header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών, η καθιερωμένη εκδήλωση Απολογισμού-Προγραμματισμού των Δράσεων Εξωστρέφειας του Υπ. Εξωτερικών.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Γιώργος Τσίπρας ενώ παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπηρεσιακοί παράγοντες από τα ως άνω Υπουργεία, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, πρόεδροι επιμελητηρίων και επιχειρηματικών συνδέσμων, εκπρόσωποι φορέων και στελέχη επιχειρήσεων από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δράσης (τρόφιμα – ποτά, ενέργεια, κατασκευές – δομικά υλικά, υψηλή τεχνολογία, τουρισμός, τραπεζικός τομέας, real estate, ναυτιλία).

Ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Κατρούγκαλος επικεντρώθηκε στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, ύστερα από μία σκοτεινή οικονομικά, όπως τη χαρακτήρισε, περίοδο επτά ετών, και τόνισε ότι με την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το γεγονός ότι θα υπάρξει χρονική περίοδος ενός και ημίσεος έτους χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, παρουσιάζονται ευκαιρίες για την ανάδειξη των δυνατοτήτων της χώρας μας σε αρκετούς τομείς, μεταξύ των οποίων αυτούς των τροφίμων και των φαρμάκων. Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της πολυδιάσπασης των δράσεων οικονομικής διπλωματίας, έμφαση έδωσε στις προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών να συντονίσει αποτελεσματικά τις ενέργειες που αποσκοπούν στην προώθηση της οικονομικής διπλωματίας, συνεργαζόμενο αρμονικά με όλους τους φορείς εξωστρέφειας. Ως πυλώνες ενίσχυσης της εξωστρέφειας ανάφερε το πλαίσιο υποστήριξης επιχειρήσεων και τη συνεργασία με Επιμελητήρια και θεσμικούς φορείς, καθώς επίσης και την ενθάρρυνση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων σε αγορές όπου διανοίγονται νέες προοπτικές συνεργασίας, όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, αλλά και νέες αγορές, όπως η Ινδονησία, τονίζοντας την συμπληρωματικότητα της πολιτικής με την οικονομική στόχευση. Αναφέρθηκε, τέλος, εμφατικά στη σημασία του ρόλου και του έργου των Γραφείων ΟΕΥ, σημειώνοντας πως είναι ο βασικός βραχίονας υλοποίησης όλων των προγραμματιζόμενων δράσεων, καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα agora ως αποτελεσματικού ηλεκτρονικού εργαλείου διασύνδεσης των Γραφείων ΟΕΥ με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, στην ομιλία του, τόνισε ότι το 2017 θα είναι έτος δραστικής βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος και μετάβασης σε μία νέα εποχή αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των υπαρκτών, ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα, με πρώτα ανάμεσα σ’ αυτά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τη γεωγραφική της θέση, τον γεωστρατηγικό της ρόλο, τα σημαντικά γνωστά και πιθανολογούμενα αποθέματα ορυκτού και φυσικού πλούτου. Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία διαμόρφωσης νέου μοντέλου ανάπτυξης, με γνώμονα το άνοιγμα σε νέες αγορές, με σχέδιο και, κυρίως, με τη συνεργασία όλων των παραγόντων δημοσίου και ιδιωτικού φορέα, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων τα τελευταία δύο χρόνια τόσο στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας, όσο και σε ανοίγματα σε νέες χώρες και αγορές, ορισμένα από τα οποία ήδη αποφέρουν καρπούς. Ειδική αναφορά έκανε στην Κίνα και στο Ισραήλ, ως περιπτώσεις χωρών όπου το πολιτικό άνοιγμα συνοδεύτηκε από απτά θετικά οικονομικά αποτελέσματα και ανάδειξη ορατών προοπτικών.

Αναλυτικές παρουσιάσεις των επιμέρους δράσεων εξωστρέφειας, τόσο στον τομέα ενίσχυσης της θέσης των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, όσο και στον τομέα της ενέργειας πραγματοποιήθηκαν από τους Δ/ντες των Β1 και Β7 Δ/νσεων κ Χαλεπίδη* (Σύμβουλο ΟΕΥ Α΄) και τον Πρέσβη κ. Κόλλια αντίστοιχα. 

* Δείτε την παρουσίαση εδώ

exports

Gefyres Ypourgeio logo 02highrez    ktp 1