Facebook

Linkedin

header

Επίσκεψη σε δημοτικό διαμέρισμα Chongming της Σαγκάης, 10.09.20
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 14/09/2020
Συναπτόμενο αρχείο: Photos Chongming 2 cn.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σαγκάης
Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης
Κείμενο:

Επίσκεψη σε δημοτικό διαμέρισμα Chongming της Σαγκάης, 10.09.20

Πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη στις 10 Σεπτεμβρίου τ.ε. επίσκεψη του Γραφείου ΟΕΥ Σαγκάης, κατόπιν προσκλήσεως κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε δημοτικό διαμέρισμα Chongming της Σαγκάης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών Σαγκάης. Από την επίσκεψη σε εν λόγω δημοτικό διαμέρισμα παρατίθενται τα ακόλουθα:

Τοπικό γραφείο ΥΠΕΞ Κίνας και οργανωτική επιτροπή 10ης China Flower Expo παρουσίασαν τις δυνατότητες και προοπτικές που συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα δύναται να αναπτύξει στις διεθνείς οικονομικές συνεργασίες. Το εν λόγω δημοτικό διαμέρισμα θεωρείται από τα πλέον «φιλικά» προς το περιβάλλον, με πλήθος πάρκων, δασών και υδροβιότοπων, συνδυάζοντας το επιχειρείν, τις νέες αγροτικές τεχνολογίες με την αειφόρο ανάπτυξη.  

Η εν λόγω περιοχή με συνολική έκταση 1.413 τετρ. χιλμ. και συνολικό πληθυσμό 670 χιλ. κατοίκων βρίσκεται στο μεσαίο σημείο της κινεζικής ακτογραμμής στις εκβολές του ποταμού Yangtze ενώ αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών νησιών (Chongming Island, Changxing Island και Hengsha Insland). Καλύπτοντας σχεδόν το ένα πέμπτο της χερσαίας περιοχής της Σαγκάης, οι κύριες βιομηχανίες του Chongming περιλαμβάνουν τη σύγχρονη γεωργία, τις καινοτόμες υπηρεσίες, τις τουριστικές υπηρεσίες και τις φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές.  Στο Βιομηχανικό Πάρκο Chongming παράγονται ηλεκτρονικά είδη, μηχανήματα και είδη ένδυσης, στο Αγροτικό Πάρκο εφαρμόζονται προηγμένες γεωργικές τεχνολογίες και βιοτεχνολογίες, ενώ στο Πάρκο Ναυτιλιακού Εξοπλισμού «Changxing» συναντώνται βιομηχανικές εταιρείες παραγωγής εξελιγμένου ναυτιλιακού εξοπλισμού και νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου. Το Α.Ε.Π. του Chongming με RMB 378,5 εκατ. (≈ € 46,7 εκατ.) αποτελεί το 1% του συνολικού Α.Ε.Π. της Σαγκάης. Συγκεκριμένα, ο πρωτογενής και δευτερογενής κλάδος του δημοτικού διαμερίσματος αντιπροσωπεύει το 6,6% και το 41,6% του συνολικού Α.Ε.Π. του Chongming, αντίστοιχα, ενώ οι παραδοσιακές μορφές γεωργίας κυριαρχούν και αντιπροσωπεύουν το 47,4%. Η πολιτειακή ηγεσία του Chongming στοχεύει να καταστίσει το δημοτικό διαμέρισμα ως ένα σύμπλεγμα οικολογικών νησιών παγκόσμιας φήμης και ένα άξιο παράδειγμα οικολογικού τρόπου ανάπτυξης, φιλικού προς το περιβάλλον και κοινωνικής-οικονομικής ανάπτυξης.

Τα τελευταία δύο έτη έχουν παραχωρηθεί 100 τετρ. χιλμ. για επενδύσεις σύγχρονων αγροτικών καλλιεργειών, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη της αστικής γεωργίας, την οικοδόμηση ενός τεχνολογικά εξελιγμένου κλάδου παραγωγής λουλουδιών και στην προσέλκυση ποιοτικών γεωργικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κινέζων αξιωματούχων, έως το 2021, η συνολική έκταση εμπορικά εκμεταλλεύσιμων δενδρυλλίων και λουλουδιών θα φτάσει τα 60 τετρ. χιλμ., και οι αντίστοιχες πωλήσεις πάνω από RMB 1 δις. (≈ € 123,5 εκατ.). Το συγκριτικό πλεονέκτημα του δημοτικού διαμερίσματος Chongming έγκειται στη τοποθεσία του, καθώς η συνδεσιμότητά του με την πόλη της Σαγκάης και την επαρχία Jiangsu με γέφυρες και υπόγειες διαβάσεις μπορούν να το καταστήσουν κόμβο καλλιέργειας-παραγωγής, εμπορίου και μεταφοράς λουλουδιών. Σημειώνουμε ότι η Σαγκάη κατέχει την πρώτη θέση ως ο κύριος εμπορικός κόμβος λουλουδιών στην Λ.Δ. της Κίνας, ενώ η τελευταία με τη σειρά της έχει εδραιωθεί ως το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής λουλουδιών στον κόσμο. Η Κίνα ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και ταυτόχρονα καταναλωτής λουλουδιών παγκοσμίως, αποσκοπεί στην προσέλκυση διεθνούς φήμης εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων στο τομέα της παραγωγής λουλουδιών και την εγκατάστασή τους στην περιοχή του Chongming.

Η εξέλιξη του κλάδου παραγωγής λουλουδιών θα παρουσιαστεί μέσω της Δ. Εκθέσεως 10η China Flower Expo, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό διαμέρισμα Chongming από τις 21 Μαΐου έως τις 2 Ιουλίου του 2021 σε μια έκταση 10 τετρ. χιλμ., με κύριο θέμα «Blossom with Chinese Dream» και εκτιμώμενη επισκεψιμότητα 3 εκατ. ατόμων. Εν λόγω Έκθεση αποσκοπεί στην ανάδειξη της ιστορίας των κινεζικών λουλουδιών αλλά και την προβολή ειδών από διαφορετικές χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο, ενώ θα ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για μετατροπή του Chongming σε μια πρωτοποριακή, οικολογική, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα περιοχή με οδηγό τη βιώσιμη ανάπτυξη. Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εκτενώς με διοργανωτές και αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης της περιοχής, λαμβάνοντας σαφείς ενδείξεις, εκ μέρους τους, ότι ενδιαφέρονται για ελληνικές επενδύσεις στα αγροτικά πάρκα του Chongming  και μάλιστα εταιρειών του κλάδου της καλλιέργειας και παραγωγής δενδρυλλίων. Καθώς η Κίνα εφαρμόζει την Πρωτοβουλία «One Belt, One Road», «Μία ζώνη, ένας δρόμος», και επιταχύνει το άνοιγμα της οικονομίας της διεθνώς, η περιοχή Chongming εισέρχεται με τη σειρά της σε μια όλο και πιο έντονη δυναμική ανάπτυξης που βασίζεται σε μία ισχυρή γεωστρατηγική παρουσία στις εκβολές του ποταμού Yangtze. Διεκδικούν δε περισσότερες ξένες επενδύσεις, από περισσότερες χώρες.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με διοργανωτές, αυτοί εξέφρασαν ενδιαφέρον για την Ελλάδα και δήλωσαν επιθυμία τους για συνεργασία τους με στόχο τη διερεύνηση πεδίων περαιτέρω συνεργασίας, επενδυτικού χαρακτήρα, στον ανθοκομικό κλάδο κυρίως. Το Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης συμμετείχε στην εκδήλωση και απάντησε σε ερωτήματα δυνητικών κινέζων επενδυτών για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τις επενδυτικές ευκαιρίες, τη γεωπολιτική θέση της χώρας, κ.ο.κ. Θεωρούμε ότι η περιοχή γενικότερα προσφέρεται για συνεργασίες μεταξύ εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων και κινεζικών, ιδίως στον αγροτικό τομέα (ανθοκομία), ίσως και λειτουργίες Joint Venture, υπό την πλήρη υποστήριξη των τοπικών Αρχών.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov