header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

 Εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα

«Δράσεις Οικονομικής Διπλωματίας 2017 – 2018»

 

Πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών, η εκδήλωση "Δράσεις Οικονομικής Διπλωματίας 2017-2018", στην οποία παρουσιάστηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός και η πορεία υλοποίησης των δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας για τα συγκεκριμένα έτη.


Τις κεντρικές ομιλίες εκφώνησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, κ. Γιάννης Μπράχος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ, και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ έκανε αναφορά στην  οικονομική διπλωματία ως μοχλό άσκησης πολιτικής επιρροής, ή αλλιώς «ήπιας ισχύος», που προάγει τις διμερείς συνεργασίες στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Επιπλέον, υπογράμμισε την καίρια σημασία της εξωστρέφειας ως αντίδοτο για την έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι η σημαντική αύξηση των εξαγωγών είναι ενδεικτική της προόδου που έχει σημειωθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας (βιοποικιλότητα, ανθρώπινο κεφάλαιο, καινοτομία και γνώση) και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, σε συνδυασμό με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία και θα ξαναδώσουν στη Χώρα μεγάλο κομμάτι της χαμένης δημοκρατικής κυριαρχίας της.
Ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε έμφαση στην επιδιωκόμενη εμβάθυνση της συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με θεσμικούς φορείς υποστήριξης της εξωστρέφειας και με τις ίδιες τις επιχειρήσεις.  
Τέλος, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον εμπορικό προσανατολισμό της Χώρας, ο οποίος πέραν της παραδοσιακής στόχευσης, τις τελευταίες δεκαετίες περιλαμβάνει νέες αγορές σε Μέση Ανατολή, Υποσαχάρια Αφρική και Λατινική Αμερική, με έμφαση στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες και δη στην Κίνα, που παραμένει βασική αγορά-στόχος.

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ, κ. Γιάννης Μπράχος, τόνισε ότι το πέρασμα από μια οικονομία της κατανάλωσης σε μια οικονομία της εξωστρέφειας συνιστά βασική προϋπόθεση επιβίωσης και ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις του χρέους, η οποία υπερβαίνει κόμματα και κυβερνήσεις.
Ειδικότερα, εξήρε τη σημασία ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και  ιδιωτικών φορέων, αναφέροντας ως χαρακτηριστικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών προς αυτήν την κατεύθυνση, τη σύσταση της Επιτροπής Συνέργειας για την Οικονομική Διπλωματία, την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με θεσμικούς φορείς για τη διοργάνωση δράσεων εξωστρέφειας σε ξένες αγορές, όπως και την προώθηση του έργου της ενιαίας πύλης εξωστρέφειας σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΑΝ και το Enterprise Greece.
Τέλος, ο κ. Μπράχος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες στοχεύσεις για το επόμενο έτος, όπως η συντονισμένη οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, η περαιτέρω προώθηση των συνεργειών μεταξύ των συναρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργείων και η έμφαση στην καινοτομία και την τεχνολογία.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Χαλεπίδης, Διευθυντής της Β1 Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, παρουσίασε αναλυτικά τη δραστηριότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, από το 2017 μέχρι σήμερα, για την υποστήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ενίσχυση θεσμικού πλαισίου διμερών και πολυμερών οικονομικών σχέσεων, επιχειρησιακές δράσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Γραφείων ΟΕΥ), όπως και τον προγραμματισμό του υπόλοιπου έτους. Έμφαση έδωσε στα εργαλεία υποστήριξης της εξωστρέφειας (σύστημα διασφάλισης ποιότητας, πύλη Agora, κοινό ημερολόγιο δράσεων), όπως και στην επιδιωκόμενη αναβάθμισή τους. Η παρουσίασή του είναι διαθέσιμη εδώ.

Τέλος, ο Διευθυντής της Β8 Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, κ. Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες διάχυσης της πληροφόρησης και ενίσχυσης της δικτύωσης που διοργανώνει το Υπουργείο αποκλειστικά ή σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς (ημέρες πληροφόρησης, συνήγορος αγοράς, επιχειρηματικές αποστολές). Η παρουσίασή του είναι διαθέσιμη εδώ.

exports

Gefyres Ypourgeio logo 02highrez    ktp 1