header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

13ο Διεθνές Φόρουμ Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Σαγκάης (Shanghai International Intellectual Property Forum – SIIPF), Σαγκάη 17-18.11.2016
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 23/11/2016
Συναπτόμενο αρχείο: Photos.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σαγκάης
Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης
Κείμενο:

 

13ο Διεθνές Φόρουμ Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Σαγκάης (Shanghai International Intellectual Property Forum – SIIPF), Σαγκάη 17-18.11.2016

Πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Νοεμβρίου τ.έ., το 13ο Διεθνές Φόρουμ Πνευματικής Ιδιοκτησίας-Ενίσχυσης της καινοτομίας και της Δημιουργικότητας (Shanghai International Intellectual Property Forum – SIIPF).

Διοργανωτές της διημερίδας ήσαν ο Διεθνής Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), ο Δήμος της Σαγκάης και τo Γραφείο Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Κίνας (SIPO). Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι διπλωματικών Αρχών, Εθνικά Γραφεία Προστασίας Πνευματικής ιδιοκτησίας (Πολωνίας, Αιθιοπίας, Χιλής, Μαλαισίας, Τατζικιστάν, Φιλιππίνων, Σλοβακίας, Μεξικού), εκπρόσωποι πανεπιστημιακής κοινότητας (Queensland University of Technology Αυστραλίας, University of Political Science and Law Shanghai), πολυεθνικές εταιρείες (Thyssen krupp Intellectual Property GmbH, Γερμανίας, Baker & McKenzie.Wong & Leow, Σιγκαπούρης, Rouse Shanghai) εκπρόσωποι διεθνών δικαστικών σωμάτων (Federal Court Australia, High Court of England and Wales - London UK, Supreme Court of Appeal - South Africa, IP Division of Shanghai High People’ s Court China, Intellectual Property High Court Tokyo - Japan, Federal Court of Justice - Germany), Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια και το αρμόδιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την αντιμετώπιση της πειρατείας (counterfeit) (European Chamber of Commerce in China – EUCCC, European Commission: intellectual Property and Fight Against Counter fighting Unit, Directorate General Internal Market Industry, Entrepreneurship and SMEs).

Η Κίνα διεμήνυσε ότι στηρίζει την καινοτομία στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας, την οποία θεωρεί σημαντική για την οικονομική ανάπτυξή της. Η καινοτομία είναι βασικό στοιχείο ώστε να καταστούν οι επιχειρήσεις ανταγωνιστικές και συμβάλλει επίσης στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι επιχειρήσεις πρέπει να συμβαδίζουν με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και να προστατεύουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Ειδικότερα για τις μικρές επιχειρήσεις, οι σχετικές επενδύσεις δύνανται να αποτελούν τεράστια πρόκληση.

Η Κίνα κατέγραψε αύξηση καταχωρίσεων νέων αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ύψους 7% και τοποθετείται, πλέον, στην 25η θέση παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα προέβει σε επαναθεώρηση της εφαρμογής της στρατηγικής Πνευματικής Ιδιoκτησίας (IP Strategy Implementation), κατόπιν αξιολόγησης των προβλημάτων, τα οποία είχαν προκείψει κατά την εφαρμογή της και την προσάρμοσε στα νέα δεδομένα. Βελτίωσε την πλατφόρμα καταχώρισης νέων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και κατ’ επέκταση την προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Πέραν της αναβάθμισης του θεσμικού πλαισίου, κυρίως για περιπτώσεις παραποιημένων προϊόντων, η Κίνα προχώρησε σε συνεργασίες διεθνούς επιπέδου και στην αναθεώρηση της οδηγίας της Ε.Ε. για το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καθώς και στη συνεργασία και ενημέρωση τελωνειακών της Αρχών και άλλων εμπλεκομένων Φορέων, για την ανάγκη προώθησης των ανωτέρω μεταρρυθμίσεων σε κοινωνικό και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

Η Ε.Ε. (DG Trade) συνδράμει επιχειρήσεις στο να προστατεύσουν και διασφαλίσουν τα δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας τους στην Κίνα. Απότερος στόχος είναι η αύξηση των επενδύσεων στη γνώση, η βελτίωση της πρόσβασης της καινοτομίας σε χρηματοδότηση και η αποτελεσματικότερη δαπάνη των πόρων. Με την στρατηγική αυτή επιλογή και τα μέσα αυτά η Επιτροπή ευελπιστεί ότι θα επιτύχει την «Ένωση καινοτομίας». Στόχος είναι η διασφάλιση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και η μετουσίωση των έξυπνων ιδεών σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Εντούτοις, η έγκαιρη εφαργμογή του νομικού πλαισίου εξασφαλίζει και την αποτελεσματικότητά των όποιων πολιτικών.

Η Κίνα δήλωσε πρόθυμη να εφαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο, ανακοίνωσε τη λειτουργεία τηλεφωνικής γραμμής πληροφοριών προς τους πολίτες για θέματα προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και τη δημιουργία ειδικού δικαστικού σώματος διαχείρισης υποθέσεων παραποίησης προϊόντων.

 Η πόλη της Σαγκάης ανακοίνωσε ότι προέβει σε όλα τα παραπάνω βήματα, υπογράφοντας, επιπλέον, σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης διεθνούς συνεργασίας για την προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ανοιχτής διαβούλευσης και αποτίμησης των συμπερασμάτων όλων των εμπλεκομένων φορέων. Στόχος είναι η εξισορρόπηση των συμφερόντων (balanced interests) μέσω υιοθέτησης αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων πολιτικών, στοχεύοντας όχι μόνο στη βελτίωσή της στρατηγικής (IP Strategy) αλλά κυρίως στην αλλαγή των αξιών (IP values). Ειδικότερα η πόλη της Σαγκάης που αποτελεί έναν από τους κυριότερους επενδυτικούς προορισμούς εντός Κίνας για τις ξένες επιχειρήσεις, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην νομοθεσία και τις διαδικασίες εφαρμογής των κανόνων προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

 Στις συζητήσεις, υπό μορφή πάνελ, κατά κοινή ομολογία οι δυσκολίες επικεντρώνονται στην εφαρμογή και όχι στη διαπραγμάτευση των παραμέτρων των μεταρρυθμίσεων. Παρουσιάστηκαν πολλές περιπτώσεις με διαφωνίες εταιρειών για πολλά εμπορικά θέματα και θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ακολούθησε διεξοδική ανάλυση των παραμέτρων εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Καθώς η Κίνα εφαρμόζει την Πρωτοβουλία «One Belt, One Road», "Μία ζώνη, ένας δρόμος" και επιταχύνει το άνοιγμα της οικονομίας της διεθνώς, συμμετέχει πλέον ενεργά στον ΠΟΕ και φέτος προεδρεύει των G20, η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να ενισχύσει το προφίλ μιας χώρας που επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει διεθνώς.

 Εκφράστηκε, τέλος, η αναγκαιότητα μίας ολικής προσέγγισης και στενής συνεργασίας ιδιωτικού και κρατικού τομέα, προληπτικών δράσεων όπως ενημέρωσης και εκπαίδευσης από νωρίς στους κινέζους πολίτες (σχολικής ηλικίας) και εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου που παρέχει ο WIPO στα κράτη μέλη.

 Διαφαίνεται μία τάση της κινεζικής διοίκησης για σταδιακή ενσωμάτωση των διεθνών κανόνων και πρακτικών για το συγκεκριμένο θέμα. Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τα ευρωπαϊκά- και όχι μόνο-εμπορικά συμφέροντα στην κινεζική αγορά θα αποτελέσει η όσο το δυνατόν γρηγορότερα πλήρης εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

exports

Gefyres Ypourgeio logo 02highrez    ktp 1