header

Παρουσίαση της Έκθεσης Βusiness Integrity Country Agenda Romania 2020 από τη ΜΚΟ Transparency International (Βουκουρέστι, 7.10.2020).
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 07/10/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου (Αρμοδιότητα και για Μολδαβία)
Κείμενο:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο κτήριο της Deutsche Bank στο Βουκουρέστι, η Έκθεση Βusiness Integrity Country Agenda Romania 2020 της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια» (Transparency International). Πρόκειται για την πρώτη Έκθεση Αξιολόγησης της Ρουμανίας από την εν λόγω οργάνωση για την πρόοδο της χώρας στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς στην οικονομική ζωή της χώρας. Η Έκθεση βασίζεται στη μελέτη της ρουμανικής νομοθεσίας που αφορά στην καταπολέμηση των εγκλημάτων της δωροδοκίας, του «ξεπλύματος χρήματος», της διαπλοκής και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

       Εισαγωγικές ομιλίες στην εκδήλωση παρουσίασης, στην οποία από πλευράς Γραφείου παρέστη η κα Α.Λιακοπούλου, Γραμματέας ΟΕΥ Α’, πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Mihai Busuioc, ο οποίος υπογράμμισε ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η Ρουμανία στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, σημαντικά βήματα μένουν ακόμα να γίνουν σε επίπεδο νομοθετικό, και η επικεφαλής του Προγράμματος Συντονισμού της Έρευνας της Transparency International για τη Ρουμανία κα Irem Roentgen, η οποία τόνισε την σημασία των πορισμάτων της έρευνας και της υιοθέτησης των συστάσεων, στις οποίες καταλήγει.

Τα ευρήματα της μελέτης, την διεξαγωγή της οποίας χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, συνοψίζονται ως ακολούθως:

 • Οι προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς στη Ρουμανία ξεκίνησαν το 1996, με την υιοθέτηση νόμων που αφορούσαν στην καταγραφή ακινήτων και στις δηλώσεις προέλευσης εισοδημάτων δημοσίων λειτουργών. Έκτοτε νομοθετήθηκε ένα αρκετά ευρύ πλέγμα ρυθμίσεων για τη διαφάνεια διοικητικών πράξεων, συνεπαγομένων δημοσία δαπάνη, την αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα απιστίας, δωροδοκίας και υπεξαίρεσης και την ίδρυση της Ειδικής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (DNA).
 • Παρά την ύπαρξη, ωστόσο, διευρυμένου σχετικά, νομικού πλαισίου, η εφαρμογή της νομοθεσίας για την πάταξη της διαφθοράς υπήρξε προβληματική, σύμφωνα με τα πορίσματα σχετικών ερευνών, τα οποία κατέτασσαν για αρκετά χρόνια τη Ρουμανία στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις περισσότερο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη. Στο σχετικό δείκτη (Corruption Perception Index), το 2012 η θέση της ήταν η 66η (σε σύνολο 174 χωρών) και το 2018 η 70η (σε σύνολο 180 χωρών). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα μελέτη του Παγκοσμίου Βαρομέτρου Διαφθοράς (Global Corruption Barometer) το 2016 περί το 1/3 των ερωτηθέντων Ρουμάνων πολιτών παραδέχθηκαν ότι έχουν δωροδοκήσει δημοσίους υπαλλήλους, ενώ το 54% εξ αυτών πιστεύουν ότι τα περισσότερα μέλη του ρ/κοινοβουλίου είναι διεφθαρμένα.
 • Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που ακόμη και σήμερα πάσχει το σύστημα: α) η ελλιπής εκπαίδευση των δημοσίων λειτουργών, που δεν γνωρίζουν πώς να εφαρμόσουν αποτελεσματικά την υπάρχουσα νομοθεσία και β) η περιορισμένη αποτελεσματικότητα των Αρχών που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον έρευνας και επιβολής κυρώσεων, εξ αιτίας αφ’ ενός του πλέγματος πολυνομίας και αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και, αφ’ετέρου ελλιπούς διάδρασής τους με τον επιχειρηματικό κόσμο και την Κοινωνία των Πολιτών.

Οι συστάσεις της Transparency International αποτυπώνονται στα ακόλουθα σημεία:

 • Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των εισαγγελιών σε επίπεδο έρευνας και άσκησης ποινικής δίωξης κατά αδικημάτων διαφθοράς.
 • Ενσωμάτωση της νέας κοινοτικής Οδηγίας για την προστασία πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (Whistleblowers Directive) και παράλληλη έκδοση σαφών οδηγιών για την εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών προς προστασία των ανθρώπων αυτών.
 • Αυστηρότερη τήρηση των διαδικασιών που αφορούν σε δημόσιους διαγωνισμούς, προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειάς τους.
 • Ψηφιοποίηση των αρχείων των οικονομικών υπηρεσιών της χώρας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται η επικοινωνία μεταξύ υπαλλήλων και φορολογούμενων.
 • Διασφάλιση κανόνων δημόσιας διαβούλευσης σχετικών νομοσχεδίων.
 • Περαιτέρω απλοποίηση του συστήματος φοροείσπραξης και ενίσχυση των διαδικασιών πάταξης φοροδιαφυγής.
 • Βελτίωση της εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων.
 • Σαφής νομοθεσία για τις αρμοδιότητες και την ευθύνη των ελεγκτικών οργάνων.
 • Συνεργασία και ενισχυμένη συμμετοχή των ενδιαφερομένων ιδιωτικών φορέων (επιμελητηρίων και συνδέσμων επιχειρηματιών) σε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov