header

Έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL στην Σαγκάη (13-15 Μαίου 2014)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 06/06/2014
Συναπτόμενο αρχείο: radDE53EΣαγκάη ΣΙΑΛ 2014.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σαγκάης
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σαγκάης
Κείμενο: Έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL στην Σαγκάη (13-15 Μαίου 2014)

Πραγματοποιήθηκε η 15η Διεθνής Έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL στην Σαγκάη στον εκθεσιακό χώρο Shanghai New International Expo Center από τις 13 έως τις 15 Μαΐου 2014. Υπήρξε σημαντική παρουσία ελληνικών εταιριών που επιβεβαιώνει την παρατηρούμενη εξωστρέφεια του κλάδου αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ελλήνων παραγωγών/εξαγωγέων για την αγορά της Κίνας.

Στο εθνικό περίπτερο στα Ηall Ν1 B050 & Ν4 C010 υπό την οργανωτική μέριμνα του Enterprise Greece-ΟΠΕ έλαβαν μέρος 10 ελληνικές εταιρίες που παρουσίασαν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα (παρθένο ελαιόλαδο, κρασιά, αλκοολούχα ποτά ούζο, τυριά κυρίως φέτα, ελιές, μέλι, ξηροί καρποί,κ.α.).
Η έκθεση είχε και ειδικό τμήμα αφιερωμένο στο κρασί. Στο ειδικό τμήμα αυτό υπήρχε και ελληνικό περίπτερο,με την παρουσία τεσσάρων εταιριών.
Στό πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής,εντός του ελληνικού περιπτέρου,πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαίου 2014 γευσιγνωσία ελληνικού οίνου υπό την ονομασία Greek Wine Tour,με συνδιοργανωτές τον ΕΔΟΑΟ & το INVEST IN GREECE-ΟΠΕ απευθυνόμενο σε κινέζους δημοσιογράφους του κλαδικού τύπου.
Η SIAL αποτελεί το σημαντικότερο εκθεσιακό γεγονός στον κλάδο των τροφίμων και ποτών στην κινεζική αγορά, τουλάχιστον για τα εισαγόμενα προϊόντα, και έχει να παρουσιάσει μεγάλους ρυθμούς αύξησης τόσο στον αριθμό των εκθετών(άνω των 2400 εκθετών φέτος) όσον και στον αριθμό των εμπορικών επισκεπτών, που υπερέβησαν τις 45.000.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ξένων εκθετών και κατά αντιστοιχία το σημαντικότατο,ενδιαφέρον των ελληνικών εταιριών, παρά την οικονομική συγκυρία,είναι συνέπεια πολλών παραγόντων, ενδεικτικά αναφέρουμε:

-Η αγορά της Κίνας είναι ίσως από τις μόνες αγορές που έχει να επιδείξει αυξητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια που η οικονομική κρίση πλήττει τις άλλες μεγάλες αγορές.
-Παρατηρείται σχετική ομαλοποίηση στο κανονιστικό πλαίσιο που αφορά τις διαδικασίες εισαγωγών.
-Η Κινεζική κυβέρνηση λόγω της παρατηρούμενης μείωσης της διεθνούς ζήτησης για κινεζικές εξαγωγές προσπαθεί να τονώσει την κατανάλωση σαν μοχλό για την διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας
- Παρατηρείται, τουλάχιστον για αριθμό προϊόντων, πολιτική ενθάρρυνσης (διακριτική αλλά υπάρχει) της κατανάλωσης για λόγους βελτίωσης της δίαιτας και προστασίας της δημόσιας υγείας π.χ. διακριτική ενθάρρυνση της κατανάλωσης ελαιολάδου και κρασιών σε βάρος του τοπικά παραγόμενου baijiu ποτού με ιδιαίτερα υψηλό αλκοολικό βαθμό.
-Παρατηρείται μια τάση από την ανερχόμενη κινεζική μεσαία τάξη κατανάλωσης δυτικών προϊόντων στα πλαίσια μιας διευρυνόμενης αποδοχής δυτικών τρόπων ζωής είτε γιατί πράγματι βλέπουν σημαντικά πλεονεκτήματα στα εν λόγω προϊόντα είτε για καθαρά λόγους επίδειξης/status ή ακόμα λόγω συνηθείας καθόσον πολλά από τα μέλη της τάξης αυτής έχουν χρόνια σπουδών στο εξωτερικό ή είναι Κινέζοι της διασποράς που λόγω των προσφερόμενων οικονομικών ευκαιριών επαναπατρίζονται.
-Στην κατανάλωση των προϊόντων αυτών στην Κίνα σημαντική, για πολλούς λόγους συμβολή, έχουν και ξένοι που εργάζονται (expats) στην Κίνα και σε ένα βαθμό τα ξενοδοχεία με δυτικό management και ο μεγάλος αριθμός ξένων επισκεπτών στην Κίνα.

Η συμμετοχή Ελληνικών εταιριών σε αντίστοιχες διοργανώσεις μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για διείσδυση και τοποθέτηση ελληνικών προϊόντων στην αγορά τροφίμων της Σαγκάης αλλά και της Κίνας. Σημειώνουμε χαρακτηριστικά ότι η κινεζική αγορά τροφίμων και ποτών παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις και υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει σήμερα τη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Σύμφωνα με πρόσφατες σχετικές μελέτες αναμένεται μέχρι το 2015 να ξεπεράσει και τις ΗΠΑ, αποτελώντας πλέον τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως.

Ειδικά σε ότι αφορά την αγορά τροφίμων της Σαγκάης είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό εισαγόμενων τροφίμων και ποτών ως αποτέλεσμα της ανόδου του βιοτικού επιπέδου και του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και των ολοένα αυξανόμενων σχέσεων των Κινέζων με το εξωτερικό και της συνεπακόλουθης γνωριμίας ολοένα και μεγαλύτερου ποσοστού Κινέζων με άλλες γεύσεις και κουζίνες, όπως η μεσογειακή. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Σαγκάης η πληθώρα των ξένων εστιατορίων και πολυτελών ξενοδοχείων, όπου συχνά προσφέρεται δυτική κουζίνα, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα στην προσπάθεια αύξησης της κατανάλωσης ελληνικών τροφίμων.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov