header

Απολογισμός της 32ης Έκθεσης καλλωπιστικών φυτών,ανθοπωλείων,εξοπλισμού και κηπουρικής IPM 2014 (Έσσεν,27-30 Ιανουαρίου 2014)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 13/02/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ντύσσελντορφ
Κείμενο: Πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από 27 ώς 30 Ιανουαρίου, σε συνολική επιφάνεια 105.000τ.μ, η ετήσια Έκθεση κηπουρικής IPM στο Έσσεν, που αποτελεί την μεγαλύτερη κλαδική Έκθεση, στον εν λόγω τομέα. Την Έκθεση εγκαινίασε ο Γερμανός Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Dr. Hans Peter Friedrich.
Με την συμμετοχή 1.554 εκθετών από 46 χώρες η διεθνοποίηση της εν λόγω Έκθεσης συνεχώς διευρύνεται. Επιπροσθέτως, παρατηρήθηκε εφέτος μια αυξανόμενη επισκεψιμότητα αλλά και βελτίωση στην ποιότητα των επισκεπτών. Το προηγούμενο έτος 2013 το ποσοστό επισκεψιμότητος από ξένους εμπόρους έφθασε το 30%, ενώ την φετινή χρονιά το αντίστοιχο ποσοστό άγγιξε το 40%.
Το μεγαλύτερο πλήθος των επισκεπτών (57.000) προερχόταν από χώρες της Μέσης Ανατολής, την Ασία και την Αυστραλία, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το τμήμα τεχνολογικών εφαρμογών όπου 26 χώρες παρουσίασαν τα προϊόντα τους.
Ανάμεσα στις μεγαλύτερες εθνικές συμμετοχές παραδοσιακά η Ολλανδία, η Πολωνία, το Βέλγιο η Ιαπωνία, η Ισπανική ένωση εξαγωγών AGRAGEX και η Τουρκία η οποια μάλιστα ώς χώρα-εταίρος (Partner Land) διοργάνωσε και ημερίδα κατα την οποία ειδικοί του τομέα μίλησαν και έλαβαν μέρος σε Φόρουμ. Στο εν λόγω Φόρουμ περιεγράφη η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ το κοινό ενημερώθηκε για τις ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα η Τουρκική αγορά στον συγκεκριμένο τομέα.
Από Γερμανικής πλευράς έλαβαν μέρος η Γερμανική Ένωση Ανθοπωλών (Bundesverband-FDF), καθώς και πλείστοι σύνδεσμοι και οργανώσεις όπως η Κεντρική Ενωση Οπωροκηπευτικών Γερμανίας (BMA), κ.λ.π. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η IPM ΕΣΣΕΝ έχει εξελιχθεί σε πλατφόρμα συνάντησης και δικτύωσης επιχειρηματικών επαφών και φορέων για τον εν λόγω κλάδο. Ως εκ τούτου, μέρος λαμβάνουν μεταξύ άλλων, ευρωπαικές συνομοσπονδίες και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή DIY-Retail Association, η ΕΝΑ (European Nurserystock Association), η AIPH (Διεθνής Ένωση Παραγωγών Κηπευτικών) και η Ένωση Fleurs ( International Flower Trade Association), επιλέγοντας την ως σημείο συνάντησης τους.
Οι νέες και άγνωστες ποικιλίες φυτών εκτίθενται σε ειδική αίθουσα που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης. Εκεί επιτροπή ειδικών επιλέγει - την ημέρα πριν από την έναρξη της έκθεσης - τα καλύτερα νέα προϊόντα της διεθνούς φυτοκαλλιέργειας σε διάφορες κατηγορίες όπως ανθισμένα φυτά, βολβοί, κρεβατίνες και φυτά για μπαλκόνια, κομμένα άνθη, πολυετή φυτά, θάμνοι και φυτά σε γλάστρες. Όλες οι ανωτέρω καινοτομίες βραβεύονται και εκτίθενται σε ειδικό χώρο κατα ην διάρκεια της έκθεσης. Εφέτος, μεταξύ δώδεκα υποψηφιοτήτων, τα τρία πρώτα βραβεία εδόθησαν σε ολλανδικές εταιρείες. Το πρώτο βραβείο έλαβε η εταιρεία ‘King Collection of Special Plants’, το δεύτερο η ‘Hydrangea De Jong Plants’ και το τρίτο απονεμήθηκε στην εταιρεία ‘Bay Tree of Gova BV’.

Στην έκθεση, για πρώτη φορά, συμμετείχαν και τέσσερις ελληνικές εταιρείες/φορείς :
1. Hellenic Plant Materials Exporters Association (Ο κλαδικός σύνδεσμος ο οποίος μόλις απέκτησε νομική προσωπικότητα και η συμμετοχή του έγινε με την συμπαράσταση και βοήθεια του Προξενείου) και οι
2. Kontopoulos Plants
3. Naturalia Gardening Group Ltd
4. Thrace Nonwovens & Geosynthetics SA

Κοινό σημείο των συζητήσεων των εκθετών και του υπογράφοντος υπήρξε η κατα το δυνατόν μεγαλύτερη ελληνική εκπροσώπηση στο μέλλον σε έναν τομέα που η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Η βιοκλιματική ποικιλότητα του ελληνικού χώρου σε συνδυασμό με τη σπάνια εδαφική βιοποικιλότητα που τον χαρακτηρίζει μπορούν να ωθήσουν την χώρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη στην παραγωγή λουλουδιών & διακοσμητικών φυτών αλλά και φυτικού υλικού και λοιπών προϊόντων όπως π.χ: διακοσμητικά αρωματικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας, φυτά εδαφοκάλυψης μικρών απαιτήσεων σε νερό, προϊόντα κομποστοποίησης, εδαφοβελτιωτικά, προϊόντα θρέψης φυτού κλπ.

Το Προξενείο μας συνεφώνησε στην περαιτέρω συνεργασία με τον νέο φορέα εκπροσώπησης (Hellenic Plant Materials Exporters Association) με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης ελληνικής συμμετοχής και την διοργάνωση υποστηρικτκών εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Εκθεση του Εσσεν και σύμφωνα με την πρακτική της χώρας-εταίρου (Partner Land). Την έκθεση επεσκέφθη - κατόπιν ενημέρωσης - και εκπρόσωπος ελληνικής εταιρείας που ειδικεύεται στην διοργάνωση περιπτέρων και συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις.
Η επόμενη ΙΡΜ θα πραγματοποιηθεί στο Essen στο διάστημα 27-30 Ιανουαρίου 2015.

Ι.Ρ.Κ
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov