Facebook

Linkedin

header

Η γήρανση του πληθυσμού στην Ιαπωνία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΙΑΠΩΝΙΑ
Ημερομηνία: 27/09/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τόκυο (αρμοδιότητα και για Μικρονησία, Νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού)
Κείμενο:

Η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία μακροχρονίως είναι η γήρανση του πληθυσμού. Ήδη ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών έφτασε τα 36,17 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Αυγούστου 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 300.000 εντός ενός έτους.

Οι ηλικιωμένοι πλέον αντιπροσώπευαν το 28,7% του πληθυσμού της Ιαπωνίας, σε σύγκριση με αντίστοιχα ποσοστά 23,3% στην Ιταλία (δεύτερη πιο ηλικιωμένη κοινωνία) και 22,8% στην Πορτογαλία.

Σε πρόσφατη έρευνα της Nippon Life Insurance Co διαπιστώθηκε ότι το 64% των Ιαπώνων είναι πρόθυμο να εργαστεί πέρα από την ηλικία συνταξιοδότησης, επικαλούμενοι κυρίως οικονομικούς λόγους. Ειδικότερα το 38,7% δήλωσε ότι θέλει να συνεχίσει να εργάζεται στις τρέχουσες θέσεις εργασίας τους και μετά τη συνταξιοδότηση, ενώ το 25,3% θα προτιμούσαν διαφορετικές θέσεις εργασίας.

Η έλλειψη εργαζομένων, όπως φαίνεται και από το πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας, μόλις 2,9%, είναι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης των γεννήσεων.

Προς το παρόν, η εργασία επιτρέπεται μέχρι το 65ο έτος, αλλά σχεδιάζεται από τον επόμενο Απρίλιο να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα εργασίας έως την ηλικία των 70 ετών, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Άλλες πολιτικές που με τις οποίες επιδιώκεται η αύξηση του εργατικού δυναμικού είναι μέτρα για την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, όπως και μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της απασχόλησης αλλοδαπών εργαζομένων. Όμως, παρά την πρόοδο και στους δυο αυτούς τομείς η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή.

Οι απασχόληση των γυναικών αυξήθηκε σημαντικά και έφτασε το 45% περίπου των εργαζομένων. Όμως οι γυναίκες εργάζονται κυρίως σε μη μόνιμες θέσεις εργασίας ή με μερική απασχόληση. Το 55% των γυναικών απασχολούνται σε μη μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 23%. Στις γυναίκες αντιστοιχεί μόλις το 13% των διευθυντικών θέσεων εργασίας.

Ειδικά την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Άμπε, ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζομένων στην Ιαπωνία αυξήθηκε σημαντικά και έφτασε τα 1,7 εκατ. άτομα, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις ανάγκες τις χώρας σε εργατικό δυναμικό. Εξ αυτών το 25% προέρχεται από την Κίνα και το 24% από το Βιετνάμ, ενώ ακολουθούν εργαζόμενοι από Φιλιππίνες, Βραζιλία, Νεπάλ, Νότια Κορέα, Ινδονησία και Περού. Το 29,1% των αλλοδαπών εργαζόμενων απασχολείται στη Βιομηχανία, το 12,8% στο Λιανεμπόριο/Χονδρεμπόριο, το 12,5 % στην διαμονή/εστίαση και το 5,6% στις κατασκευές.

Σταδιακά πάντως γίνεται πλέον αντιληπτό ότι επιβάλλεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, ώστε να μπορέσει να ξεφύγει η Ιαπωνία από την οικονομική στασιμότητα.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov