Facebook

Linkedin

header

Υιοθέτηση διατάγματος β/Υπουργικού Συμβουλίου που υποχρεώνει τις αλυσίδες λιανικής να πωλούν περισσότερα τρόφιμα προερχόμενα από τη Βουλγαρία - πλαίσιο έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης οικονομικών επιπτώσεων "COVID-19"
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 15/04/2020
Σχετικός σύνδεσμος: https://www.gov.bg/bg/prestsentar/novini/targovskite-verigi-se-zadalzhavat-da-predlagat-balgarska-produktsiya-na-mestni-regionalni-proizvoditeli
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Υπουργικό Συμβούλιο Δημοκρατίας της Βουλγαρίας - Council of Ministers Republic of Bulgaria
Κείμενο:

Σύμφωνα με διάταγμα οποίο υιοθετήθηκε από β/Υπουργικό Συμβούλιο στις 13/4 τ.ε. με διαδικασία τηλεδιάσκεψης και στο πλαίσιο εισαγωγής τροποποιήσεων στο νόμο που έχει ήδη κηρύξει τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λόγω κορωνοϊού, αποφασίσθηκε όπως οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής της Βουλγαρίας (αυτές με δέκα ή περισσότερα καταστήματα σε όλη τη χώρα ή σε περισσότερες από τρείς διοικητικές περιφέρειες) υποχρεωθούν εφεξής να πωλούν μεγαλύτερο μερίδιο τροφίμων προερχομένων από τη Βουλγαρία και, ως εκ τούτου, όπως περιορίσουν τις εισαγωγές τους από άλλες χώρες. Το υιοθετηθέν διάταγμα εισάγει αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο περί εμπορικού μητρώου (Trade Register Act). Η ανακοίνωση της υιοθέτησης του διατάγματος είναι διαθέσιμη, μόνο στη βουλγαρική γλώσσα, στον ακόλουθο σύνδεσμο του β/Υπουργικού Συμβουλίου:

[https://www.gov.bg/bg/prestsentar/novini/targovskite-verigi-se-zadalzhavat-da-predlagat-balgarska-produktsiya-na-mestni-regionalni-proizvoditeli]

Ειδικότερα, το διάταγμα προβλέπει ότι “οι αλυσίδες λιανικής υποχρεούνται εφεξής να πωλούν κατά προτεραιότητα τρόφιμα προέλευσης της ιδίας περιφέρειας στην οποία αυτές λειτουργούν, να παρέχουν επαρκή χώρο για την προβολή και πώληση των τροφίμων αυτών στα καταστήματά τους και να τοποθετούν ειδική σήμανση η οποία να ενημερώνει τους καταναλωτές ότι τα τρόφιμα είναι βουλγαρικής προέλευσης”. Τα τρόφιμα αναφοράς για τα οποία ισχύει το διάταγμα είναι το νωπό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από νωπό γάλα, το νωπό κρέας, τα ιχθυρά, τα αυγά, το μέλι και τα νωπά φρούτα και λαχανικά.

Το εν λόγω διάταγμα δεν δημιουργεί απαίτηση αλλαγής της σειράς παράδοσης των προϊόντων στις αλυσίδες λιανικής και μοναδικός σκοπός του, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, είναι να στηριχθούν οι τοπικοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων οι οποίοι έχουν πληγεί και εξακολουθούν να πλήττονται από την κρίση που έχει προκαλέσει στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας η εξάπλωση του ιού “COVID-19”. Ωστόσο, οι ποινές οι οποίες προβλέπονται για τους παραβάτες είναι ιδιαίτερα υψηλές και αυστηρές, με το ύψος του προστίμου για τη διαπίστωση πρώτης παράβασης να ανέρχεται σε ποσό που κυμαίνεται από 15.000 έως 25.000 BGN / Lev (7.669 έως 12.782 ευρώ) και το ύψος του προστίμου για τη διαπίστωση συνεχών παραβάσεων να ανέρχεται στο διπλάσιο ποσό, δηλαδή από 30.000 έως 50.000 BGN / Lev (15.338 έως 25.564 ευρώ).

Τέλος, αναφορικά με τα μικρότερης κλίμακας καταστήματα τροφίμων (grocery stores), η β/κυβέρνηση αποφάσισε όπως τους χορηγήσει ενισχύσεις de minimis (ήσσονος σημασίας) ύψους 5 εκατ. BGN / Lev (2,5 εκατ. ευρώ) με σκοπό να πωλούν λαχανικά θερμοκηπίου προέλευσης Βουλγαρίας. Οι πιθανοί δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση επιδότησης στο κρατικό ταμείο γεωργίας (State Fund Agriculture) έως τις 31 Μαΐου τ.ε. Οι επιδοτήσεις αυτές προορίζονται ειδικώς για μικρές, τοπικής εμβέλειας, αλυσίδες καταστημάτων που λειτουργούν σε μία ή περισσότερες γεωγραφικά γειτνιάζουσες διοικητικές περιφέρειες.

Το εν λόγω διάταγμα, όπως ανακοινώθηκε από το β/Υπουργείο Γεωργίας θα έχει ισχύ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου τ.ε.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov