Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Επίσκεψη Βρετανού Υφυπουργού Επιστημών, Έρευνας και Καινοτομίας στη Βέρνη (7.2.2022).
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΕΛΒΕΤΙΑ
Ημερομηνία: 08/02/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βέρνης (Αρμοδιότητα και για Λιχτενστάιν)
Πηγή: Eidgenössisches Departement für Wirtschaft, Bildung und Forschung
Κείμενο:

Στις 7 Φεβρουαρίου τ.έ., ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας, Παιδείας και Έρευνας, κ. Guy Parmelin υποδέχθηκε τον Βρετανό Υφυπουργό Επιστημών, Έρευνας και Καινοτομίας, κ. George Freeman, σε μια εθιμοτυπική επίσκεψη από μέρους του, την οποία ακολούθησε δείπνο στη Βέρνη με εκπροσώπους από το χώρο των επιστημών και των επιχειρήσεων. Την επόμενη ημέρα, ο κ. Freeman πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την Ελβετή Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας, κα Martina Hirayama, όπου επικεντρώθηκαν στη διμερή συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Η επίσκεψη του Βρετανού Υφυπουργού εστίασε στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών ερευνητικών υποδομών, του διαστημικού τομέα και μεταξύ των οργανισμών προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας στους τομείς των υποτροφιών, καθώς και της "βαθιάς επιστήμης" (“Deep Science“, π.χ. κβαντική φυσική, διάστημα, πυρηνική σύντηξη). Σημαντικό θέμα συζήτησης ήταν και το πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, ιδίως το καθεστώς διασύνδεσης των δύο χωρών με το "Horizon Europe".

Ο Ελβετός Υπουργός παρέθεσε ακολούθως δείπνο στη Βέρνη, προς τιμήν της βρετανικής αποστολής, μαζί με εκπροσώπους κρατικών φορέων της επιστήμης, ακαδημαϊκών φορέων, αλλά και επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους οι επικεφαλής του Ελβετικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (SNSF) και της Innosuisse, καθώς και οι Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου των Πολυτεχνικών Σχολών της Ελβετίας (ETH-Rat), του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ETH Zürich)  και της Λωζάνης (EPFL), του συλλογικού φορέα των ελβετικών πανεπιστημίων (SwissUniversities) και των χημικών, φαρμακευτικών και life-sciences βιομηχανιών (ScienceIndustries). Στο δείπνο, οι συμμετέχοντες συνέχισαν τις συζητήσεις τους για τη μεταξύ τους συνεργασία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία.

Η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρούν ισχυρές διμερείς σχέσεις στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας με πολλά πανεπιστήμια, ερευνητές και ερευνητικές εγκαταστάσεις να διατηρούν στενή συνεργασία μεταξύ τους. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, τόσο κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής επίσκεψης, όσο και κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την επιθυμία τους να τις ενισχύσουν περαιτέρω. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν διάφορες δυνατότητες για την εντατικοποίηση της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, όπως η σύναψη ενός Μνημονίου Κατανόησης (MoU) στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας ενίσχυσης.

Τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές πλαίσιο, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Ελβετίας στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, από το 2011 το SNSF έχει υποστηρίξει περίπου 2.600 ερευνητικά έργα, στα οποία ερευνητές και ιδρύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία συμμετέχουν από κοινού, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος "Horizon Europe" το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εταίρος της Ελβετίας. Οι δύο χώρες είναι επίσης μέλη των περισσότερων σημαντικών διεθνών ερευνητικών υποδομών, όπως για παράδειγμα του CERN, που εδρεύει στην Ελβετία ή του νέου Οργανισμού του Παρατηρητηρίου Συστοιχίας Τετραγωνικού Χιλιομέτρου (Square Kilometre Array Observatorium-SKAO), που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2024

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov