header

Υπογραφή ιστορικής συμφωνίας για εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Κίνα
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 21/08/2009
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καμπέρας (Αρμοδιότητα και για Νησιά Σολομώντα, Παπούα Νέα Γουϊνέα)
Κείμενο: Η μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία στην ιστορία της Αυστραλίας υπεγράφη 18.8 τ.μ. στο Πεκίνο μεταξύ των εταιριών πετρελαιοειδών PetroChina και Exxon Mobil για την αγορά από πλευράς κινεζικής εταιρίας 2,5 εκ τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, συνολικής αξίας 50 δις $Α για τα επόμενα 20 έτη, από τα κοιτάσματα της θαλάσσιας περιοχής Gorgon (200 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αυστραλίας). Τα εν λόγω κοιτάσματα υπολογίζονται σε 15 εκ τόνους ετησίως ενώ το έργο της εξόρυξης αυτών, συνολικού κόστους 50 δις $Α, συνιστά την μεγαλύτερη επένδυση μέχρι στιγμής στην Αυστραλία, την οποία έχουν αναλάβει από κοινού οι εταιρίες Chevron (50%), Royal Dutch Shell (25%) και Exxon Mobil (25%) κάθε μία από τις οποίες διατηρεί αυτόνομο το δικαίωμα διάθεσης του ποσοστού του κοιτάσματος που της αναλογεί.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η εν θέματι συμφωνία έρχεται να προστεθεί στις αντίστοιχες μικρότερου μεγέθους συμφωνίες που έχουν ήδη υπογράψει η Exxon Mobil με την ινδική εταιρία πετρελαίου Petronet, (προμήθεια 1,5 εκ τόνων το χρόνο, για είκοσι χρόνια, συνολικής αξίας 25 δις $Α) καθώς και η Shell με την αναφερόμενη ανωτέρω Κινεζική εταιρία PetroChina (προμήθεια 2 εκ. τόνων φυσικού αερίου ετησίως, για είκοσι χρόνια, έναντι συνολικού κόστους 10 δις $Α). Τέλος η Chevron φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις Ιαπωνικές Tokyo Gas, Chubu Electric και Osaka Gas καθώς και την GS Caltex της Κορέας.
Σημαντικό στοιχείο των ως άνω διευθετήσεων αποτελεί επίσης η δέσμευση των μερών της κοινοπραξίας για εφαρμογή της τεχνικής παγίδευσης στο έδαφος του διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπεται κατά την εξόρυξη σε σημαντικές ποσότητες (3 εκ τόνοι το χρόνο ήτοι 130 εκ τόνοι καθ’ όλη τη διάρκεια αξιοποίησης των κοιτασμάτων). Ωστόσο εκτιμάται ότι ακριβώς η ανασφάλεια αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και γενικότερα την αποτελεσματικότητα της εν λόγω τεχνολογίας κατέστησε αναγκαία την ανάληψη της σχετικής ευθύνης από τη Πολιτειακή Κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας από κοινού με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.
Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός κ. Kevin Rudd χαιρέτησε την ως άνω συμφωνία (η οποία σημειωτέον τελεί ακόμα υπό την έγκριση του Υπουργού Περιβάλλοντος) εκτιμώντας ότι, θα οδηγήσει στη δημιουργία 6000 θέσεων εργασίας αποφέροντας ταυτόχρονα περί τα 40 δις $Α σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Την ίδια στιγμή ο Πολιτειακός ομόλογος κ. Colin Barnett δήλωνε ότι, το εν λόγω έργο αποτελεί το πρώτο από μία σειρά εξορυκτικών προγραμμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι θα μετατρέψουν την Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας σε «Σαουδική Αραβία του φυσικού αερίου». Ο χαρακτηρισμός παραπέμπει μεταξύ άλλων κυρίως στο πρόγραμμα Pluto, της αυστραλιανής Woodside Petroleum, για την εξόρυξη φυσικού αερίου από τη περιοχή Pilbara της βορειοδυτικής Αυστραλίας, σε ποσότητες που δύνανται να ανέλθουν στα 20 εκ. τόνους το χρόνο, στην πρόσφατη ανακάλυψη της εταιρίας Chevron δύο ακόμα κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Pilbara καθώς επίσης τέλος στη συναφθείσα χθες συμφωνία μεταξύ της αυστραλιανής εταιρίας Santos και της γαλλικής GDF Suez για την κατασκευή μίας εκ των πρώτων πλωτών μονάδων εξόρυξης LNG στο κόσμο, στη θάλασσα του Τιμόρ (μέθοδος η οποία θεωρείται ότι ενέχει σημαντικές προοπτικές για την αξιοποίηση πολλών θαλάσσιων κοιτασμάτων μικρότερης σημασίας). Σχετικά οφείλεται να σημειωθεί επίσης η σύμπραξη μεταξύ αυστραλιανής Origin Energy και Conoco Phillips για την αξιοποίηση των σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου των κοιτασμάτων άνθρακα (coal seam gas) της περιοχής Gladstone στη Πολιτεία της Κουϊνσλάνδης.
Λαμβανομένων υπόψη συνολικά των ως άνω εξελίξεων όσον αφορά στον τομέα της εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αυστραλία αναμένεται, στο άμεσο μέλλον, σημαντική αύξηση του θαλάσσιου μεταφορικού έργου για τη διάθεση του προϊόντος στις αγορές της Ασίας.
Τέλος, από την άποψη των ευρύτερων επιπτώσεων της εν θέματι συμφωνίας στις διμερείς σχέσεις Αυστραλίας – Κίνας, αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια του Ομοσπονδιακού Υπουργού Φυσικών Πόρων κ. Martin Ferguson, να υποβαθμίσει το γεγονός της απουσίας του Κινέζου Ομολόγου του από την υπογραφή της συμφωνίας, δηλώνοντας ότι, η συμφωνία αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι η Αυστραλία είναι σημαντική για την Κίνα, όπως η Κίνα είναι σημαντική για την Αυστραλία. Ωστόσο εκτιμάται ότι, η εν λόγω απουσία συνιστά απόδειξη της περιρρέουσας αρνητικής ατμόσφαιρας μεταξύ των δύο χωρών, που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη κράτηση από της αρχές της τελευταίας του αυστραλιανής υπηκοότητας διευθυντικού στελέχους της εδώ εταιρίας σιδηρομεταλλεύματος Rio Tinto με τη κατηγορία της τέλεσης βιομηχανικής κατασκοπίας καθώς και της πρόσφατης άρνησης της Αυστραλίας να ενδώσει στα Κινεζικά αιτήματα για απαγόρευση της εισόδου στη χώρα της κατηγορουμένης για υπόθαλψη των αιματηρών επεισοδίων στη περιοχή Xinjiang, πνευματικού ηγέτη των Ουϊγούρων κας Rebiya Kadeer.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov