Facebook

Linkedin

header

Ενημέρωση επί εφαρμογής νέου συστήματος ηλεκτρονικών τελών κυκλοφορίας σε Βουλγαρία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 18/02/2020
Σχετικός σύνδεσμος: https://www.bgtoll.bg/el/
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Εθνική Διεύθυνση Διοδίων Βουλγαρίας
Κείμενο:

Σύμφωνα με από 14/2 τ.ε. ανακοίνωση της β/Εθνικής Διεύθυνσης Διοδίων η οποία υπάγεται στο β/Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων, από τις 17/2 τ.ε. η νέα ηλεκτρονική μέθοδος η οποία εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές του παρελθόντος έτους αναφορικά με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας στους β/αυτοκινητοδρόμους «αναβαθμίζεται» με τη χρήση «δορυφορικού» συστήματος καταγραφής των παραβάσεων.

Ειδικότερα, στην εν λόγω ανακοίνωση η οποία προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο στη βουλγαρική γλώσσα, αναφέρεται ότι από 17ης Φεβρουαρίου τ.ε., τα οχήματα τα οποία κάνουν χρήση του β/εθνικού οδικού δικτύου χωρίς να έχουν προμηθευτεί την ειδική ηλεκτρονική βινιέτα “e-vignette” (από τα τελωνεία εισόδου στη Βουλγαρία ή από πρατήρια καυσίμων), θα «φωτογραφίζονται» από τις δορυφορικές κάμερες οι οποίες καλύπτουν εύρος 10.800 χλμ. του β/εθνικού οδικού δικτύου και τα στοιχεία τους θα καταχωρούνται αυτόματα στη βάση δεδομένων της β/Εθνικής Διεύθυνσης Διοδίων με την ένδειξη «παράβαση».

Η εφαρμογή του νέου «δορυφορικού» συστήματος καταγραφής των παραβάσεων δεν συνεπάγεται την παύση τoυ συστήματος διενέργειας ελέγχων των παραβάσεων από κινητές ομάδες ελέγχου (mobile control teams) επί του εθνικού οδικού δικτύου όπως ίσχυε προ της 17/2 τ.ε. αλλά την παράλληλη εφαρμογή τους προς τον σκοπό της βελτίωσης από β/πλευράς της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Σε περίπτωση in situ διαπίστωσης παράβασης από τις κινητές ομάδες ελέγχου, το πρόστιμο θα ανέρχεται – ως ίσχυε μέχρι τις 17/2 τ.ε. – σε 70 BGN / Lev για τα αυτοκίνητα έως 3,5 t., σε 125 BGN / Lev για τα οχήματα από 3,5 t. έως 12 t. και σε 175 BGN / Lev για τα οχήματα άνω των 12 t. Ειδάλλως, στο τέλος της ημέρας θα αποστέλλεται στον παραβάτη «ηλεκτρονική κλήση» προς πληρωμή – με το ύψος του προστίμου να ανέρχεται σε 300 BGN / Lev για τα αυτοκίνητα έως 3,5 t. και σε 1800 BGN / Lev για τα μεγαλύτερης μάζας οχήματα (άνω των 3,5 t.). Η καταβολή των ιδιαιτέρως υψηλών αυτών προστίμων της «ηλεκτρονικής κλήσης» δύναται να αποφευχθεί, αν ο παραβάτης πληρώσει εντός 14 ημερών από την παραλαβή της ειδικό «εξισωτικό τέλος» (compensatory fee) το οποίο δύναται να καταβληθεί μόνο με τραπεζικό έμβασμα . Το ύψος του εν λόγω «εξισωτικού τέλους» θα κυμαίνεται από 150 έως 750 BGN / Lev ανάλογα με τη μάζα και τους άξονες (axles) του οχήματος και η πληρωμή του σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό της β/Εθνικής Διεύθυνσης Διοδίων θα είναι δυνατή από 1ης Μαρτίου τ.ε.

 Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η εφαρμογή του νέου «αναβαθμισμένου» ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας στους β/αυτοκινητοδρόμους καθυστέρησε εξ αιτίας του ότι μέχρι πρόσφατα διατηρούνταν ακόμη σε ισχύ χάρτινες αυτοκόλλητες βινιέτες οι οποίες είχαν αγορασθεί στις αρχές του παρελθόντος έτους.

Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο οδηγός οχήματος στο οποίο διαπιστώθηκε παράβαση αρνηθεί να καταβάλλει το προβλεπόμενο πρόστιμο on the spot, προβλέπεται εκ του Νόμου κατάρτιση εις βάρος του πράξης για τη θέσπιση διοικητικής παράβασης (act for establishing an administrative offense). Για να συνεχίσει το ταξίδι του, ο οδηγός οφείλει να πληρώσει μια βινιέτα διάρκειας ενός Σαββατοκύριακου (για τα αυτοκίνητα έως 3,5 t.) ή μια εβδομαδιαία βινιέτα (για τα βαρέα φορτηγά οχήματα). Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 BGN / Lev για τα αυτοκίνητα έως 3,5 t. και 1800 BGN / Lev για τα φορτηγά οχήματα (άνω των 3,5 t.).

 Από εκκίνησης πλήρους εφαρμογής του νέου συστήματος (1η Μαρτίου τ.ε.), αν ο οδηγός ενός οχήματος διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο ότι έχει υποβάλλει κατά την έκδοση της βινιέτας λανθασμένα δεδομένα σχετικά με τη μάζα, τους άξονες ή την οικολογική κατηγορία του φορτηγού οχήματος ή του λεωφορείου που κάνει χρήση του β/εθνικού οδικού δικτύου, θα πρέπει να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 2.500 BGN / Lev. Γενικότερα, σε κάθε περίπτωση υποβολής λανθασμένων στοιχείων εκ μέρους του οδηγού οχήματος που κάνει χρήση του β/εθνικού οδικού δικτύου θεωρείται ότι η πληρωμή του τέλους κυκλοφορίας δεν έχει λάβει χώρα και επομένως αν σε διαδικασία ελέγχου διαπιστωθεί παράβαση εκ μέρους του, οφείλει σύμφωνα με τη βουλγαρική νομοθεσία να καταβάλλει το προβλεπόμενο πρόστιμο.

 Στην ιστοσελίδα της β/Εθνικής Διεύθυνσης Διοδίων [https://www.bgtoll.bg] υπάρχει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το εν ισχύ σύστημα ηλεκτρονικών τελών κυκλοφορίας σε Βουλγαρία και στην ελληνική γλώσσα. Η εν θέματι ενημέρωση είναι διαθέσιμη προς το παρόν μόνο στη βουλγαρική γλώσσα, στον ακόλουθο σύνδεσμο: [https://www.bgtoll.bg/novini/aktualno/ot-17-fevruari-sofʹorite-bez-e-vinetka-se-bʺdat-sankcionirani-i-crez-kamerite-na-tol-sistemata].  

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov