Facebook

Linkedin

twitter - x

header

Σημαντικές επενδύσεις στη βιομηχανία του θεάματος στο Τορόντο -Διοργάνωση 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Τορόντο (TIFF)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 02/10/2019
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τορόντο
Κείμενο:

Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση της Επιτροπής για την Κοινοτική και Οικονομική Ανάπτυξη του Τορόντο, το 2018, οι εγχώριες και ξένες επενδύσεις στον τομέα των τηλεοπτικών / κινηματογραφικών / ψηφιακών παραγωγών αλλά και για την παραγωγή διαφημιστικών σποτ ανήλθαν στα 1.96 δισ. $ CAD ενώ υπολογίζεται ότι το επόμενο έτος θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. $ CAD. Ο Δήμαρχος του Τορόντο, κ. John Tory, σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει ότι οι προσπάθειές τους για προσέλκυση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών απέδωσαν και ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη βιομηχανία του θεάματος προκειμένου να διασφαλίζει ελκυστικές τοποθεσίες για τις νέες και συνεχιζόμενες παραγωγές. Σημειώνουμε ότι μόνο το 2018 «γυρίστηκαν» 1.412 παραγωγές συνολικής διάρκειας 6.322 ημερών.

Ο δήμος του Τορόντο, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, αποδίδει την επιτυχία του Τορόντο, ως μιας από τις σημαντικότερες πόλεις παραγωγής ταινιών παγκοσμίως, στο ευρύ δίκτυο υπηρεσιών, προμηθευτών, ταλέντων, προσωπικού, εγκαταστάσεων και τοποθεσιών που διαθέτει.

Το πιο ελκυστικό, ίσως, κίνητρο που προσφέρει το Τορόντο προκειμένου να προσελκύσει τις εν λόγω παραγωγές είναι τα φορολογικά κίνητρα που έχουν τη μορφή φορολογικών πιστώσεων σε κινηματογραφικά, τηλεοπτικά και ψηφιακά μέσα. Διαφορετικά είδη φορολογικών πιστώσεων μπορούν να συνδυαστούν, εξοικονομώντας μέχρι 45% στο κόστος εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και μέχρι 35,2% στο συνολικό κόστος παραγωγής. Δεν υπάρχει ανώτατο ατομικό όριο για την επιλέξιμη πίστωση ανά παραγωγή ή για τον αριθμό των παραγωγών που έχουν πρόσβαση στις πιστώσεις.

Επιπλέον, η Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Οντάριου, «Ontario Creates», υποστηρίζει τη βιομηχανία μέσω της Επιτροπής Κινηματογράφου της επαρχίας που διευκολύνει, μεταξύ άλλων, στην επιλογή τοποθεσίας, παρέχει Ψηφιακή Βάση Δεδομένων Τοποθεσιών με 170.000 φωτογραφίες, εκδίδει τον Οδηγό Παραγωγών του Οντάριο, διαθέτει Φορολογικό γραφείο που συγχρηματοδοτεί τις πιστώσεις φόρου που προσφέρει η επαρχία και παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε εγχώριες εταιρείες του κλάδου και διεθνείς συμπαραγωγές.

Επίσης, η πόλη του Τορόντο, σε συνεργασία με την τοπική βιομηχανία θεάματος, δημιούργησε τα σχολεία xoTO, ένα πιλοτικό πρόγραμμα του Σχολικού Συμβουλίου του Τορόντο (TDSB) που διευκολύνει την πρόσβαση για μαγνητοσκόπηση σε 11 προ-εγκεκριμένα κτίρια του TDSB. Το πρόγραμμα προσφέρει άδεια 72 ωρών και ειδική κάρτα ημερήσιας χρέωσης.

Το Τορόντο σχεδιάζει την επέκταση των στούντιο, που θα προσθέσουν 41.806 τ.μ στα υπάρχοντα 185.806 τ.μ, για να εξυπηρετήσει μεγάλες αλλά και μικρές παραγωγές. Σημαντικό για τη βιομηχανία φαίνεται να είναι και η πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχονται τόσο από εργαστήρια όσο και από εταιρείες (ειδικών /οπτικών εφέ /κινουμένων σχεδίων/παροχής νομικών και διοικητικών υπηρεσιών) αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων εγκαταστάσεων καθώς στο Τορόντο έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις για τη διασφάλιση βέλτιστης ηχητικής απόδοσης. Επιπλέον, το Τορόντο έχει επενδύσει στην τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία του κλάδου, όπως με την εφεύρεση του IMAX και την ανάπτυξη λογισμικών (Maya, Houdini).

               Θυμίζουμε ότι η ελληνικής καταγωγής οικογένεια Μικρόπουλου έχει ιδρύσει, από το 1988, την Cinespace Film Studios, στα κινηματογραφικά στούντιο της οποίας έχουν γυριστεί πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, το 2017, ο δήμαρχος του Τορόντο, ανακοίνωσε μαζί με εκπροσώπους της Cinespace σχέδια για την κατασκευή δύο μεγάλων καινούργιων στούντιο στην περιοχή, συνολικής επιφάνειας 4.600 τ.μ. Ένα εξ’ αυτών θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για υποβρύχια γυρίσματα.

Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το 44o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (Toronto International Film Festival -TIFF), το οποίο διαρκεί για 11 μέρες και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 480.000 επισκέπτες. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική πολιτιστική διοργάνωση, η οποία ξεκίνησε το 1976 και απασχολεί 221 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και 172 ως εποχικό. Στο φετινό φεστιβάλ προβλήθηκαν 333 ταινίες (μικρού και μεγάλου μήκους) από 83 χώρες, από τις οποίες οι 229 είναι πρώτης προβολής (διεθνώς ή στη Β. Αμερική) ενώ ανακοινώθηκαν και 10 βραβεία. Το TIFF Bell Lightbox αποτελεί, από το 2010, τον κύριο χώρο του Φεστιβάλ καθώς είναι το σημαντικότερο συγκρότημα κινηματογραφικών θεάτρων και ψυχαγωγίας της πόλης.

Το Φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα γνωστό λόγω της προσέλκυσης διασημοτήτων. Καταστήματα κυρίως στη King Street διοργανώνουν ιδιωτικά πάρτι με σκοπό να προβάλλουν τις επιχειρήσεις τους. Πολλά προϊόντα προωθούνται μέσω τσαντών- δώρων που διανέμονται σε διασημότητες στα TIFF lounges καθώς μια φωτογραφία ή μια ανάρτηση τους μπορεί να αυξήσει θεαματικά τις πωλήσεις τους.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε με δύο ταινίες στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο: την «Δρυάδα» (“Entwined”) του Μίνωα Νικολακάκη και τη μικρού μήκους “Route 3” του Θανάση Νεοφώτιστου.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov