Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Απαγόρευση εισαγωγών αρμενικών γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΡΜΕΝΙΑ
Ημερομηνία: 09/05/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν
Κείμενο:

Ο ρωσικός φορέας  εποπτείας της γεωργίας Rosselkhoznadzor απαγόρευσε τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την Αρμενία στις 5 Απριλίου τ.ε. Ο βασικός λόγος για την απαγόρευση είναι η χρήση ιρανικού γάλακτος και άλλων πρώτων υλών, οποία έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία, από ορισμένες αρμενικές γαλακτοκομικές εταιρείες, καθώς και η έλλειψη εποπτείας από την Αρμενική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων. Σε επίσημη δήλωσή του, ο φορέας της Ασφάλειας Τροφίμων, αντιτάχθηκε στις κατηγορίες και υποστήριξε ότι ο οργανισμός ασκεί σωστή εποπτεία καθώς και ότι μεμονωμένοι παραγωγοί χρησιμοποίησαν ιρανικό γάλα στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κρατικών Εσόδων της Αρμενίας, οι Αρμένιοι παραγωγοί εξήγαγαν διαφορετικά γαλακτοκομικά προϊόντα αξίας μικρότερης των 10 εκ. € στη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του 2022. Περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών ήταν βούτυρο και συμπυκνωμένο γάλα που παράγονται από πρώτες ύλες ιρανικής προέλευσης.              

Στα μέσα Απριλίου, η Αρμενία και η Ρωσία συμφώνησαν να επιλύσουν την κατάσταση που προκλήθηκε από την απαγόρευση των εισαγωγών αρμενικών γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, στις 17 Απριλίου, η αρμενική πλευρά ξεκίνησε διαπραγματεύσεις μεταξύ του επικεφαλής του Rosselkhoznadzor κ. Sergey Dankvert και του επικεφαλής της Αρμενικής Αρχής Επιθεώρησης Ασφάλειας Τροφίμων κ. Armen Hayrapetyan, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα.             

  Ο κ. Hayrapetyan δήλωσε ότι μελέτησε προσεκτικά την έκθεση επιθεώρησης του Rosselkhoznadzor, η οποία αποκάλυψε μια σειρά σημαντικών προβλημάτων στον έλεγχο της προμήθειας γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία.              

Ειδικότερα, οι ελλείψεις στο σύστημα εποπτείας επέτρεψαν στις αρμενικές εταιρείες να εξάγουν προϊόντα από νωπό ιρανικό γάλα. Ως αποτέλεσμα αυτών των εισαγωγών από το Ιράν, οι εξαγωγές βουτύρου της Αρμενίας κατά το 2022 ήταν δεκαπλάσιες εν σχέσει με το 2021. Σύμφωνα με τον κ. Hayrapetyan, αυτές οι ενέργειες  δημιουργούν στρεβλώσεις του  ανταγωνισμού όχι μόνο στη ρωσική αγορά, αλλά και στο σύνολο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης .              

Ο κ. Dankvert τόνισε ότι η Ρωσία διαθέτει επάρκεια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, μέρος των οποίων εξάγεται και ενδιαφέρεται μόνο για την εισαγωγή παραδοσιακών προϊόντων της αρμενικής κουζίνας και αποκλειστικά από αρμενικές πρώτες ύλες.              

Σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του Rosselkhoznadzor, αναφέρεται ότι: « Η Αρμενία θα ελέγξει τις εταιρείες επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων της και θα παράσχει στη ρωσική εποπτική αρχή τους καταλόγους των επιχειρήσεων που είναι ικανές να συμμορφωθούν με τις ρωσικές απαιτήσεις. Ο Rosselkhoznadzor θα τις επιθεωρήσει και, με βάση τα αποτελέσματα, θα καθορίσει τις εταιρείες στις οποίες θα επιτρέπεται να πωλούν τα προϊόντα τους σε Ρωσία».              

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, η οικονομία της Αρμενίας έχασε μεταξύ 1,2 δισεκατομμυρίων και 1,5 δισεκατομμυρίων dram (περίπου 3,5 εκ. €) στο μήνα μετά την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από τη χώρα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αρχές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει ελέγχους στις γαλακτοκομικές εταιρείες για την εξάλειψη των παραβιάσεων και την αποκατάσταση των εξαγωγών στη Ρωσία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2024

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov