header

Νέα περιοριστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις στη Γαλλία, από 31.1.2021, προς αποφυγήν τρίτου καθολικού περιορισμού
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 04/02/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Άμυνας το απόγευμα της Παρασκευής, 29.1.2021,ο Γάλλος Πρωθυπουργός κ. Jean Castex, προέβη στην ανακοίνωση νέων, αυστηρότερων μέτρων κατά της επιδημίας Covid-19, στην κατεύθυνση αποφυγής ενός τρίτου καθολικού περιορισμού (confinement). Όπως ανέφερε «το ζήτημα του περιορισμού προκύπτει», αλλά «σήμερα θεωρούμε ότι μπορούμε ακόμα να δώσουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία να το αποφύγουμε». Τα νέα μέτρα άπτονται κυρίως της λειτουργίας της αγοράς και των επιχειρήσεων και είναι τα κάτωθι:

- Διακοπή λειτουργίας των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων με επιφάνεια άνω των 20.000 τ.μ., από την Κυριακή, 31.1.2021. Από το εν λόγω μέτρο εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων. Σκοπός του μέτρου είναι να αποφευχθεί ο μεγαλύτερος συγχρωτισμός, που ευνοείται στους χώρους αυτούς. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα στη Γαλλία επαναλειτουργούν από τις 28.11.2020 χωρίς διακοπή, ενώ οι χώροι εστίασης και πολιτισμού παραμένουν κλειστοί κατά το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με το γ/Υπουργείο Οικονομικών η ως άνω απόφαση αφορά περίπου 400 εμπορικά κέντρα ή μεγάλα καταστήματα. Κατά συνέπεια, γνωστά πολυκαταστήματα του Παρισιού (π.χ. Galeries Lafayette, Le Bon Marché, BHV κ.α.), καθώς και καταστήματα μεγάλης επιφανείας (π.χ.IKEA), παραμένουν κλειστά από τα ξημερώματα της Κυριακής. Τα εμπορικά πάρκα και εκπτωτικά χωριά, όπου η κυκλοφορία μεταξύ καταστημάτων πραγματοποιείται από εξωτερικούς χώρους, δεν επηρεάζονται και μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά. Επίσης, ανοιχτά παραμένουν καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, αλλά και καταστήματα του ισογείου με απευθείας πρόσβαση από τον δρόμο, που στεγάζονται σε εμπορικά κέντρα. Ωστόσο, το εμβαδόν τους συνυπολογίζεται στην συνολική επιφάνεια εκάστου εμπορικού κέντρου.

Επιπροσθέτως, μειώνεται περαιτέρω ο μέγιστος αριθμός πελατών στα λοιπά εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση τα μικρότερα από αυτά. Έτσι, όσα καταστήματα διαθέτουν άνω των 400 τ.μ. θα μπορούν να φιλοξενήσουν έναν πελάτη ανά 10 τ.μ. Για τα μικρότερα καταστήματα το κατώφλι παραμένει στα 8 τετραγωνικά μέτρα. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τα νέα μέτρα πρόκειται να λάβουν ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο Ταμείο Αλληλεγγύης, της προσφυγής στο μέτρο Μερικής ανεργίας, καθώς και της ακύρωσης των εργοδοτικών εισφορών.

- Πολλαπλασιασμός και αυστηροποίηση των ελέγχων για την τήρηση των νέων μέτρων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Castex, οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση των κανόνων θα εντατικοποιηθούν, ώστε να μην ακυρώνονται οι προσπάθειες των πολλών από τις αβλεψίες των ολίγων.

- Ενίσχυση της προσφυγής στην τηλεργασία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού θα ενισχυθεί η «αποτελεσματική προσφυγή στην τηλεργασία», σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Σκοπός είναι να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας και να επιβραδυνθεί η κυκλοφορία του ιού, μέσω του περιορισμού των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, ειδικά για όσους κάνουν χρήση των δημοσίων συγκοινωνιών.

Όπως διευκρίνισε η αρμόδια Υπουργός Εργασίας κ. Élisabeth Borne, δεν τίθεται θέμα αλλαγής των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά καταπολέμησης της «χαλάρωσης» που παρατηρείται στις εταιρίες, δεδομένου ότι σημειώνεται σταδιακή μείωση του ποσοστού των εργαζομένων που εργάζονται αποκλειστικώς από το σπίτι. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του γ/ Υπουργείου Εργασίας και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 29.1.2021, το ποσοστό των εργαζομένων με φυσική παρουσία αυξήθηκε, από 52% κατά το διάστημα 2 - 8 Νοεμβρίου 2020, σε 58% το διάστημα 18 - 24 Ιανουαρίου 2021, ενώ το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται αποκλειστικώς από το σπίτι μειώθηκε, από 18%, σε 13%. Το Πρωτόκολλο υγείας που εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις επιτρέπει σε εκείνους που εκφράζουν την ανάγκη, να επιστρέφουν 1ημέρα την εβδομάδα στην επιχείρηση. Η φυσική παρουσία 1 ημέρα/ εβδομάδα παραμένει η εξαίρεση και δεν συμβαίνει απαραιτήτως κάθε εβδομάδα.

Κατά τη διαβούλευση με τηλεδιάσκεψη μεταξύ της αρμόδιας Υπουργού και των κοινωνικών εταίρων το απόγευμα της Δευτέρας, 1.2.2021, συζητήθηκε η ενίσχυση των παρεμβάσεων της Επιθεώρησης Εργασίας και ζητήθηκε από τις εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των διοικήσεων, να εφαρμόσουν τα μέτρα όπου αυτό είναι δυνατό.

- Ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων. Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 31.1.2021, απαγορεύεται οποιαδήποτε είσοδος η έξοδος στο γαλλικό έδαφος από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΧ, εκτός επιτακτικών λόγων. Ακόμη, για την είσοδο στη Γαλλία από χώρες Ε.Ε. και ΕΟΧ, προϋπόθεση αποτελεί η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος μοριακής εξέτασης PCR, η οποία να έχει διεξαχθεί ως 72 ώρες πριν την άφιξη. Της υποχρέωσης αυτής εξαιρούνται οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι, καθώς και διεθνείς μεταφορείς.

Παρά το γεγονός ότι ένας καθολικός περιορισμός ήταν υπό συζήτηση το τελευταίο διάστημα, σειρά υγειονομικών, οικονομικών αλλά και κοινωνικών παραμέτρων, συνηγόρησαν υπέρ της διατήρησης του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 6μ.μ. και της αυστηροποίησης υφιστάμενων μέτρων. Αναλυτικότερα, η επιβάρυνση της υγειονομικής κατάστασης φαίνεται να συντελείται με πιο αργούς ρυθμούς από το αναμενόμενο, ενώ για πρώτη φορά μετά από μήνες παροχής στήριξης από την κυβέρνηση προς τις επιχειρήσεις "ανεξαρτήτως του κόστους", εκφράζεται ανησυχία για τις συνέπειες από ένα νέο κλείσιμο της αγοράς στον Προϋπολογισμό και την οικονομία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται, ώστε με συλλογικές και ατομικές προσπάθειες να αποφευχθεί ένας νέος καθολικός περιορισμός.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov