header

Διαδικτυακή συνάντηση Γάλλου Προέδρου με ξένες επιχειρήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στη Γαλλία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 28/01/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Emmanuel Macron συναντήθηκε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 με εκατό ηγέτες μεγάλων ξένων ομίλων, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να διατηρήσει την επαφή με τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η καθιερωμένη από το 2017 σύνοδος κορυφής “Choose France” για την προβολή της Γαλλίας ως επενδυτικού προορισμού αναβλήθηκε για το καλοκαίρι του 2021 λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η συνάντηση, στην οποία ήταν παρόντες επίσης ο Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης κ. Bruno Le Maire και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για το  εξωτερικό εμπόριο κ. Franck Riester, στόχευε στην αποτίμηση των επενδυτικών έργων των σημαντικών αυτών οικονομικών παραγόντων στη Γαλλία, ενώ ταυτόχρονα προσέφερε την ευκαιρία στον Γάλλο Πρόεδρο να επαναλάβει την επιθυμία του να ακολουθήσει μία πολιτική ευνοϊκή για τις επενδύσεις και να ενισχύσει την ελκυστικότητα της γαλλικής οικονομίας.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε τρία κύρια σημεία:

  • Οικονομική στρατηγική για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων: ο κ. Μακρόν επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει μία ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις πολιτική. Κατά τα τελευταία τρία έτη προ της κρίσης, η Γαλλία κατέγραψε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, έχοντας μειώσει το ποσοστό ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών και ταυτόχρονα, καταγράφοντας ετησίως θετική καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της βιομηχανίας για πρώτη φορά από τις αρχές του αιώνα. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει ένα από τα δυναμικότερα οικοσυστήματα καινοτομίας, έχοντας αναδείξει 10 “μονόκερους” (unicorns - νεοφυείς εταιρείες με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) από το 2017, ενώ το 2020 οι γαλλικές start-ups κατέλαβαν την πρώτη θέση ως προς την άντληση κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα, η Γαλλία κατέστη η πλέον ελκυστική χώρα για ξένες επενδύσεις το 2019. Ταυτόχρονα, η γ/κυβέρνηση προχωράει και με τις μεταρρυθμίσεις, μειώνοντας τον φόρο επιχειρήσεων στο 25% από το επόμενο έτος, διατηρώντας την κατάργηση του φόρου περιουσίας, αλλά και μειώνοντας τους φόρους παραγωγής κατά 10 δισ. ευρώ ανά έτος για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία. Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της για μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις και απλοποίηση των διαδικασιών, ψηφίζοντας τον προηγούμενο μήνα τον Νόμο για την Επιτάχυνση και Απλοποίηση των Δημοσίων Δράσεων (Loi ASAP - accélération et simplification de l'action publique), ο οποίος προβλέπει τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων βιομηχανικών μονάδων ή της επέκτασης των ήδη υφιστάμενων, μέσω της μείωσης των καθυστερήσεων στην έκδοση των σχετικών αδειών. Τέλος, η κυβέρνηση αυξάνει την προσφορά εργαζομένων υψηλών προσόντων, μέσω της επένδυσης 25 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία για τη βελτίωση του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού συστήματος εκπαίδευσης.
  • Προετοιμασία της γαλλικής οικονομίας για την επόμενη δεκαετία: η προσπάθεια επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς, ήτοι εκπαίδευση, υγεία, οικολογική μετάβαση και ψηφιακός μετασχηματισμός. Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία υλοποιεί το Σχέδιο Ανάκαμψης 'France Relance', συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ως στόχους την επιτάχυνση του “πρασινίσματος” της οικονομίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη μείωση της ανεργίας. Κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η υλοποίηση του σκέλους του σχεδίου που αφορά στην οικολογική μετάβαση, ύψους 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ανάπτυξη του υδρογόνου, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, η απεξάρτηση της βιομηχανίας από τον άνθρακα, η ανάπτυξη βιώσιμων τρόπων κινητικότητας, ανάπτυξη πράσινων υποδομών κ.ά. Παράλληλα, η Κυβέρνηση στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, για τον οποίο το 4ο Επενδυτικό Πρόγραμμα για το Μέλλον (Programme d'Investissement d'Avenir) προβλέπει κονδύλια ύψους 20 δισ. ευρώ έως το 2022.
  • Αντίδραση Ευρώπης στην κρίση: σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, η αντίδραση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση πριν από 12 έτη ήταν πολύ αργή, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες προέβησαν στις απαραίτητες για την ανάκαμψη ενέργειες πολύ πιο άμεσα. Ωστόσο, στη σημερινή υγειονομική και οικονομική κρίση, η Ευρώπη αντέδρασε με αυξημένη ταχύτητα. Ήδη, τον Μάιο του 2020 υπήρξε μία γαλλο-γερμανική συμφωνία και τον Ιούλιο του 2020 επετεύχθη ευρωπαϊκή συμφωνία, που προέβλεπε ένα πακέτο ανάκαμψης χωρίς προηγούμενο και ταυτόχρονα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονταν οι πολιτικές και λαμβάνονταν οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδεικνύοντας μία αυξημένη φιλοδοξία και αλληλεγγύη. Επιπλέον, η αντίδραση της Ευρώπης ενίσχυσε την έννοια της 'στρατηγικής αυτονομίας', με στόχο την επανάκτηση της κυριαρχίας της Ε.Ε. στους τομείς της υγείας, της τεχνολογίας, της ενέργειας κ.ά. Η στρατηγική αυτονομία δεν σημαίνει την άρνηση της συνεργασίας με τους άλλους, αντιθέτως σημαίνει τη μείωση της πλήρους εξάρτησης από τους άλλους. Συνολικά, η περίοδος της κρίσης άλλαξε τα δεδομένα (“game-changer”) για τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Κλείνοντας ο Γάλλος Πρόεδρος επεσήμανε ότι οι προκλήσεις που παραμένουν είναι ακόμα πολλές (πανδημία, κλιματική αλλαγή, σχέσεις ΗΠΑ με Κίνα κ.ά.), ωστόσο, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία που δημιουργούν αισιοδοξία για την οικοδόμηση ενός πιο ανθεκτικού και δίκαιου κόσμου στην μετά-COVID εποχή, αισιοδοξία, η οποία γεννάται τόσο από τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει η γαλλική κυβέρνηση τα τελευταία τρία έτη σε εθνικό επίπεδο, όσο και από την συλλογικότητα και αλληλεγγύη την οποία οι χώρες επέδειξαν απέναντι στην κρίση σε διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ των εκατό εταιρειών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη περιλαμβάνονταν οι Nestlé, Ericsson, Snapchat, Ferrero και Solvay. Η φετινή συνάντηση δεν περιελάμβανε ανακοινώσεις συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων από τους ξένες επιχειρηματικούς ομίλους, σε αντίθεση με τη συνάντηση του Ιανουαρίου 2020, όπου είχαν ανακοινωθεί επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για το Εξωτερικό Εμπόριο κ. Franck Riester, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης, τόνισε ότι στη Γαλλία παραμένει μια καλή δυναμική επενδύσεων παρά την κρίση, αναφέροντας συγκεκριμένα νέα επένδυση από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck, καθώς και πρόσφατη ανακοίνωση επένδυσης από την ολλανδική εταιρεία εμφιάλωσης Refresco.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov