Facebook

Linkedin

twitter - x

header

Εξέλιξη Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Τυνησία κατά το 2018
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 02/04/2019
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Σύμφωνα με στοιχεία του τυνησιακού οργανισμού επενδύσεων  Foreign Investment Promotion Agency, το 2018 ήταν μια όχι ιδιαίτερα αξιόλογη χρονιά για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) στην Τυνησία.

Οι νέες επενδύσεις αφορούσαν στη δημιουργία 110 μικρών νέων επενδυτικών σχεδίων  τα οποία έφθασαν μόλις το ύψος των 99,4 εκ. τυνησιακών δηναρίων (30 εκ. ευρώ περίπου) και συνέβαλαν στη δημιουργία μόλις 1.458 νέων θέσεων εργασίας.

Καλύτερη εικόνα παρουσίασε η δραστηριότητα επέκτασης των ήδη υπαρχόντων ξένων άμεσων επενδύσεων καθόσον καταγράφηκαν 455 σχέδια αναβάθμισης ή επέκτασης αυτών αξίας 1,73 δις δηναρίων (515 εκ. ευρώ περίπου) ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 95% των ΞΑΕ κατά το 2018. Σε σχέση με το 2017 παρουσιάστηκε στον τομέα αυτό αύξηση κατά 28,6% και δημιουργήθηκαν από τις εν λόγω αναβαθμίσεις και επεκτάσεις 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η υποχώρηση της δημιουργίας νέων επενδύσεων, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του FIPA οφείλεται στην σχετική δυσπιστία των επενδυτών σχετικά με το επιχειρηματικό κλίμα, την πολιτική αστάθεια, την κοινωνική ένταση, την πολυπλοκότητα των διοικητικών διαδικασιών και την έλλειψη ενός ενιαίου συνομιλητή στον επενδυτικό τομέα.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες αυτές, η Τυνησία εξακολουθεί να διατηρεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στο επίπεδο της γεωγραφικής θέσης και του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στον εκσυγχρονισμό των βασικών υποδομών και  την  προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και των νέων τεχνολογιών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Η τυνησιακή Κυβέρνηση δίνει έμφαση σε τομείς επενδύσεων όπως ο μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός καθώς και τα εξαρτήματα αεροπλοΐας και αυτοκινητοβιομηχανίας.

Για το 2018 η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα προέλευσης επενδύσεων (626 εκ. δηνάρια), ήτοι το 35% του συνόλου των ΑΞΕ εκτός του τομέα ενέργειας, δευτερο το Κατάρ (479 εκ. δηνάρια) με 27% επί του συνόλου, ακολουθούν η Ιταλία (154 εκ. δηνάρια) με 9% επί του συνόλου και η Γερμανία (136 εκ. δηνάρια) με ποσοστό 8% επί του συνόλου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αραβικές ΑΞΕ στην Τυνησία κυμάνθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα φθάνοντας τα  617.685 εκ. δηνάρια  το 2018, ήτοι το 33% του συνόλου έναντι μόλις 178.44 εκ. δηνάρια το 2017.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του FIPA κ. Abdelbasset Ghanmi αναμένεται άμεσα βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και μεγαλύτερη εισροή ΑΞΕ καθώς αναμένεται η ψήφιση νόμου που  επιδιώκει να μειώσει τα διοικητικά εμπόδια και να ψηφιοποιήσει τη διοίκηση και παράλληλα αναμένεται η ολοκλήρωση της βελτίωσης σημαντικών υποδομών όπως δρόμων, λιμένων και χώρων εφοδιαστικής.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov