header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ιδιωτικοποίηση «Χαλυβουργίας Σμεντέρεβο».
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 19/01/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πρεσβείας Βελιγραδίου
Κείμενο: Ιδιωτικοποίηση «Χαλυβουργίας Σμεντέρεβο».

Η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων, στις 05/12/2014, δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προσφορών, για την επιλογή στρατηγικού εταίρου και την ανακεφαλαιοποίηση της κρατικής «Χαλυβουργίας Σμεντέρεβο», μέσω εξαγοράς μετοχικού πακέτου, ύψους 80,01%. Σύμφωνα με τους όρους της ποροκήρυξης, ο επενδυτής οφείλει να ξεκινήσει την παραγωγή της δεύτερης υψικαμίνου, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί στο 50% των δυνατοτήτων της, τουλάχιστον, έως το τέλος του 2016 και, παράλληλα, να διατηρήσει την πλήρη λειτουργία της πρώτης υψικαμίνου. Έτσι, αν πραγματοποιηθεί ως άνω πρόγραμμα λειτουργίας, η αξία της ετήσιας παραγωγής της χαλυβουργίας, η οποία σήμερα εκτιμάται σε € 340 εκ., θα αυξηθεί σε € 1,5 δις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της χαλυβουργίας, κ. Μπόιαν Μπόικοβιτς, σε σερβικά ΜΜΕ, στις 05/01, οπότε και έληξε η προσθεσμία υποβολής των σχετικών προσφορών, η αρμόδια Επιτροπή Ιδιωτικοποίησης θα εξέταζε τις υποβληθείσες προσφορές, στις 09/12, αφού υπάρχει νομική ρήτρα αναμονής επιπλέον τριών εργάσιμων ημερών, μετά την παρέλευση προθεσμίας υποβολής, προκειμένου εξαντληθεί χρονικό όριο άφιξης τυχόν προσφορών, που έχουν αποσταλεί ταχυδρομικώς. Ο κ. Μπόικοβιτς ανέφερε ότι, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εκ μέρους ρωσικών και βρετανικών επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της αμερικανικής «Esmark», την οποία χαρακτήρισε και αγαπημένη των εργαζομένων καθώς, «η έλευσή της θα σημάνει τη συνέχιση της αμερικανικής επιχειρηματικής κουλτούρας», που εισήγαγε η «U.S. Steel».

Σημειώνεται πως, σχετικά δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου ανέφεραν ότι, μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της χαλυβουργίας, το σερβικό κράτος θα προβεί σε διαγραφή όλων των χρεών της επιχείρησης, που δημιουργήθηκαν μέχρι την 31/12/13. Βάσει άλλων δημοσιευμάτων, τα χρέη της χαλυβουργίας διαρθρώνονται ως εξής: € 260 εκ. σε Τράπεζες, € 120 εκ. σε προμηθευτές και € 145 εκ. για προμήθεια πρώτων υλών.

Σημειώνεται ότι, δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου που επικαλούνταν ανεπίσημη πληροφόρηση από κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν πως ο συνολικός αριθμός των υποβληθεισών προσφορών ανήλθε σε εννέα, ως επί το πλείστον, άκυρες. Κατά τον κ. Βούτσιτς, η ιδιωτικοποίηση της χαλυβουργίας αποτελεί πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα και η διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Επίσης, ο ίδιος τόνισε πως, στόχος της ιδιωτικοποίησης είναι η αύξηση της παραγωγής σε επίπεδα άνω των 2 εκ. τόνων, έχει εξασφαλισθεί η διοχέτευση της παραγωγής της χαλυβουργίας, έως το τέλος τ.έ. και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι, οι όροι της προκύρηξης διασφαλίζουν τη σταθερότητα του όγκου παραγωγής και του αριθμού των εργαζομένων, σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας.

Κατόπιν τούτων, μετά το πέρας της προβλεπομένης διαδικασίας, στις 09/01, η Επιτροπή Ιδιωτικοποίησης ανακοίνωσε πως, η μόνη έγκυρη προσφορά για την ανακεφαλαιοποίηση της «Χαλυβουργίας Σμεντέρεβο», ήταν εκείνη της αμερικανικής «Esmark», η οποία υπεβλήθη μέσω της θυγατρικής της στην Ολλανδία, «Esmark Europe B.V.».

Ειδικότερα, ο κ. Μπόικοβιτς δήλωσε πως, από τις τρεις (3) συνολικά προσφορές που υπεβλήθησαν, μόνο εκείνη της «Esmark» είναι έγκυρη, δεδομένου ότι μία υπεβλήθη μετά τη λήξη της προθεσμίας, ενώ άλλη μία δεν ανέφερε την επωνυμία του αναδόχου, ούτε συμβάδιζε με τους όρους της προκήρυξης. Αντίθετα, η προσφορά της «Esmark» εκπληρώνει όλους τους όρους που έχει θέσει η κυβέρνηση, αφού η εταιρεία δεσμεύεται ότι, δεν θα προβεί σε απολύσεις και η διοίκηση της χαλυβουργίας θα τεθεί υπό τη διεύθυνση πλήρως κατηρτισμένων στελεχών. Ο ίδιος εκτίμησε πως, οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την «Esmark», θα διενεργηθούν κατά την περίοδο 15-17/01, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Ο κ. Μπόικοβιτς δεν παρέλειψε να επισημάνει πως, εξακολουθεί να εκκρεμεί η σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του Πρωτοκόλλου 5, για τη χορήγηση της οποίας, εργάζεται αόκνως όλη η κυβέρνηση και ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι δεν ανεφέρθη στις λεπτομέρειες των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι τούτες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Η ανωτέρω προσφορά της «Esmark» έγινε αποδεκτή από τη σερβική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 12/01, οπότε και απεφασίσθη η έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων, για την επίτευξη στρατηγικής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη συνάντηση του κ. Βούτσιτς, με τον Επικεφαλής της εδώ Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κ. Μάικλ Ντάβενπορτ, στις 13/01, ο Σέρβος Πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της «Χαλυβουργίας Σμεντέρεβο» και του επιχειρησιακού σχεδιασμού της «Esmark», προκειμένου να καταστεί δυνατή η χορήγηση ορισμένων επιδοτήσεων, εκ μέρους του σερβικού κράτους.

Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομίας, κ. Ζέλικο Σέρτιτς, ανέφερε σχετικά πως, μέσω της ιδιωτικοποίησης της χαλυβουργίας, διασφαλίζεται η σταθερή εργασία 5.000 εργαζομένων, ενισχύεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αυξάνεται το Α.Ε.Π. και η κυβέρνηση απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καλύπτει τα χρέη της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι, ο ιδρυτής και επικεφαλής της «Esmark», κ. Τζέημς Μπουσάρντ, είχε δηλώσει στο παρελθόν πως, σε περίπτωση που η επιχείρηση επιλεγεί ως στρατηγικός εταίρος της σερβικής κυβέρνησης, προτίθεται να επενδύσει $ 400 εκ., εντός διετίας, εκ των οποίων τα $ 28 εκ. θα διοχετευθούν στην επαναλειτουργία της δεύτερης υψικαμίνου, εντός τ.έ.

Επίσης, υπενθυμίζεται πως, η «Χαλυβουργία Σμεντέρεβο» παραχωρήθηκε, μετά την πτώχευσή της, το 2003, στην αμερικάνική «U.S. Steel» και έως το 2012, κατατασσόταν μεταξύ των μεγαλύτερων Σέρβων εξαγωγέων, καταλαμβάνοντας μερίδιο έως και 13% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Όμως, το 2012, η «U.S. Steel» απεχώρησε από τη Σερβία, επιστρέφοντας τη χαλυβουργία στη σερβική κυβέρνηση, έναντι του συμβολικού τιμήματος του $ 1. Έκτοτε, η σερβική κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να προβεί σε επανιδιωτικοποίησή της, ανεπιτυχώς. Τέλος, σημειώνεται ότι, η διατήρηση της χαλυβουργίας σε λειτουργία κοστίζει στο σερβικό κράτος περί τα $ 10 εκ., μηνιαίως.

exports

Gefyres Ypourgeio logo 02highrez    ktp 1