header

Χρηματοδότηση Υδροηλεκτρικών Έργων στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Ημερομηνία: 21/01/2016
Σχετικός σύνδεσμος: http://bankwatch.org/sites/default/files/SEE-hydropower-financing.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σεράγεβο
Πηγή: CEE Bankwatch Network
Κείμενο:

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία που περιέχονται σε σχετική μελέτη της διεθνούς Μ.Κ.Ο. «CEE Bankwatch Network» με τίτλο ‘‘Financing for hydropower in protected areas in southeast Europe’’, μέσα στα επόμενα 8 χρόνια αναμένεται να κατασκευαστούν περίπου 900 υδροηλεκτρικά εργοστάσια και υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην περιφέρεια των Βαλκανίων, των οποίων η λειτουργία εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην εν λόγω περιοχή κατά περίπου 56%. Η εν λόγω μελέτη παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους κύριους χρηματοδότες και λοιπούς επενδυτές - διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες, κρατικούς φορείς αναπτυξιακής συνεργασίας, διάφορα funds και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις - σε υδροηλεκτρικά έργα στην περιοχή.

Όσον αφορά την Βοσνία και Ερζεγοβίνη ειδικότερα, στην μελέτη επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι τα περισσότερα υδροηλεκτρικά έργα αποτελούν έργα από μηδενική βάση (greenfield projects) και ότι η πλειοψηφία εξ αυτών – 165 τον αριθμό – βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού, ενώ άλλα 18 βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης-κατασκευής. Για 2 έργα επιβεβαιώνεται η χρηματοδότηση από Διεθνείς Αναπτυξιακές Τράπεζες: i. κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού HPP Vranduk ισχύος 19,63 MW την οποίαν συγχρηματοδοτούν οι Τράπεζες EBRD και EIB με χορήγηση δανείων ύψους 63,5 εκατ. ευρώ [το συμβόλαιο εκτέλεσης του έργου, αξίας 60 εκατ. ευρώ υπεγράφη πρό ολίγων ημερών μεταξύ της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας της ΒκΕ Elektroprivredra BiH και της κοινοπραξίας των κατασκευαστικών εταιρειών Strabag από την Αυστρία και Končar από την Κροατία: http://www.bosniatoday.ba/construction-60-million-euro-hydro-power-plant-begins/] και ii. κατασκευή του μκρού υδροηλεκτρικού σταθμού Kraljuscica 1 ισχύος 3,4 MW την οποίαν χρηματοδοτεί η τράπεζα EBRD με χορήγηση δανείου 3 εκατ. ευρώ, με ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό την τράπεζα Unicredit. Οι 2 αυτές αναπτυξιακές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν στο μέλλον 2 ακόμη έργα κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών στα οποία αναθέτουσα αρχή είναι η Elektroprivredra BiH, το HPP Kru#3;evo & Zeleni Vir [http://www.elektroprivreda.ba/eng/page/hydro-power-plant-krusevo-zeleni-vir] και το HPP Babino Selo [http://www.elektroprivreda.ba/eng/page/hydro-power-plant-babino-selo], τις μελέτες σκοπιμότητας των οποίων επιχορηγεί το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων – WBIF. Τέλος, 3 υδροηλεκτρικοί σταθμοί χρηματοδοτήθηκαν από την γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW (HPP Janjici, Cijevna 3 και Vrilo) και άλλοι 5 από την Επενδυτική και Αναπτυξιακή Τράπεζα της οντότητας της Republika Srpska, IRBRS.

Ο μελλοντικός σχεδιασμός για τα υδροηλεκτρικά έργα περιλαμβάνει ως κύρια περιοχή κατασκευαστικής δραστηριότητας αυτήν που εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Bosna. Η κυβέρνηση της Federacija BiH, της μουσουλμανο-κροατικής οντότητας της ΒκΕ, σχεδιάζει μέσω της Elektroprivreda BiH να κατασκευάσει 25 υδροηλεκτρικούς σταθμούς με μέση ισχύ από 10 έως 50 MW, δηλαδή μεσαίας κλίμακας υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Επιπλέον, στην Republika Srpska, την σερβική οντότητα της ΒκΕ, πέραν των δυο υδροηλεκτρικών σταθμών επί του ποταμού Drina στα σύνορα ΒκΕ-Σερβίας (Zvornik 1 στην ΒκΕ και Bajina Ba#3;ta στην Σερβία), σχεδιάζεται η κατασκευή ακόμη 6 υδροηλεκτρικών σταθμών ισχύος άνω των 50 MW.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο σχεδιασμός πώλησης-παραχώρησης αδειών (concessions) για εκτέλεση υδροηλεκτρικών έργων στους ποταμούς Una, Vrbas (ο ποταμός που διατρέχει την «πρωτεύουσα» της σερβικής οντότητας, Μπάνια Λούκα) και στον άνω ρου του ποταμού Neretva. Στον τελευταίο, σχεδιάζεται η κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού (HPP Ulog project) εγκατεστημένης ισχύος 35 MW με μέση ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 85 GWh καθώς και άλλων 3 μεγαλύτερης κλίμακας υδροηλεκτρικών σταθμών στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά τον ποταμό Una, παραπόταμο του ποταμού Sava μήκους 212 χλμ. που βρίσκεται στα σύνορα ΒκΕ και Κροατίας, σχεδιάζεται η κατασκευή 5 υδροηλεκτρικών σταθμών, ενώ σε ό,τι αφορά τον ποταμό Vrbas, οι αρχές της Republika Srpska έχουν παραχηρήσει άδειες για εκτέλεση 20 περίπου υδροηλεκτρικών έργων.

Είναι αξιοσημείωτο τέλος να αναφέρουμε ότι, αν εξαιρέσει κανείς τα έργα στα οποία επενδυτής είναι η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας της ΒκΕ Elektroprivredra BiH, οι επενδυτές για τα λοιπά υδροηλεκτρικά έργα είναι ξένοι. Άδειες για εκτέλεση υδροηλεκτρικών έργων έχουν παραχωρηθεί από την κυβέρνηση της οντότητας της Republika Srpska στις ακόλουθες εταιρείες: Reservoir Capital Corp Canada, Comsar Energy Hidro ιδιοκτησίας του ρώσου μεγιστάνα Rashid Sardarov, Moccaferri Industrial Group Italy και Premar Services Switzerland. Στην έτερη οντότητα, την Federacija BiH, άδεια για εκτέλεση έργου έχει παραχωρηθεί στην αυστριακή εταιρεία Wiener Energie Austria για εκτέλεση υδροηλεκτρικού έργου σε παραπόταμο του ποταμού Bosna που διατρέχει την δημοτική αρχή του Zavidovići.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov