header

Μείωση πτωχεύσεων των γαλλικών επιχειρήσεων λόγω κρατικής στήριξης – Φόβοι για μετάθεσή τους στο 2021
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 09/12/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εμπορικών Δικαστηρίων της Γαλλίας, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά σχεδόν 40% κατά την περίοδο από 1ης Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, παρά την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία Covid-19. Συγκεκριμένα, κατά το ανωτέρω διάστημα καταγράφηκαν 7.465 εκκινήσεις διαδικασιών εκκαθάρισης, που αντιστοιχεί σε μείωση 37% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, ενώ τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο αριθμός των πτωχεύσεων μειώθηκε κατά ένα τρίτο στη Γαλλία. Συνολικά, οι πτωχεύσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 15.000 φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή εξηγείται από τα γενναία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έλαβε η γ/Κυβέρνηση από την έναρξη της κρίσης και της επιβολής περιορισμών, και ταυτόχρονα από την επιείκεια του Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης (Urssaf) έναντι των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αδυναμία καταβολής των εισφορών τους.

Παρόλο που η δραστηριότητα βυθίστηκε λόγω της κρίσης Covid-19 και τους περιορισμούς που τέθηκαν στην κυκλοφορία των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τα μέτρα που έλαβε το κράτος, όπως ο μηχανισμός μερικής ανεργίας, το Ταμείο Αλληλεγγύης, τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια, οι φορολογικές απαλλαγές και οι απαλλαγές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, έχουν επιτρέψει σε πολλές επιχειρήσεις να αντισταθούν στις συνέπειες της κρίσης μέχρι στιγμής. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης Urssaf δεν παραπέμπει πλέον καμία επιχείρηση στο δικαστήριο, σύμφωνα και με τον επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων (CPME) κ. François Asselin.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα δεν αναμένεται να διαρκέσει για πολύ, σύμφωνα με το βαρόμετρο του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορικών Δικαστηρίων της Γαλλίας που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Όπως τονίζει η Πρόεδρος του ως άνω Συμβουλίου κα Sophie Jonval “σήμερα, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Γνωρίζουν ότι αυτή η κατάσταση είναι παροδική. Μόλις οι υποχρεώσεις γίνουν απαιτητές, τότε η ‘φούσκα’ στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις θα σκάσει”.

Η λήξη παροχής κρατικής στήριξης και η απαίτηση αποπληρωμής των δανείων που εγγυάται το κράτος εγείρουν φόβους για έκρηξη των χρεοκοπιών το επόμενο έτος. Το μέγεθος του κύματος πτωχεύσεων δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί, αλλά αναμένεται να επηρεάσει πρωτίστως τις εταιρείες που βρίσκονταν ήδη σε δυσκολία πριν από την πανδημία Covid-19 και αυτή τη στιγμή επιβιώνουν ‘τεχνητά’ χάρη στα κρατικά μέτρα. Ως προς το χρονικό διάστημα εκδήλωσής του, αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται μάλλον κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όταν οι γαλλικές εταιρείες καλούνται να καταβάλουν φόρους παραγωγής και τριμηνιαίες δόσεις άλλων φόρων.

Για να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα πτωχεύσεων, το Εθνικό Συμβούλιο Εμπορικών Δικαστηρίων υπογραμμίζει την ανάγκη, η μείωση των μηχανισμών δημόσιας στήριξης να είναι σταδιακή. Άλλωστε, με ιδιαίτερο προβληματισμό η Πρόεδρος του Συμβουλίου επισημαίνει ότι η κατάσταση της ψυχικής υγείας των επιχειρηματιών που στρέφονται στα εμπορικά δικαστήρια της χώρας βαίνει επιδεινούμενη, καθώς αυτοί φαίνεται να μην βλέπουν καμία διέξοδο από την κρίση.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov