Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Προγραμματιζόμενες κρατικές επενδύσεις υποδομών στις αγροτικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 27/11/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Πηγή: China Policy Analysis
Κείμενο:

Α. Γενικά

Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία ερευνών και παροχής υπηρεσιών επιχειρηματικού συμβούλου «China Policy Analysis», στο πλαίσιο της αναμενόμενης ανάπτυξης των υποδομών, προς στήριξη του Α.Ε.Π. της χώρας, ο έως τώρα μάλλον παραμελημένος αγροτικός τομέας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αναμένεται να αποκομίσει αρκετά οφέλη. Ήδη, την άνοιξη 2022, κατεγράφη αύξηση των δαπανών σε αγροτικές υποδομές. Παράλληλα, στα μέσα Οκτωβρίου 2022, δημοσιεύθηκε σχετικό Σχέδιο Εργασιών, το οποίο στοχεύει στην επίτευξη «απτών αποτελεσμάτων», έως το τέλος του έτους.

Η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας μέσω κρατικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακος δεν αποτελεί κάτι νέο για την Κίνα. Το ίδιο έχει συμβεί και στο παρελθόν, με την ανάπτυξη του δικτύου σιδηροδρομικών μεταφορών υψηλής ταχύτητος, την κατασκευή αερολιμένων, γεφυρών κλπ. Η πρόσφατη συναφής εκστρατεία υλοποίησης έργων στις αγροτικές περιοχές της χώρας στοχεύει στην ενίσχυση του Α.Ε.Π. αλλά και της διατροφικής ασφάλειας της χώρας, μέσω της ηυξημένης παραγωγής τροφίμων.

Β. Άρδευση/Ύδρευση

Άνευ προηγουμένου καύσωνες και ξηρασίες έπληξαν το νότιο τμήμα της χώρας, κατά την περίοδο βλάστησης. Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρείται η ζημία που υπέστησαν οι ορυζώνες πέριξ του Ποταμού Yangtze, τόσο όσον αφορά στον όγκο, όσο και στην ποιότητα της παραγωγής. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι άσχημες καιρικές συνθήκες επηρέασαν άνω του 25% των αρόσιμων γαιών της Επαρχίας Jiangxi (νοτιο-ανατολική Κίνα), εκ των οποίων στα 760.000 στρέμματα ανεφέρθη πλήρης καταστροφή των καλλιεργειών. Ως αναμένετο, όμως, ουδεμία σχετική αναφορά γίνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

Παράλληλα, τα συστήματα άρδευσης των αγροτικών περιοχών απεδείχθησαν ανεπαρκή για να περισώσουν την κρίσιμης σημασίας φθινοπωρινή συγκομιδή. Σημειώνεται ότι το 25% περίπου των αρόσιμων γαιών της Επαρχίας Jiangxi δεν έχει πρόσβαση σε άρδευση, ενώ και στην Εσωτερική Μογγολία υπάρχουν αναφορές για μη επαρκή συστήματα άρδευσης, στο σύνολο της Επαρχίας. Παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές.

Κατόπιν τούτων, η προτεραιοποίηση των επενδύσεων σε  αρδευτικά έργα ήταν αναμενόμενη. Έτσι, προγραμματίζεται η κατασκευή ταμιευτήρων και δεξαμενών μικρού και μεσαίου μεγέθους σε χωριά της κινεζικής επικράτειας, καθώς και η ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών συστημάτων άρδευσης (τα οποία, σήμερα, καλύπτουν μόλις το 50% των αρόσιμων γαιών της χώρας), τα οποία θα είναι σε θέση, αφενός να διοχετεύουν νερό στις καλλιέργειες, αφετέρου να τις αποστραγγίζουν, μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις ή πλημμυρικά φαινόμενα.

Πλην τούτων, οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις στοχεύουν και στην ενίσχυση των αποθεμάτων πόσιμου ύδατος, με τελικό στόχο την επέκταση των αντίστοιχων δικτύων, ώστε να καλύψουν το 88% (έναντι 84%, σήμερα) των αγροτικών περιοχών της χώρας, έως το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να επωφεληθεί το 60% του αγροτικού πληθυσμού.

Γ. Νέες Μορφές Καλλιέργειας

Η γεωργία ελεγχόμενου περιβάλλοντος (κυρίως εσωτερικού χώρου ή κάθετης ανάπτυξης) αποτελεί τον βασικό στόχο της ενίσχυσης των αγροτικών υποδομών, όσον αφορά στην παραγωγή. Συμπληρωματικά των υφιστάμενων έργων μικρής κλίμακος και χαμηλής τεχνολογίας, τα νέα έργα θα εστιασθούν στην κατασκευή μεγάλου μεγέθους θερμοκηπίων και στις καλλιέργειες δενδρυλλίων. Συναφείς επενδύσεις θα υλοποιηθούν και στον τομέα της αλιείας, τόσο στα εκτροφεία θαλάσσης, όσο και στις υδατοκαλλιέργειες γλυκού νερού.

Παράλληλα, στο Σχέδιο Εργασιών υπάρχουν αναφορές στην ενίσχυση της διαχείρισης εμπορευματικών μεταφορών προϊόντων ψυχρής αλυσίδος. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η μείωση των μετά τη συγκομιδή απωλειών τροφίμων και η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, έως ότου τούτα φθάσουν στον καταναλωτή. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή μονάδων ψύξης μικρής κλίμακος στις καλλιέργειες, κέντρων αρχικής επεξεργασίας και διανομής προϊόντων ψυχρής αλυσίδος στις περιοχές παραγωγής και κόμβων διαχείρισης εμπορευματικών μεταφορών μεγάλης κλίμακος.

Δ. Μόχλευση Ιδιωτικών Επενδύσεων

Τόσο η Αναπτυξιακή Τράπεζα, όσο και η Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας δημιούργησαν μηχανισμούς χρηματοδότησης επενδύσεων σε υποδομές, τον Ιούλιο 2022, προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές. Σε διάστημα δύο μηνών, χορηγήθησαν χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 300 δισ. RMB (~€ 43,3 δισ.) σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών έργων, μεταξύ άλλων και στις αγροτικές περιοχές. Επίσης, το Συμβούλιο του Κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας χορήγησε και αυτό επιπλέον χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 300 δισ. RMB. Η κρατική χρηματοδότηση καλύπτει συνήθως κάτω του 50% της αρχικής επένδυσης, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από ιδιωτικά κεφάλαια, εντός ή εκτός του επενδυτικού σχήματος. Οι ως άνω χρηματοδοτήσεις επιτάχυναν την υλοποίηση ορισμένων βασικών έργων τα οποία, σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα ολοκληρώνονταν, λόγω έλλειψης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Καθώς οι κρατικές Αρχές προσπαθούν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την υλοποίηση έργων υποδομών, το σχήμα της Συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα φαίνεται να αποτελεί μια εφικτή επιλογή για την δέσμευση της απαραίτητης χρηματοδότησης από την ελεύθερη αγορά. Σημειώνεται, όμως, ότι αρκετοί επικριτές του συγκεκριμένου σχήματος αναφέρονται σε έργα Συνεργασίας Δημοσίου-Δημοσίου.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι το ύψος των ιδιωτικών επενδύσεων στην Κίνα παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η κινεζική κυβέρνηση για την πρόληψη και του έλεγχο της πανδημίας COVID-19, αλλά και της μειωμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών, γεγονός που υποσκάπτει την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων πολιτικών. Η επανενεργοποίηση των αγροτικών περιοχών θεωρείται άκρως επείγουσα, όμως ζητήματα όπως το μεγάλο ύψος της αρχικής επένδυσης, οι μακροχρόνιοι κύκλοι διαχείρισης των επενδυτικών έργων και οι χαμηλές αποδόσεις αποτελούν στοιχεία που καθιστούν επιφυλακτικούς τους δυνάμει ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Βέβαια, η «China Policy Analysis» επισημαίνει ότι, μετά τα αποτελέσματα του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ενδέχεται οι αποφάσεις ιδιωτών για την υλοποίηση επενδύσεων στις αγροτικές περιοχές της χώρας να λαμβάνονται περισσότερο βάσει πολιτικών, παρά οικονομικών κριτηρίων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2024

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov