Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Πραγματοποίηση όγδοης διοργάνωσης Διεθνούς Τεχνολογικού Φόρουμ «Web Summit» (Λισσαβώνα, 13-16.11.2023)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 14/12/2023
Συναπτόμενο αρχείο: WEB SUMMIT 2023 pt.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας (Αρμοδιότητα και για Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)
Κείμενο:

Κατά το διάστημα μεταξύ 13 και 16 Νοεμβρίου τ.ε. πραγματοποιήθηκε, για όγδοη φορά, το διεθνές τεχνολογικό φόρουμ «Web Summit», ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Λισσαβώνας (FIL). O αριθμός των επισκεπτών και συμμετεχόντων υπερέβη τα 70.000 άτομα με προέλευση από περισσότερες από 150 χώρες.

           Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν περί τις 2.600 νεοφυείς επιχειρήσεις - περισσότερες από κάθε άλλη φορά - και 900 περίπου επενδυτές (από 1.081, πέρυσι). Η μείωση του αριθμού των επενδυτών αποδίδεται εν μέρει στα σχόλια του (πρώην) εκτελεστικού διευθυντή της, κ. Paddy Cosgrave, για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τα οποία οδήγησαν στην ακύρωση της ισραηλινής συμμετοχής καθώς και της συμμετοχής μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών (όπως Siemens, Meta, Amazon, Google) και, τελικά, στην παραίτηση του ίδιου του κ. Cosgrave. (Άλλοι λόγοι για τη μειωμένη παρουσία επενδυτών, φέτος, συνδέονται με την ύπαρξη περισσότερων διεθνών εκδηλώσεων για startups, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών εκδηλώσεων της Web Summit σε Καναδά, Κατάρ, Χονγκ Κονγκ και Ρίο ντε Ζανέιρο, καθώς και τη γενικότερη μειωμένη διαθεσιμότητα κεφαλαίων για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις.)

           Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Web Summit 2023 έλαβε χώρα και εν μέσω πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία με την αιφνιδιαστική παραίτηση του Π/πρωθυπουργού και της π/κυβέρνησης, που είχε ως παράπλευρο αποτέλεσμα την ακύρωση της πολιτικής εκπροσώπησης ορισμένων κρατών στην έκθεση, όπως αυτή του Υπουργού Οικονομίας και Κλιματικής Δράσης της Γερμανίας, χώρας με τεράστιο περίπτερο και πολυπληθέστατη συμμετοχή. Παρ’ όλα όμως τα προβλήματα πολιτικής φύσεως που προαναφέραμε, ασφαλώς συγκυριακά, η διοργάνωση από την ιρλανδική εταιρία Connected Intelligence Limited (CIL) ήταν, κατά γενική ομολογία, εντυπωσιακή, όχι μόνο σε μέγεθος αλλά και σε αποτελεσματικότητα.

           Το φετινό θέμα το οποίο συζητήθηκε στις διάφορες εξέδρες που και φέτος στήθηκαν στο χώρο της έκθεσης και όπου είθισται να συζητείται θεματολογία σχετική με τεχνολογία, κοινωνία και πολιτική, ήταν η τεχνητή νοημοσύνη και τα νέα μοντέλα της. Μάλιστα, η κα Katherine Maher, η εκτελεστική διευθύντρια που αντικατέστησε τον κ. Cosgrave, συμμετείχε σε ομιλία της εναρκτήριας εκδήλωσης με θέμα το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.  

           H π/κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομίας και Θάλασσας, κ. António Costa Silva, ο οποίος υποστήριξε ότι η Πορτογαλία έχει πολύ ανταγωνιστική νομοθεσία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και ότι η κυβέρνηση βελτιώνει το νομικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων, μέσω αλλαγών στο μεταβατικό καθεστώς για τους μη συνήθεις κατοίκους (βλ. και έγγραφό μας Φ. 2180/5/ΑΣ 613/31.10.2023).

         Σημειώνεται ότι στη Web Summit 2023, υπήρξε επίσημη ελληνική συμμετοχή με stand και 10 νεοφυείς επιχειρήσεις, απόρροια της συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Θερμοκοιτίδα “Θ.Ε.Α”), και με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής. Το “παρών” στην αποστολή έδωσε και η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

         Οι 10 startups της Θ.Ε.Α. οι οποίες κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν με επενδυτές, πιθανούς πελάτες, εμπειρογνώμονες και άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις από το διεθνές οικοσύστημα καινοτομίας, ήταν οι ακόλουθες: Wellbee Medical Data, GRAPEVINE DIGITAL, Unlimited Adrenaline, VIVESTIA, Workadu, Campsaround, Keyvoto, Evryka, Phasmatic και Quantum Neural Technologies S.A. (QNT S.A.)

            Η υπογράφουσα ανέλαβε, ήδη πριν από την έναρξη της έκθεσης, την πρωτοβουλία να προσεγγίσει διάφορες εθνικές αντιπροσωπείες που θα συμμετείχαν στη Web Summit και διοργάνωσε συναντήσεις μεταξύ αφενός των υπευθύνων της ελληνικής αποστολής και των ελληνικών startups και αφετέρου εκπροσώπων των οικοσυστημάτων καινοτομίας χωρών όπως η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία (η οποία συμμετείχε με αποστολή 500 ατόμων). Μεταξύ των συναντήσεων που κανόνισε το Γραφείο μας, ήταν και B2B ανάμεσα σε νεοφυείς επιχειρήσεις της Θ.Ε.Α. και επενδυτές από την Αυστρία.

             Την έκθεση και την ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και ο επικεφαλής της Αρχής μας, πρέσβυς κ. Β. Παπαδόπουλος, ο οποίος συνομίλησε με τους εκπροσώπους των ελληνικών επιχειρήσεων στο εθνικό περίπτερο τη διοργάνωση του οποίου ανέλαβε η Enterprise Greece.

             Με την ευκαιρία ενημερώνουμε ότι στην Πορτογαλία υπάρχουν 4.073 startups με κύκλο εργασιών ύψους 2,3 δισ. ευρώ και εξαγωγές 1,3 δισ. ευρώ, στις οποίες αντιστοιχούν 25 χιλιάδες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία των Startup Portugal, IDC και Informa D&B. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ίδρυση startups αυξάνεται κάθε χρόνο (με εξαίρεση το 2020), ενώ το 70% αυτών δημιουργήθηκαν την τελευταία πενταετία. Το 84% των π/νεοφυών επιχειρήσεων αφορούν σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης.

               Με κριτήριο τον κλάδο δραστηριότητας, η πλειονότητα των startups (3.278) ανήκει στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, οι οποίες αντιστοιχούν στο 61% του συνολικού κύκλου εργασιών. Με τη σειρά τους, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ λιγότερες, οι startups του βιομηχανικού τομέα πραγματοποιούν σημαντικό τζίρο της τάξεως του 26%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το 35% του συνόλου είναι εξαγωγικές. Επίσης, περισσότερες από τις μισές είναι συγκεντρωμένες στη Λισσαβώνα και στο Πόρτο, ενώ ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε, μεταξύ 2019 και 2022, κατά 24,4%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 9,1% που αφορά τη μέση αύξηση στο σύνολο του επιχειρηματικού ιστού. Η μέση αμοιβή σε αυτές τις εταιρίες ανέρχεται σε περίπου 1.700 ευρώ ανά εργαζόμενο, αξία κατά 37% υψηλότερη από τον μέσο όρο αμοιβής στο σύνολο των πορτογαλικών επιχειρήσεων.

               Υπενθυμίζεται ότι η π/κυβέρνηση και o Δήμος της Λισσαβώνας υπέγραψαν, το 2018, συμφωνία με την εταιρία CIL (βλ. ανωτέρω) για να διασφαλίσουν ότι η εκδήλωση θα παραμείνει στην πόλη από το 2019 μέχρι το 2028. Με βάση την εν λόγω συμφωνία, η κυβέρνηση και ο Δήμος υποχρεούνται να καταβάλλουν ετήσια οικονομική στήριξη 11 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

                Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Λισσαβώνα επιλέχθηκε, πρόσφατα, ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2023, διάκριση που της απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το δήμαρχό της, κ. Carlos Moedas (κόμμα PSD), το βραβείο αποτελεί αναγνώριση του έργου που επιτελέστηκε κατά τα δύο πρώτα έτη της δημαρχίας του, κατά τα οποία η πόλη κατάφερε να προσελκύσει 12 «μονόκερους» (startups των οποίων η αξία ανέρχεται σε τουλάχιστον 1 δισ. δολ.).

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2024

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov