header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Πραγματοποιήθηκε τη Μ. Τρίτη 11 Απριλίου, η εαρινή «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών», σε συνδιοργάνωση της Δ/σεώς μας με τη Δ/νση Διεθνών Σχέσεων του ΕΒΕΑ, στους χώρους του.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παροχή έγκυρης και στοχευμένης ενημέρωσης για τις αγορές των Η.Π.Α., Ιαπωνίας και Ολλανδίας, από έμπειρα στελέχη Ο.Ε.Υ. που υπηρετούν ή υπηρέτησαν κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα στις εν λόγω χώρες.
Συγκεκριμένα, οι παρουσιάσεις για τις αγορές των Η.Π.Α. και Ιαπωνίας πραγματοποιήθηκαν από τους προϊσταμένους των Γραφείων Ο.Ε.Υ. Ν. Υόρκης και Τόκυο, κ.κ. Γ. Μιχαηλίδη και Δ. Πρωτοπαπά αντιστοίχως, που βρίσκονται στην Ελλάδα με την ευκαιρία της άδειάς τους για την εορτή του Πάσχα, ενώ εισηγητής για την αγορά της Ολλανδίας ήταν ο κ. Ν. Θωμόπουλος, στέλεχος της Β6 Δ/νσεως, και μέχρι προσφάτως προϊστάμενος στο Γρ. Ο.Ε.Υ. Χάγης.
Επίσης, στο πάνελ των εισηγητών συμμετείχαν και δύο ελληνικές επιχειρήσεις με ισυχρό πρόσημο εξωστρέφειας, η Alumil και η ΙΟΝ, προκειμένου να παρουσιάσουν τα δικά τους επιτυχημένα παραδείγματα εξαγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στις αγορές των Η.Π.Α. και Ολλανδίας, αντιστοίχως.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ανδρέας Μπεκυράς, μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ.
Η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών ήταν μεγάλη, ανερχόμενη σε 60 περίπου προερχόμενες από διάφορους κλάδους και με ισχυρό ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στις παρουσιαζόμενες αγορές.
Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς, από πλευράς ΕΒΕΑ η κα Χαζάπη-Πίττα, εντεταλμένη σύμβουλος Μέλι Αττική, μέλος Δ.Σ. και Πρόεδρος εξαγωγικού τμήματος ΕΒΕΑ και από πλευράς ΥΠΕΞ ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ κ. Γ. Τσίπρας.
Η κα Χαζάπη-Πίττα, αφού ευχαρίστησε το ΥΠΕΞ και τη Β8 ειδικότερα, αναφέρθηκε στο θεσμικό ρόλο του Επιμελητηρίου να παρέχει υποστήριξη στις εξαγωγικές προσπάθειες των μελών του και στη συμβολή του, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης, στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Η κα Χαζάπη-Πίττα αναφέρθηκε, επίσης, στη χρησιμότητα εκδηλώσεων επιχειρηματικής πληροφόρησης, όπως η «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών», για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, ενώ, τόνισε ότι, πρέπει να ενισχυθεί το επίπεδο διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας με άλλες χώρες, και ιδίως με την Ιαπωνία και Ολλανδία, όπου το εμπορικό ισοζύγιο χαρακτηρίζεται από μακροχρόνιο έλλειμμα.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ κ. Γ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία της συνεργασίας που αναπτύσσει το Υπουργείο Εξωτερικών με τους θεσμικούς φορείς και τα Επιμελητήρια, και της συστηματοποίησης συντονισμένων ενεργειών, πέραν των τυπικών και συνήθων. Ιδιαίτερα, δε, σημαντική παράμετρος είναι η παρακολούθηση των ενεργειών (follow-up), προκειμένου για την επαύξηση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Το ΥΠΕΞ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις, που στοχεύουν στην ενίσχυση των εξαγωγών και της εξωστρέφειας, όπως οι επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώνει σε καίριες αγορές-στόχους, και σύντομα θα γνωστοποιηθεί στους Φορείς σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ.
Το κύριο μέρος της εκδήλωσης, ξεκίνησε με την παρουσίαση των μακροοικονομικών στοιχείων, την ανάλυση των οικονομικών δεικτών, την αναφορά σε προβλήματα, εμπόδια αλλά και σε ευκαιρίες και προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας στις αγορές των Η.Π.Α., Ιαπωνίας και Ολλανδίας.
Και οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν στις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων να εξάγουν προϊόντα/υπηρεσίες στις εν λόγω αγορές, ενώ έκαναν ειδική μνεία στον κάδο τροφίμων-ποτών, όπου υπάρχουν πολλές προοπτικές.
Επίσης, και οι τρεις εισηγήσεις εμπεριείχαν συμβουλές επιχειρηματικής δραστηριοποίησης και αναφέρθηκαν στις ενδεδειγμένες ενέργειες που απαιτούνται στις παρουσιαζόμενες αγορές, προκειμένου τα ελληνικά προϊόντα να μπορέσουν να διεισδύσουν και να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα.
Στο πάνελ των εισηγητών, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκοντας και δυο εταιρείες με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα, η Alumil και η ΙΟΝ, τις οποίες εκπροσώπησαν ο κ. Μυλωνάς, Πρόεδρος ομίλου Alumil και ο κ. Μπακόπουλος, Δ/ντης Εξαγωγών ΙΟΝ.
Η Alumil παρουσίασε, εκτεταμένα, την εξαγωγική της πορεία στις Η.Π.Α. αναφέροντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συνάντησε μέχρι να καταφέρει να καταξιωθεί στην αγορά των δομικών υλικών και να της ανατίθενται μεγάλα έργα με συμβόλαια υψηλής αξίας, όπως η επένδυση των νέων γραφείων της εταιρείας Google στη Ν. Υόρκη με ενεργειακά κουφώματα.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με ερωτήσεις και συζήτηση με το παρευρισκόμενο κοινό ενώ στο δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις των στελεχών Ο.Ε.Υ. με επιχειρήσεις (G2B).

exports

Gefyres Ypourgeio logo 02highrez    ktp 1