header

Η αγορά ακινήτων στη Σερβία- Επικαιροποιημένα στοιχεία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 11/12/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πρεσβείας Βελιγραδίου
Κείμενο:

 


Η αγορά ακινήτων παρουσιάζει διπλή εικόνα στη Σερβία. Αυτό οφείλεται στο ότι ενώ στο Βελιγράδι και το Novi Sad συνεχίζεται η κατασκευαστική ανάπτυξη, στην υπόλοιπη χώρα η εικόνα είναι διαφορετική.
Κατά το 2018 οι τιμές των ακινήτων στη Σερβία παρουσιάζουν μείωση, εκτός από το Βελιγράδι όπου η έντονη ανοικοδόμηση συνεχίζεται με συνεχή αυξητική τάση τιμών. Η ανοικοδόμηση αυτή υποστηρίζεται από σημαντικά έργα στο Νέο Βελιγράδι, κυρίως μέσω της ολοκλήρωσης και παράδοσης πολλών νέων γραφείων και κατοικιών. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των διαμερισμάτων στα παλιά κτίρια αυξάνονται πολύ πιο αργά. Η ζήτηση για διαμερίσματα στα παλαιά διαμερίσματα παρατηρείται περισσότερο από τους ηλικιωμένους οι οποίοι ενδιαφέρονται για αυτά τα διαμερίσματα επειδή δεν αγοράζουν συνήθως ακίνητα με υποθήκη ενώ δεν ενδιαφέρονται για γκαράζ. Αντίθετα οι νέοι ενδιαφέρονται για νεόδμητα διαμερίσματα τα οποία αγοράζουν συνήθως με τη βοήθεια υποθήκης, η οποία με τη σειρά της είχε ως αποτέλεσμα μια αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των νέων διαμερισμάτων, έως και 47% το πρώτο τρίμηνο τ.ε σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η οικοδομική ανάπτυξη εντάθηκε τόσο από τις μετεγκαταστάσεις πολλών εταιρειών όσο και από επενδυτές. Σύμφωνα με την αρμόδια ένωση μεσιτών, η οποία παρακολουθεί τις τιμές των ενυπόθηκων διαμερισμάτων, η μέση τιμή ενός τετραγωνικού μέτρου οικιστικού χώρου στη Σερβία ήταν στα 878 ευρώ στα τέλη Ιουνίου τ.ε. Ωστόσο, κρίνοντας από τις τιμές των διαμερισμάτων, το Βελιγράδι και η υπόλοιπη Σερβία, με λίγες μικρές εξαιρέσεις, είναι σαν δύο διαφορετικοί κόσμοι.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικημένου χώρου στο Βελιγράδι ήταν 1.171 ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή αύξηση περίπου 50 ευρώ ή αύξηση 6% ανά τετραγωνικό μέτρο. Την ίδια στιγμή, η μέση τιμή στη Σερβία μειώθηκε κατά 4%. Επίσης, οι τιμές ποικίλλουν στο Βελιγράδι - από μόνο 389 ευρώ στο Μπαραεβο έως και 1.705 ευρώ (κατά μέσο όρο) για οικιστικούς χώρους στο Savski Venac ή 1.631 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο διαμερίσματος στο Stari Grad. Σημαντική διαφορά στις τιμές μπορεί να βρεθεί σε διαμερίσματα σε παλιά και νέα κτίρια, όπου τα νέα διαμερίσματα είναι πολύ πιο ακριβά από τα διαμερίσματα σε παλαιά κτίρια.
Σε ό,τι αφορά τα πολυτελή διαμερίσματα , το Βελιγράδι βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με ευρωπαϊκά κέντρα, όπως το Παρίσι και το Λονδίνο. Τα πολυτελή διαμερίσματα προσελκύουν πελάτες από το εξωτερικό, κυρίως από τη Σερβική διασπορά, καθώς και πλούσιους πελάτες από την Κίνα, την Αγγλία και τις ΗΠΑ που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το Waterfront του Βελιγραδίου, ένα εξαιρετικά δημοφιλές project για τους αγοραστές.
Εκτιμάται ότι ο αριθμός των νέων διαμερισμάτων στο Βελιγράδι και το Νόβι Σαντ στα τέλη του τρέχοντος έτους θα είναι υψηλότερος από ό, τι την περίοδο πριν από την κρίση, ενώ αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για την υπόλοιπη Σερβία.
Η Σερβία παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για όποιον επιθυμεί να δεσμευτεί στην αγορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκείνοι που είναι υπομονετικοί και μπορούν να περιμένουν να βελτιωθεί η τοπική αγοραστική δύναμη και οι δυνατότητες δανεισμού ενυπόθηκων δανείων στη Σερβία πιθανόν να αποκομίσουν δίκαιες αποδόσεις από αυτήν την αναδυόμενη αγορά.
Οι επενδυτές σε ακίνητα που σκέπτονται να εισέλθουν στην αγορά για να αγοράσουν στο Βελιγράδι, το πράττουν συνήθως με τη βοήθεια ειδικευμένου ανεξάρτητου νομικού συμβούλου. Ως επί το πλείστον επικεντρώνονται σε δημοφιλείς συνοικίες όπως το Senjak και το Dedinje, αλλά και σε διάφορα μέρη του Vracar, Banovo Brdo, Vozdovac, Zvezdara, Beaanijska Kosa Zemun. Αυτές είναι περιοχές οι οποίες ενδέχεται να αποφέρουν στους επενδυτές ακινήτων υψηλότερες αποδόσεις σε μακροπρόθεσμη βάση από τις ήδη καθιερωμένες περιοχές του Βελιγραδίου όπως οι προαναφερόμενες - Senjak και Dedinje.
Οι επενδυτές σε ακίνητα στοχεύουν γενικά στην τοπική αγορά της Σερβίας για έσοδα από ενοίκια, αν και το εκπατρισμένο ενδιαφέρον στη Σερβία αυξάνεται. Όσον αφορά την αγορά μεταπώλησης, οι επενδυτές μπορούν να μεταπωλούν στους επενδυτές ή μπορούν να αρχίσουν να αξιοποιούν την τοπική αγοραστική δύναμη και ζήτηση - αυτό όμως περιορίζεται από την έλλειψη προσιτών ενυπόθηκων δανείων προς το παρόν, καθώς και από τα σχετικά υψηλά επιτόκια.
Στο μέλλον τα επιτόκια πρόκειται να μειωθούν και οι δημοσιονομικές πολιτικές στη Σερβία θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με εκείνες της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι οι δανειοληπτικές διευκολύνσεις θα βελτιώσουν και θα ανοίξουν την αγορά ακινήτων τόσο σε εγχώριους αγοραστές όσο και σε ξένους επενδυτές.
Σε αντίθεση με πολλές άλλες ανατολικοευρωπαϊκές και αναδυόμενες αγορές ακινήτων, εκείνοι οι αλλοδαποί που είναι επιλέξιμοι να αγοράσουν ακίνητη περιουσία προς πώληση στη Σερβία έχουν επίσης το δικαίωμα να κατέχουν τη γη στην οποία βρίσκεται το ακίνητο χωρίς να χρειάζεται να ιδρύσουν τοπική εταιρεία ή ίδρυμα.
Εκτός από τις περιφέρειες του Βελιγραδίου υπάρχουν και επενδυτικές ευκαιρίες στις σερβικές πόλεις Novi Sad και Nis. Το Νόβι Σαντ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας και θεωρείται από πολλούς ως η πιο όμορφη και πολιτιστικά πλούσια πόλη της Σερβίας.
Η Nis είναι ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο στη Σερβία και ως εκ τούτου υπάρχουν και εκεί πολλές επενδυτικές ευκαιρίες εμπορικών ακινήτων.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov