Εκτύπωση

 Η γρήγορη πρόοδος των νέων τεχνολογιών, διαμορφώνει το μέλλον της κοινωνίας μας σε όλες τις πτυχές της. Έτσι και στον κλάδο των τροφίμων και της γεωργίας οι αλλαγές είναι τεράστιες χάρη στην χρήση νέων εργαλείων, όπως η αυτοματοποίηση, η ρομποτική, η νανοτεχνολογία ή τα νέα υλικά.

Ο ισπανικός φορέας «Foro Agrario», με τη χορηγία του ιδρύματος ANTAMA (ίδρυμα για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη Γεωργία, το Περιβάλλον και τη Διατροφή), αποφάσισε να κάνει μια ανάλυση των εξελίξεων μέσα από σχετική επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην ημερίδα συμμετείχαν 30 άτομα: επιστήμονες, αγρότες, δημοσιογράφοι, καταναλωτές κι εκπρόσωποι των κρατικών φορέων, του πανεπιστημίου και του επιχειρηματικού κόσμου.

Από τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Ανάμεσα σε αυτά, η ανάγκη για στήριξη της πολιτείας για να εξελιχθεί ο κλάδος των τροφίμων και η σημασία της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας προκειμένου να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Έγινε ειδική αναφορά σε συγκεκριμένες τεχνολογίες που θα στηρίξουν τις καλλιέργειες, όπως η ρομποτική στη συγκομιδή, η χρήση δεδομένων. Επίσης, υπογραμμίστηκε η σημασία της βιοτεχνολογίας, προκειμένου να δημιουργηθούν ποικιλίες ανθεκτικές στις ασθένειες και στην ξηρασία, που παράλληλα θα είναι περιβαλλοντικά πιο βιώσιμες.

Πηγή: http://www.olivenews.gr