header

Διεθνές Φόρουμ για την πάταξη της παράνομης διακίνησης γουναρικών
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 22/09/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο: Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου τ.ε,. πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το Διεθνές Φόρουμ «Μέτρα για την πάταξη της παράνομης διακίνησης γουναρικών στην επικράτεια της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης», που αποτέλεσε συνδιοργάνωση των ρωσικών κλαδικών φορέων «Ένωση Γούνας Ρωσίας» και «Ομοσπονδία Εταιρειών Λιανικής Εμπορίας». Το Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχε ο Υφυπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Viktor Evtukhov, είχε ως ομιλητές υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής διοίκησης από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων και το παρακολούθησαν εκπρόσωποι των κλαδικών φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας, τόσο από τα κράτη-μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, όπως η Ρωσία, το Καζαχστάν και η Λευκορωσία, όσο και από τους κυριότερους διεθνείς προμηθευτές, όπως η Ελλάδα, η Κίνα και η Τουρκία.

Από ελληνικής πλευράς, στο Φόρουμ, εκτός του Γραφείου ΟΕΥ Μόσχας, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας (κ. Δημ. Κοσμίδης, Πρόεδρος, κ. Νικ. Παναγιώτου, Δ/νων Σύμβουλος) και επιχειρηματίες.

Βασικό αντικείμενο του Φόρουμ αποτέλεσαν τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (Ε.Ο.Ε.), από την 1η Απριλίου 2016, με στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης αγαθών στην επικράτειά της. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με στοιχεία έτους 2014, περί το 40% επί του συνόλου των εισαγωγών στην επικράτεια της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης αντιστοιχεί σε παρανόμως διακινούμενα καταναλωτικά αγαθά. Στη δε Ρωσική Ομοσπονδία, ο όγκος κυκλοφορίας (τζίρος) των παρανόμως εισηγμένων αγαθών το 2014 ανήλθε σε 1 τρισ. ρούβλια (περισσότερα από 16 δισ. ευρώ).

Γι αυτό το λόγο, με το Διάταγμα της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής υπ’ αριθ. 28 από 28.05.2015, οι επικεφαλής των κρατών-μελών της Ε.Ο.Ε. αποφάσισαν την επεξεργασία πιλοτικού προγράμματος καταπολέμησης του φαινομένου. Το πιλοτικό πρόγραμμα αρχικά θα αφορά αποκλειστικά τα γουναρικά (κωδικός συνδυασμένης ονοματολογίας 43.03), και η συμφωνία για την έναρξη εφαρμογής του υπεγράφη στις 08.09.2015 από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία και την Κιργιζία, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή από το Καζακστάν.

Η κεντρική ιδέα του προγράμματος εστιάζεται στην προσθήκη ειδικής καρτέλας ηλεκτρονικής σήμανσης επί του προϊόντος, η οποία θα περιέχει αναλυτική περιγραφή της προέλευσης και των χαρακτηριστικών του. Η σήμανση των προϊόντων, τόσο των εισαγόμενων, όσο και των εγχώριων, θα είναι υποχρεωτική, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν νομίμως στο έδαφος της Ε.Ο.Ε. Σε περίπτωση που εντοπίζονται προϊόντα χωρίς σήμανση, αυτά θα κατάσχονται και ενδεχομένως θα καταστρέφονται, ωστόσο μένει ακόμα να καθοριστεί η συγκεκριμένη διαδικασία που θα ακολουθείται. Η σήμανση των προϊόντων θα γίνεται με την χρήση τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων (Radio Frequency Identification – RFID), την οποία χρησιμοποιεί ήδη η Λευκορωσία.

Περί τα τέλη του έτους αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί τα περισσότερα θέματα για την εφαρμογή του ανωτέρω πιλοτικού προγράμματος, όπως η μέθοδος παραγωγής της ειδικής ετικέτας, η μέθοδος τοποθέτησης στο προϊόν, καθώς και οι μεταβατικές διατάξεις για προϊόντα που θα έχουν εισαχθεί πριν την έναρξη ισχύος των μέτρων.

Πρόθεση του νομοθέτη είναι να επιμεριστεί η ευθύνη και το κόστος της μη συμμόρφωσης, τόσο στον παραγωγό και τον εισαγωγέα, όσο και στον πωλητή λιανικής, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Στόχος του προγράμματος είναι η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και της επακόλουθης φοροδιαφυγής, η επίτευξη πιο ισορροπημένης κατανομής των φορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς και η προστασία των καταναλωτών, η οποία προκύπτει από τον έλεγχο της νομιμότητας του προϊόντος και την αύξηση της ασφάλειάς του για το καταναλωτικό κοινό.

Στο πλαίσιο του φόρουμ, τα στελέχη του Γραφείου ΟΕΥ Μόσχας είχαν την ευκαιρία για κατ’ιδίαν συναντήσεις με τους εκπρόσωπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας και τους Έλληνες επιχειρηματίες, κατά τις οποίες δόθηκε έμφαση, από πλευράς μας, στις δυνατότητες υποστήριξης της εξαγωγικής προσπάθειας με την παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών και συμβουλών.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της γούνας επιχείρησαν μια πρώτη εκτίμηση των ενδεχομένων επιπτώσεων από την εφαρμογή του μέτρου. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, το μέτρο δεν επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος των ελληνικών πωλήσεων γούνας στη Ρωσία, οι οποίες πραγματοποιούνται απ’ευθείας από τον Έλληνα έμπορο στον Ρώσο καταναλωτή εντός Ελλάδας. Επιπλέον, δεδομένου ότι το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί οριζόντια σε όλα τα προϊόντα γούνας (εγχώριας και αλλοδαπής παραγωγής) που κυκλοφορούν στη ρωσική αγορά, δεν αναμένεται να μεταβάλει τη θέση της ελληνικής γούνας έναντι των λοιπών ανταγωνιστών. Τέλος, οι εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι το μέτρο δύναται να παράσχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους έλληνες προμηθευτές έναντι των επιχειρηματικών κινδύνων, καθώς εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδρομή των προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή και υπό αυτή την έννοια μειώνει τον κίνδυνο μη πληρωμής.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov