header

Συνάντηση Εκπροσώπων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ε.Ε. για θέματα προσβασιμότητας ευρωπαϊκών προϊόντων στην καναδική αγορά
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 08/11/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Σε συνάντηση εκπροσώπων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων των Πρεσβειών των κρατών μελών της ΕΕ, η οποία διοργανώθηκε τον Οκτώβριο από την εδώ Αντιπροσωπεία ΕΕ, συζητήθηκαν θέματα προσβασιμότητας ευρωπαϊκών προϊόντων, κυρίως οίνων και τυριών/τυροκομικών, στην καναδική αγορά. Στην εν λόγω συνάντηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Αλκοολούχων Ποτών (Spirits Canada, www.spiritscanada.ca).

Η Αντιπροσωπεία παρουσίασε τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων τεσσάρων Επιτροπών, στο πλαίσιο της CETA, οι οποίες προηγήθηκαν της Μεικτής Διϋπουργικής Συνόδου του Σεπτεμβρίου τ.έ.

Α) Επιτροπή CETA για τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά (5 Ιουλίου 2018)

Στην εν λόγω Επιτροπή, συζητήθηκε η εφαρμογή της CETA και τα εκκρεμή ζητήματα (όπως ο ομοσπονδιακός φόρος κατανάλωσης, οι πρακτικές εμπορίας και διανομής στις Επαρχίες του Καναδά, η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ, η αναθεώρηση των παραρτημάτων της Συμφωνίας του 2003 για τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά).

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης «Spirits Canada» ανέφεραν ότι, ήδη, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία «Not on my Tab» περί μη εφαρμογής του ειδικού φόρου κατανάλωσης(excise tax).

Η εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας ανέφερε ότι η καναδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι οι Επαρχίες Οντάριο και Κεμπέκ έχουν προβεί σε αλλαγές ως προς τον τρόπο εφαρμογής του Διαφοροποιημένου Κόστους Υπηρεσιών (Cost-of-Service Differential - COSDs), ώστε να συνάδει με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την CETA.

Η νέα κυβέρνηση Ford της Επαρχίας του Οντάριο έχει δείξει ενδιαφέρον για απελευθέρωση της αγοράς οίνου και οινοπνευματωδών. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ένωσης «Spirits Canada», δεν αναμένεται εξέλιξη εντός του 2018, καθώς προηγείται η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου της πώλησης κάνναβης.

Β) Επιτροπή CETA για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις (17 Μαΐου 2018)

Κατά τις εργασίες της συνόδου της Επιτροπής Γεωγραφικών Ενδείξεων, δόθηκε η δυνατότητα στην ΕΕ να ζητήσει διευκρινίσεις από τον Καναδά, σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης των δεσμεύσεών του, όσον αφορά στις Γεωγραφικές Ενδείξεις. Επίσης, τέθηκε αίτημα παροχής καταλόγου εταιρειών που επωφελούνται της ρήτρας κεκτημένων δικαιωμάτων (grandfathering clause).

Η καναδική πλευρά εξήγησε ότι η προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων παρέχεται μέσω τροποποιήσεων του Νόμου περί Σημάτων (Trade Marks Act), αλλά και μέσω συνεργασίας της καναδικής κυβέρνησης με αρμόδιους φορείς (πχ CFIA).

Σε περίπτωση παράβασης, πάντως, τα κράτη μέλη ΕΕ καλούνται να υποβάλουν τα παράπονά τους στις καναδικές αρχές, με ταυτόχρονη ενημέρωση της εδώ Αντιπροσωπείας της ΕΕ.

Γ) Επιτροπή CETA για υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά θέματα (26-27 Μαρτίου 2018)

Μεταξύ των θεμάτων, που απασχόλησαν την Επιτροπή, ήταν το ζήτημα των ελέγχων στο κόκκινο κρέας. Οι συζητήσεις επ’ αυτού συνεχίζονται.

Τόσο ο Καναδάς όσο και η ΕΕ συμφώνησαν ότι αποτελεί προτεραιότητα η αναγνώριση, εκ μέρους της καναδικής πλευράς, του καθεστώτος ελέγχου κρεάτων εκάστης χώρας ΕΕ.

Δ) Επιτροπή CETA αγροτικών θεμάτων (19 Σεπτεμβρίου 2018)

Στην εν λόγω Σύνοδο, συζητήθηκαν αρκετά θέματα, μεταξύ των οποίων το ζήτημα της μικρής απορρόφησης των ποσοστώσεων στις εξαγωγές τυριού (CETA Cheese TRQs). Πιθανές αιτίες, σύμφωνα με την καναδική πλευρά, είναι: α) η κατ’αρχήν χρήση, εκ μέρους των εισαγωγέων, των ποσοστώσεων ΠΟΕ, β) η παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος, για να διαπιστωθεί η αντίδραση της καναδικής αγοράς στο νεοεισερχόμενο ευρωπαϊκό προϊόν και γ) η δυσκολία εξεύρεσης των κατάλληλων επιχειρηματικών επαφών, εκ μέρους των ευρωπαίων εξαγωγέων. Η ΕΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα αυτό και τόνισε ότι ο νυν διοικητικός μηχανισμός είναι μη αποδοτικός (άνιση κατανομή στους παραγωγούς, μη εμπορικά βιώσιμες ποσότητες κτλ).

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov