header

Πρώτη συνάντηση ομάδας υψηλού επιπέδου για την ενεργειακή διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Σόφια, 9.2.2015
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 11/02/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: Πραγματοποιήθηκε στη Σόφια η πρώτη συνάντηση ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου για την ενεργειακή διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (High Level Group on Central and South Eastern Europe Gas Connectivity – CESEC). Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός κ. Boyko Borissov, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ενέργειας κ. Maros Sefcovic, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Δράσεις για το Κλίμα και για την Ενέργεια, κ. Miguel Arias Canete και εκπρόσωποι χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τους Ευρωπαϊκούς Πόρους και την Οικονομική Πολιτική, κ. Tomislav Donchev, η Υπουργός Ενέργειας κα Temenouzhka Petkova και ο Υφυπουργός Ενέργειας, κ. Anton Pavlov.

Στο πλαίσιο της εν θέματι ομάδας εργασίας CESEC θα δημιουργηθούν δύο υποομάδες, μία πολιτική και μία ομάδα ειδικών. Οι δύο υποομάδες θα ασχοληθούν με τα ζητήματα που αφορούν στη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι βασικός τους στόχος θα είναι η διασφάλιση τριών διαφορετικών πηγών φυσικού αερίου για την Κεντρική Ευρώπη. Πρώτο μέλημά τους θα είναι να καθοριστεί η προσφορά και η ζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή. Θα συζητήσουν όλα τα projects κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους μέσω του σχεδίου Γιούνκερ.

Επίσης η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα στο πλαίσιο της CESEC, η οποία θα έχει ως αντικείμενο την κατασκευή ενός κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου ο οποίος θα συνδέει τις τρεις χώρες. Η Υπουργός Ενέργειας, κα Petkova, κάλεσε τους εκπροσώπους της Ρουμανίας, της Ελλάδας και της Ουγγαρίας να πραγματοποιήσουν την πρώτη συνάντηση με θέμα τον κάθετο διάδρομο, στα τέλη Μαρτίου στη Βουλγαρία. Αναμένεται απόφαση της Ουγγαρίας σχετικά με τη συμμετοχή της στην εν λόγω υποομάδα.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του δήλωσε ότι προτεραιότητα της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι η κατασκευή διασυνδετηρίων αγωγών με την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Σερβία και η αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα. Κάθε έργο, ανέφερε, θα πρέπει να υλοποιηθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, καθώς αυτή η νομοθεσία εγγυάται τον ανταγωνισμό της αγοράς, τις χαμηλές τιμές και εξασφαλίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου. Χάρη στη γεωγραφική της θέση, υποστήριξε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, η Βουλγαρία έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως κόμβος διανομής φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη και στην ΕΕ, ενώ διαθέτει επίσης ένα καλά σχεδιασμένο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου καθώς και δικά της αποθέματα αερίου και πετρελαίου.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης το σχέδιο κατασκευής ενός κόμβου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Το κόστος για την κατασκευή του εν λόγω έργου θα ανέλθει σε 2,2 δις ευρώ. Ο προτεινόμενος κόμβος θα εξαρτάται από τον αγωγό South Stream και από την τοπική παραγωγή φυσικού αερίου, ενώ αναμένεται απάντηση από τις Βρυξέλλες αν υπάρχει δυνατότητα αγοράς αερίου από τον South Stream χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της Ε.Ε. Η Υπουργός Ενέργειας κα Petkova δήλωσε ότι θα επιδιώξουν χρηματοδότηση για το έργο, μέσω του σχεδίου Γιούνκερ και μέσω άλλων προγραμμάτων της ΕΕ.

Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης από την Επιτροπή, ο κ. Borissov δήλωσε έτοιμος να μεταβεί στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα με τη ρωσική πλευρά. Πρόσθεσε ότι μετά την κατασκευή των διασυνδετηρίων αγωγών με τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ελλάδα, η Βουλγαρία θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει φυσικό αέριο από όπου είναι φθηνότερο. Για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ανέφερε θα απαιτηθούν επιπλέον 140 εκατ. ευρώ, ενώ θα χρειαστεί να κατασκευαστεί δίκτυο αγωγών μήκους 844 χλμ, μαζί με δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου έναν τερματικό σταθμό υποδοχής.

Ο κ. Sefcovic ανέφερε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να εργαστούν από κοινού προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή τους διασύνδεση. Ο κ. Canete δήλωσε ότι το κλειδί για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι η υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και η σύνδεση με την Ευρώπη, η αξιοποίηση των τοπικών αποθεμάτων ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα και η επέκταση των τερματικών σταθμών υγροποιημένου αερίου.

Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, κ. Sefcovic υπογράμμισε ότι ειδικοί θα εργαστούν σε θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια στη ΝΑ Ευρώπη και στην περιοχή της Αδριατικής και ότι κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν λεπτομερώς τα έργα υποδομής που θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα και τα οποία μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ. Τέλος, ο κ. Sefcovic δήλωσε ότι θα ανασταλεί η διαδικασία επί παραβάσει που είχε ξεκινήσει κατά της Βουλγαρίας για παραβιάσεις σε θέματα δημόσιων προμηθειών στο πλαίσιο της κατασκευής του South Stream.

Θεολογία Βούλγαρη
Γραμματέας ΟΕΥ Α΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov