header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Παρουσίαση Πλαισίου Εταιρικής Συνεργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας με τη Ρουμανία 2019-2023.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 03/05/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου
Κείμενο:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα από την επικεφαλής του Γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Ρουμανία, κα Tatiana Proskuryakova, παρουσίαση του Πλαισίου Συνεργασίας για τη Ρουμανία {Country Partnership Framework (CPF)} με διάρκεια από το 2019 ως το 2023, το οποίο αποτελεί το βασικό κείμενο συμφωνίας μεταξύ της Τράπεζας και τις ρουμανικής κυβέρνησης για την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας και τους τομείς προτεραιότητας των σχεδίων .

     Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα από το 1991 που άνοιξε γραφεία της Αντιπροσωπείας της στη Ρουμανία ως σήμερα έχει χρηματοδοτήσει στην χώρα αναπτυξιακά προγράμματα ύψους 13,6 δισ. $ (δάνεια και εγγυημένες επιδοτήσεις) σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητος. Στόχοι της είναι αφ' ενός ο δραστικός περιορισμός της φτώχειας στη Ρουμανία, τα επίπεδα της οποίας αγγίζουν το 39%, και αφ' ετέρου η βελτίωση των υποδομών μέσω χρηματοδοτικών μηχανισμών και παροχής τεχνικής βοήθειας, προκειμένου η χώρα να μεγιστοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.

      Από την παρουσίαση συγκρατήσαμε τα ακόλουθα:

  1. 1. Η Ρουμανία είναι μια χώρα με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης (6,9% το 2017), η οποία, ωστόσο, δεν έχει συντελέσει στη βελτίωση των όρων διαβίωσης του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Η μεγάλη διαφορά ανάπτυξης μεταξύ πρωτεύουσας και επαρχίας την καθιστά χώρα δύο ταχυτήτων, με το κατά κεφαλή ΑΕΠ των κατοίκων 18 από τους 42 νομούς της να βρίσκεται κάτω από το 75% του μέσου όρου στη χώρα. Ενδεικτικό του χάσματος μεταξύ Βουκουρεστίου και περιφέρειας είναι η διαφορά στις συγκοινωνιακές υποδομές και τις υποδομές υγείας, όπου σε ορισμένες περιοχές της χώρας η πρόσβαση στις αντίστοιχες υπηρεσίες είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επιπλέον, αναφορικά με την κατάσταση της παιδείας στη Ρουμανία, η κα Proskuryakova ανέφερε ενδεικτικά ότι, ενώ έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, το 40% των 15ετών κατοίκων της χώρας είναι ουσιαστικά αναλφάβητοι.
  2. 2. Οι προτεραιότητες της Παγκόσμιας Τράπεζας εστιάζονται επομένως σε τρείς βασικούς τομείς: την εξασφάλιση προσβασιμότητας σε δημόσιες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου (μεταφορές, παιδεία, περίθαλψη), την ενίσχυση της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα (διόρθωση ανισορροπιών στην αγορά εργασίας, βελτίωση υποδομών και δυνατοτήτων διασύνδεσης επαρχίας με πρωτεύουσα) και τη δημιουργία προϋποθέσεων για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη (βελτίωση θεσμικού πλαισίου, ενίσχυση προσαρμογής σε νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής). Μέσω των εξειδικευμένων διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η Διεθνής Τράπεζα -Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΙBRD), Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (IFC) Πολυμερής Οργανισμός Εγγύησης Επενδύσεων (MIGA) - και των συναφών μηχανισμών που διαθέτει, επιδιώκει, σε συνεργασία με τη ρουμανική κυβέρνηση, αφ' ενός την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για τους πολίτες της χώρας και αφ' ετέρου την ενδυνάμωση της χώρας, για την αντιμετώπιση κρίσεων από σεισμούς και φυσικές καταστροφές (στο σημείο αυτό η κα Proskuryakova σημείωσε εμφατικά ότι η χώρα δεν διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων σε περίπτωση σεισμών και πλημμυρών.
  3. 3. Αναφορικά με τα έργα υποδομής που είτε θα χρηματοδοτήσει είτε θα συνδράμει με παροχή τεχνικής βοήθειας είναι τα εξής:

- Κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει τις πόλεις Πλοϊέστι και Μπρασόβ

- Δάνειο για την προετοιμασία της χώρας για διαχείριση σεισμών και φυσικών καταστροφών

- Χρηματοδότηση για την ενίσχυση του τομέα δικαιοσύνης και διαφάνειας

      Υπό εξέταση από τους εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας τελούν δύο προτάσεις για την αποκατάσταση υδάτινων φραγμάτων και την ανάπτυξη ορεινών περιοχών της χώρας.

      Από πλευράς μας, στο σημείο αυτό υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά τις προοπτικές που πιθανότατα διανοίγονται για ελληνικές κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρίες στον τομέα της ανάπτυξης των υποδομών στη Ρουμανία.

Βουκουρέστι, 3/5/2018

exports

Gefyres Ypourgeio logo 02highrez    ktp 1

dark blue el