληνικών συμφερόντων αεροπορική εταιρεία Ellinair (Όμιλος Μουζενίδη) δήλωσε έτοιμη να αναλάβει, με δικά της έξοδα και μέσα, την επιστροφή επιβατών της VIM-Avia που παραμένουν στο εξωτερικό. Την ίδια ημέρα, ο Υπουργός Μεταφορών, Maxim Sokolov, δήλωσε ότι το υπουργείο του προτίθεται να «συναντήσει στο μέσο της διαδρομής» τις ελληνικές εταιρείες που προσφέρθηκαν να διευκολύνουν την επιστροφή τουριστών που ταξίδεψαν στην Ελλάδα με αεροσκάφη της VIM-Avia.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports