Facebook

Linkedin

header

 • Slider 1
 • Slide 2
 • Slide 3
 • Slide 4
 • Slide 5
 • Slide 6
 • Slide 7
 • Slide 8
 • Slide 9
 • Slide 10
 • Slide 11
 • Slide 12
 • Slide 13
 • Slide 14
 • Slide 15
Συστάσεις Εμποροδικείου (CITT) σχετικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 09/04/2019
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Στις 3 Απριλίου 2019, δημοσιεύθηκαν συστάσεις (recommendations) του Καναδικού Εμποροδικείου (Canadian International Trade Tribunal-CITT) προς την καναδική κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της επ’ ακροατηρίω συζήτησης, περί του «προσωρινού» μέτρου επιβολής δασμών της τάξεως του 25%, που τέθησαν σε ισχύ, τον Οκτώβριο 2018, στις εισαγωγές επτά κατηγοριών χάλυβα.

Το CITT απεφάνθη υπέρ της ελλείψεως επαρκών αποδείξεων προς αιτιολόγηση επιβολής δασμού σε πέντε εκ των επτά εξετασθέντων κατηγοριών χάλυβα, ήτοι στις ακόλουθες:

α) μπάρες για οπλισμό σκυροδέματος (concrete reinforcing bar), β) προϊόντα για ενεργειακές σωληνώσεις (energy tubular products), γ) χάλυβας θερμής έλασης (hot-rolled sheet), δ) επιχρωματισμένος χάλυβας (pre-painted steel) και ε) χαλύβδινα νήματα (wire rod). Σημειώνεται ότι αναλυτική περιγραφή κάθε κατηγορίας είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά: http://orders-in-council.canada.ca/attachment.php?attach=36956&lang=en

Μετά τη δημοσίευση των συστάσεων, το Υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε επιστολή στους συμμετέχοντες στην ακροαματική διαδικασία, προς ενημέρωση κατάργησης του μέτρου στις ως άνω πέντε κατηγορίες, την 28η Απριλίου 2019. Αν και το προσωρινό μέτρο θα εφαρμόζεται μέχρι την αναφερθείσα ημερομηνία, η Κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε επιστροφή των ποσών που θα έχουν καταβληθεί από τους εισαγωγείς.

Ως προς τις άλλες δύο κατηγορίες, το CITT έκρινε ότι οι εισαγωγές βαρέων χαλύβδινων πλακών (heavy plates) και ανοξείδωτων χαλύβδινων συρμάτων (stainless steel wire) εξακολουθούν να συνιστούν πρόβλημα για την εγχώρια βιομηχανία. Στις 12 Μαΐου 2019, ημερομηνία εκπνοής των 200 ημερών εφαρμογής του προσωρινού μέτρου, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Morneau, θα πρέπει να αποφανθεί περί της συνέχισης ή μη εφαρμογής του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Υπουργού, η Κυβέρνηση θα προβεί σε λήψη απόφασης, αφού εξετάσει προσεκτικά το περιεχόμενο των συστάσεων του Εμποροδικείου. Παράλληλα, θα εξακολουθήσει το διάλογο με τις πληγείσες βιομηχανίες και τους εργαζομένους, ώστε οι τελευταίοι να πεισθούν ότι θα έχουν την αμέριστη κυβερνητική υποστήριξη ( "We will continue to work with affected businesses and workers in the steel, aluminum and manufacturing industries, to ensure they have the support they need").

Σημειώνεται ότι το CITT συνέστησε στην Κυβέρνηση να επαναξετάζει περιοδικά τα ληφθέντα μέτρα, καθώς οι συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς υπόκεινται σε διαρκή μεταβολή.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Καναδικού Συνδέσμου Παραγωγών Χάλυβα (CSPA), στις 3 Απριλίου τ.έ., η απόφαση του Εμποροδικείου ήταν απογοητευτική και αποθαρρυντική. Κάλεσε, δε, τον Υπουργό Οικονομικών να προβεί στη συνέχιση της επιβολής δασμού και στις επτά κατηγορίες χάλυβα, προκειμένου να προστατευθεί η εγχώρια αγορά. Έτσι, η Κυβέρνηση θα ήταν συνεπής και ως προς τις προσδοκίες των ΗΠΑ, υπό την έννοια ότι θα ελάμβανε κάθε δυνατό μέτρο, ώστε να κρατήσει έξω από την Βόρεια Αμερική τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις εισαγωγές χάλυβα. Η ίδια επεσήμανε ότι η απόφαση του CITT δεν είναι δεσμευτική για τον Υπουργό, αν και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, είναι υποχρέωση των μελών να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των Εμποροδικείων, τα οποία λειτουργούν ως οιονεί δικαστικά όργανα.

Τέλος, για περισσότερες διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενο των συστάσεων, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες και φορείς δύνανται να επικοινωνήσουν απευθείας με τη Γραμματεία του Εμποροδικείου, τα στοιχεία επικοινωνίας της οποίας είναι: Δ/νση: 15th floor, 333 Laurier Avenue West, Ottawa, Ontario, K1A 0G7, T: +1 613 993 3595, email: citt-tcce@tribunal.gc.ca

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov