Facebook

Linkedin

header

Συνέντευξη Γάλλου Προέδρου κ. Macron στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, μέσω τηλεδιάσκεψης (Τρίτη, 26.1.2021)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 27/01/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Με διαδικτυακή συνέντευξή του, την Τρίτη, 26.1.2021, στο πλαίσιο ‘Ατζέντα του Νταβός’, σειράς εικονικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα η «Μεγάλη επανεκκίνηση» του κόσμου μετά την πανδημία COVID-19, ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στα διδάγματα που προκύπτουν από την τρέχουσα υγειονομική κρίση και στο όραμά του για μια πιο ανθεκτική και βιώσιμη οικονομία στην μετά – Covid εποχή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου και ιδρυτή του φόρουμ, Καθηγητή Klaus Schwab, ο κ. Macron τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα της πανδημίας, η οποία κατέδειξε ότι «δεν μπορούμε να σκεφτούμε την οικονομία χωρίς ανθρώπους». Κατά πρώτον, προκύπτει ότι ο άνθρωπος έχει πρωτεύουσα θέση σε σχέση με τις οικονομικές ανταλλαγές και δραστηριότητες. Με την πρωτοφανή απόφαση να σταματήσουν οι ανταλλαγές προς όφελος της ζωής και της υγείας, η οικονομία αποκτά μια ηθική διάσταση. Ακόμη, κατέστη σαφές είναι ότι οι κοινωνίες είναι ευάλωτες και επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες όπως, το κλίμα, οι πανδημίες, το περιβάλλον. Κατά συνέπεια η οικονομία του αύριο θα πρέπει να λάβει υπόψη, ταυτοχρόνως, «την καινοτομία, την ευαλωτότητα  και την ανθρωπότητα». Έτσι, η επιδιωκόμενη ανταγωνιστικότητα των οικονομιών θα πρέπει να είναι συμβατή με το κλίμα και την κλιματική αλλαγή (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προστασία της βιοποικιλότητας), την ανθεκτικότητα και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Ως προς τον ρόλο των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της οικονομίας του αύριο, ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε ότι ο καπιταλισμός και η οικονομία της αγοράς κατά τις τελευταίες δεκαετίες επέτυχαν να περιορίσουν την φτώχεια παγκοσμίως, για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, να επιταχύνουν την καινοτομία και να βελτιώσουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Ωστόσο,  το άνοιγμα της οικονομίας και η μετεγκατάσταση πολλών επιχειρήσεων, ενίσχυσαν τις ανισότητες εντός των δυτικών οικονομιών, αύξησαν την ανεργία και οδήγησαν σε οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις. Ταυτοχρόνως, ο χρηματοοικονομικός καπιταλισμός είχε ως συνέπεια την αποσύνδεση της δημιουργίας αξίας από το κέρδος, εντείνοντας τις ανισότητες. Ακόμη, με την ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε στην «παγκοσμιοποίηση της προσδοκίας». Τέλος, συνέβαλε στην περιβαλλοντική κρίση. Με τους παράγοντες που διαμόρφωναν την συναίνεση των τελευταίων δεκαετιών να υποχωρούν και την πανδημία να διευρύνει το χάσμα μεταξύ  των πλουσιότερων και των φτωχότερων, η παγκόσμια οικονομική τάξη ως είχε μέχρι τώρα, αμφισβητείται. Επανεξετάζοντας τον καπιταλισμό, ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε ότι ο κόσμος μετά τον Covid-19 θα πρέπει να βασίζεται στην καταπολέμηση των ανισοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό «το κράτος δεν θα πρέπει να βρίσκεται μόνο του στην προσπάθεια διόρθωσης των ανισορροπιών και αντιμετώπισης των κλιματικών προβλημάτων ή ανισοτήτων», ενώ ο φορολογούμενος δεν θα πρέπει να «είναι ο μόνος που πληρώνει για όλες τις κρίσεις». Η ανάγκη συμμετοχής των επιχειρήσεων και του χρηματοπιστωτικού τομέα στην όλη προσπάθεια είναι επιτακτική και η αναδιάρθρωση των εταιριών μέσω της καινοτομίας θα πρέπει να ενσωματώνει τον κλιματικό κίνδυνο και να ενισχύει την ανάληψη εκ μέρους τους, οικονομικής, κοινωνικής, κλιματικής και δημοκρατικής ευθύνης.

Ως προς τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μετά και την απόφαση επιστροφής των ΗΠΑ σε αυτή, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός της εν λόγω συμφωνίας αποδείχθηκε ανθεκτικός και ότι τώρα προέχει η συντονισμένη δράση όλων, με σεβασμό στην τήρηση των δεσμεύσεων. Ακόμη, υπογράμμισε τις φιλόδοξες αποφάσεις της Ε.Ε. στην πορεία απεξάρτησης από τον άνθρακα, με ορόσημο τα έτη 2030 και 2050. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής των επιχειρήσεων και των επενδυτών στην πράσινη οικονομία, υπενθυμίζοντας  την πρωτοβουλία της 12ης Δεκεμβρίου 2020 στο πλαίσιο του «One Planet Summit» και την δέσμευση των 40 γ/εταιριών που συνθέτουν τον δείκτη CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού για εφαρμογή των συστάσεων της «ειδικής ομάδας για τις χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα» (TCFD). Ακόμη, ο κ. Macron πρόταξε την Ατζέντα της Βιοποικιλότητας ως έτερο βασικό άξονα περιβαλλοντικής δράσης και την ανάγκη δέσμευσης των οικονομικών δρώντων σε αυτόν. Όπως ανέφερε, θα πρέπει να αναληφθεί δράση για τη βιοποικιλότητα κατ’ αντιστοιχία με το κλίμα, καθώς τα δύο είναι αλληλένδετα. Ειδικότερα τάχθηκε υπέρ μιας ευρείας συμφωνίας για τη βιοποικιλότητα, κατά το πρότυπο της Συμφωνίας των Παρισίων, εντός τ.έ, κατά τη διάρκεια του COP 15 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Kunming της Κίνας, από τις 17 έως τις 30 Μαΐου 2021.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει νέα κανονικότητα για την παγκοσμιοποίηση, ο κ. Macronαπάντησε ότι απαιτείται μια νέα συναίνεση, δεκαετίες μετά την συναίνεση της Ουάσιγκτον. Το «Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη» τον περασμένο Νοέμβριο εργάστηκε στην κατεύθυνση αναζήτησης μιας νέας συναίνεσης. Όπως υποστήριξε, θα πρέπει να οικοδομηθεί ένας νέος τρόπος συνεργασίας μεταξύ των κρατών, ένα αποτελεσματικότερο πολυμερές σύστημα, στόχος που μοιάζει πλέον πιο εφικτός μετά την εκλογή της νέας αμερικανικής διοίκησης. Τέλος, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ευρύτερη συμμαχία μεταξύ κρατών, μη κυβερνητικών οργανισμών, εταιριών και επενδυτών, πέραν του πολυμερούς διακυβερνητικού σχήματος του παρελθόντος.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή τεχνολογία και τις εκφάνσεις της ως παράγοντα που δύναται να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη και την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να επισημάνει τα κοινωνικά προβλήματα και τα ζητήματα δημοκρατίας που δημιουργεί, όπως άλλωστε κατέδειξε και η πρόσφατη κρίση στις ΗΠΑ, προβλήματα τα οποία θα πρέπει να εξετασθούν εγκαίρως.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov